Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 30.11.2016.
12:40
rs.sputniknews.com A

Stranci sastavljali Vladu Crne Gore: Evo šta je sve obećano Albancima

Koalicija "Albanci odlučno" potpisala je koalicioni sporazum sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) posle konsultacija na međunarodnim adresama, izjavio je predsednik "Force" Nazif Cungu.

Reuters
Koliko je DPS platio vlast: Rukovodstvo stranke da predizbornom skupu u Podgorici

On tvrdi da su se, tokom pregovora sa premijerom Duškom Markovićem, predstavnici Albanaca konsultovali sa stranim partnerima, ali i da su dogovor podržale i zvanična Priština i Tirana, prenose "Vijesti".

- Sve vreme smo imali komunikaciju, pošto je postojao interes međunarodnog faktora da se Vlada što prije formira - kazao je Cungu portalu makedonskom portalu "Malsia".

Ne navodeći ko je albanskim političarima sugerisao da uđu u Vladu, lider "Force" je objasnio da je tokom razgovora razumeo da "ne treba insistirati na prisustvu međunarodnih partnera prilikom potpisivanja sporazuma sa DPS-om".

Potpredsednik "Force" Genci Nimanbegu je uoči izbora izjavio da će koalicija "Albanci odlučno" biti deo Vlade "samo ako međunarodna zajednica bude posrednik u zaključivanju koalicionog sporazuma". Nimanbegu je tada kazao da će Albanci ući u koaliciju sa svima koji budu prihvatili uslov "da imamo posrednika u postizbornom sporazumu koji bi omogućio poverenje i kredibilitet da se sporazum realizuje do kraja".

Cungu tvrdi da su međunarodne adrese upoznate sa tekstom sporazuma i da će pratiti njegovo sprovođenje. On je pojasnio i da "Forca" nije zadovoljna kako se sprovodio raniji koalicioni dogovor sa DPS-om, jer većina dogovorenog nije ispoštovana ili je to delimično učinjeno.

- Iako smo imali poslanika u parlamentu, prethodne četiri godine nismo imali predstavnika u vlasti. Sada imamo ministra kojeg smo imali i ranije, ali i mesto potpredsednika parlamenta koje nam do sada nije pripadalo. To je veliki napredak - kazao je Cungu.

Sporazumom koji su Albanci "odlučno" potpisali sa liderom DPS-a Milom Đukanovićem, između ostalog, predviđa se da se na prolećnom zasedanju Skupštine usvoje izmene zakona o teritorijalnoj organizaciji kojima Tuzi postaju punopravna opština, kao i da Albanci slobodno koriste nacionalne simbole.

Sporazumom je dogovoreno i da maslinjaci u Valdanosu budu vraćeni vlasnicima do juna naredne godine, kao i da se u narednih godinu dana usvoji novi Zakon o Morskom dobru, uvažavajući i zahteve Opštine Ulcinj kojim se traži određivanje granice zahvata kao u ostalim primorskim opštinama. Albanci su sa DPS-om, kako se navodi, dogovorili da nova Vlada pokrene izmene izbornog zakona kojima će se manjinama obezbediti garantovani mandati. Dogovorena je i decentralizacija vlasti uz međunarodne preporuke.

POVEZANE VESTI

Petak 02.12.2016. 22:51
Тирана, Приштина, Тетово, Улцињ и Прешево формирали су Унију албанских општина, чиме је према извештају телевизије „Топ ченел“ из Тиране први пут „формирана унија главних општина у региону којом руководе Албанци“, а која ће, како наводе, имати за циљ изградњу механизама потребних за међусобну сарадњу.
Petak 02.12.2016. 22:51
Оно што је одмах многима упало у очи је да се набројане „албанске општине“, осим Албаније, већински налазе у још три различите државе, и то у Србији, Црној Гори и Македонији. И док су се из Србије ипак могла чути реаговања високих званичника на овај догађај, власти у Подгорици по обичају немају коментар на нешто што многи држе за вид својеврсне провокације, а што је по мишљењу доктора Будимира Алексића, функционера Нове српске демократије, очигледно само „сигнал да Црногорски режим наставља благонаклоно да гледа на великоалбанске аспирације и великоалбански пројекат“, односно, како каже, „конкретно на потезе који се у оквиру тога пројекта повлаче прво из Тиране, а онда се преносе на цео регион, дакле, на Црну Гору, Србију, Македонију и Грчку“.
Petak 02.12.2016. 22:52
– Црногорски режим није реаговао ни када су са неких важних политичких и културних адреса у Тирани стизале директне претње по територијални интегритет Црне Горе и када су стизали позиви за одвајање њеног дела територије – подсећа наш саговорник, – Вероватно најдрастичнији пример јесте дивљање албанских екстремиста пре неколико месеци када су потпуно неометано побадали албанска обележја дубоко унутар територије Црне Горе – каже Алексић. – Дакле, реч је о граничном прелазу Кула код Рожаја и на планини Мокри, чиме су хтели да покажу докле иду границе неке њихове замишљене, засад фантомске творевине – истиче наш саговорник.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online