Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.11.2009.
14:07
J. L. Petković - Vesti A

Uskoro cunami na Moravi

Biće skoro propast sveta, uzimajte kredite, poručuju ljubitelji naučne fantastike iz regiona.

Sa poslednjim danom kalendara Maja, doći će i kraj sveta. Veoma je blizu. Predviđam da će kataklizme početi već sledeće jeseni. Očekujemo i uragane usred Mrčajevaca, velike poplave u Zemunu, cunami na Moravi. Malobrojni će preživeti. U Srbiji je najbezbednije mesto Rtanj. Kosovo je najveća portalna tačka u Evropi.

Odatle će, oni koji za to znaju, bežati sa Zemlje - ovo može da bude scenario za film ili proročanstvo, koje je izrekao Filip, predsednik fanova naučne fantastike "SciFi" iz Beograda. Tezu o kraju sveta, koji je predvideo kalendar drevne civilizacije Maja i izazvao brojne polemike, Filip potkrepljuje i naučnim činjenicama:


- Verujem da će 2012. doći do totalne kataklizme. Da je reč samo o kalendaru Maja ne bih se uplašio, nego su se skoro 30 različitih proročanstava ukrstila u toj godini. Ozbiljno bi trebalo imati u vidu da će se te godine u svemiru dogoditi promena koje se dešava svakih 230 miliona godina. Reč je o poravnanju nama dve najbliže galaksije sa našom. To će se takođe poklopiti sa rotacijom elektromagnetnog polja Zemlje koja se dešava svakih 26.000 godina. Dosad se, koliko se zna, te dve stvari nikada nisu spojile. I to će biti sigurno morati da izazove propast sveta - zaključuje sležući ramenima.

Kataklizma 2012. godine: Filip
 

Kroz osmeh dobacuje.


- Uzimajte kredite, uživajte u životu, radite stvari koje nikada niste, jer je kraj blizu.
Slične sebi, proroke modernog doba, Filip je okupio ovih dana u Beogradu na konferenciji "SF Terakon". Ovaj skup je pokazao da svi bivši Jugosloveni imaju jednu zajedničku crtu - ljubav prema naučnoj fantastici! Kažu, da i skraćenica SFRJ (Science Fiction Republic of Džugoslavia - Naučno Fantastična Republika Jugoslavija) govori sve!


Adnadin Jašarević, direktor muzeja u Zenici i pisac naučne fantastike tvrdi da se bavi ubacivanjem u muzej:


- U diskotekama rade izbacivači, a ja sam ubacivač. Služim se raznim metodama.
Priznaje da je prvu knjigu vilinskih priča napisao zahvaljujući suprugi Bosi, koja ga je ubedila da utehu kojom ju je uspavljivao u mračnim noćima, bez hrane, vode, tokom rata u Bosni i Hercegovini, stavi na papir.


- Četiri godine sam joj pričao bajke - priznaje Adnadin.


Ljubitelji naučne fantastike okupljaju se u prostoriji oblepljenoj posterima vanzemaljaca, a naučno-fantastična literatura uredno je raspoređena po stolovima. Dok se opušteno ali krajnje ozbiljno razgovara o temama iz oblasti ezoterije, postavlja se pitanje o energetskim poljima na području bivše Jugoslavije, zračenjima i njenim uticajem na sva dešavanja na tom području.


- Što se tiče bivše Jugoslavije, garant smo svi ozračeni. Mislim da smo zaista nenormalni ljudi jer ovo što smo radili nije se radilo ni u srednjem veku, čak možde ni u vreme pećinske kulture nije postojalo takvo divljaštvo.


Adnadin veruje da je svet nevidljivog kudikamo prostraniji od ovog poznatog. On ne želi da veruje u smak sveta kao njegov kolega Filip jer baš tada završava otplaćivanje kredita za stan, pa bi, kaže, bilo bezobrazno da tad nastupi smak sveta.

Ništa bez ljubavi

Adnadin se osvrće na umetnost.
- Nauka sledi umetnost i sledi snove. Zapravo mi svi danas trošimo tekovine naučnika koji su se smatrali fantastima, iluzionistima, ludacima. Umetnost izmišlja svet, onakav kakav mi posle živimo. Bez dobrote i ljubavi nema ničega. Sva naša tehnologija i napredak su besmisleni, ako zaboravimo ono što je primarno ljudsko, a to su osećanja. Setite se "Odiseje u svemiru 2001" i scene kada pračovek baca kost koja se pretvara u svemirski brod. Kjubrik je hteo da pokaže da su onaj čovek sa koskom i onaj koji sedi u svemirskom brodu ostali u suštini isti.


Mirko Grdinić, predsednik istarskog udruženja "Albus" za naučnu fantastiku i alternativne nauke iz Pazina, tvrdi da pouzdano zna šta će se dogoditi te famozne 2012. godine:


- Hrvatska će ući u EU, Srbija će biti jako blizu, kao Crna Gora i Bosna. I to je to.
Grdinić se rado odaziva pozivima na konvencije poput ove u Beogradu, a raduje se zajedničkom projektu država bivše SFRJ, na kojoj bi trebalo da se predstavi kulturna baština naučne fantastika iz svih krajeva nekadašnje Juge. Ljude koji se okupljaju u ovakvim klubovima, Mirko, inače pripadnik MUP-a Hrvatske, označava kao "ekskluzivno društvo".


- Odavno se dokazalo da su među ljubiteljima ove oblasti uglavnom studenti, fakultetski obrazovani, magistri i doktori nauka, naročito matematike i fizike. A to su grane koje danas donose dobrobit društvu. Guraju civilizaciju napred. Ljubitelji naučne fanastike jesu pokretači društva. Ne politički, nego naučni - objašnjava Mirko.

 

Savetnici predsednika
Naši sagovornici podsetili su da su naučnici jako dobri pisci naučne fantastike, kao i da još od doba američkog predsednika Ruzvelta u njegovom kriznom štabu, među najbližim savetnicima su bila dva pisca naučne fantastike.
- Od početka sveta i veka naučnici su ti koji dovode sve u pitanje, nalaze nove odgovore - podseća Mirko Grdinić.


Ipak, granice naučne fantastike i realnosti su sve tanje. Kloniranje dece, mobilni telefoni, kompjuteri koji komuniciraju jedni sa drugim, do pre nekoliko decenija su kao ideja plašili publiku u bioskopskim sala i čitaoce SF romana.


- Sve ono što se pojavi u naučnoj fantastici nađe svoj put do stvarnog života u toku jedne decenije, čak i brže - podseća Mirko.


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online