Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 08.12.2016.
14:52
rs-lat.sputniknews.com A

"Stranci su rasturili Jugoslaviju, rasturiće i Bosnu!"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se sa Aleksandrom Vučićem, a posle tog susreta poručio je da ima dobre odnose kako sa premijerom, tako i sa predsednikom Srbije. Kako je istakao, Srbija će sama odlučiti ko će biti kandidat na predsedničkim izborima, i odbacio spekulacije da on, ali i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji uskoro stiže u Srbiju, imaju zadatak da utiču na Vučića da podrži kandidaturu Nikolića za sledeće izbore.

Tanjug
Republika Srpska više nego ikad svesna sebe: Milorad Dodik

- Mi cenimo da je naš odnos sa vlastima Srbije dobar, i sa predsednikom Vlade Vučićem i sa predsednikom Nikolićem, ali Srbija će odlučiti ko će biti kandidat - rekao je Dodik za Sputnjik.

Ne može Bakir Srbima da naređuje

Na pitanje gde je Republika Srpska sada i da li se ozbiljno sprema da obeleži svoj dan 9. januara, imajući u vidu problem koji su usledili posle referendum, Dodik kaže da je njegova zemlja tamo gde je i bila.

- Republika Srpska je tamo gde je i bila, u suštini dodatno svesna sebe, dodatno svesna špekulanata, loših namera koje su godinama koncentrisane u Sarajevu prema RS i u delu međunarodnog faktora, koji je tamo nudeći neke daleke ciljeve i povlastice pokušavao da nam uzme ono što je nama važno. Tako i ovo pitanje. Nemoguće je očekivati da Srbi prihvate da im Bakir Izetbegović ukine njihov datum stvaranja, bez obzira što on to pakuje u različite priče. A i ta priča je potpuno iskrivljena jer dva Bošnjaka koji su bili potpredsednici Bakirove partije, a sada su članovi Ustavnog suda, i tri stranca donose odluku u ime devet sudija i kreiraju šta mi treba da uradimo i onda deo te bulumente i svetskih hohštaplera gura priču o tome da se to mora poštovati, bez obzira što znamo šta se prethodno dešavalo. Mi kažemo, u redu, neka postoji Ustavni sud, ali kako je moguće da postoji 20 godina, a da nema zakona o Ustavnom sudu. Svi znamo da je Ustav ključni i najviši akt, ali da bi se uvela institucija u život mora da postoji zakon o toj instituciji - rekao je Dodik.

Ko je zakuvao, taj će i dovršiti

On dodaje da Srpska pokušava da predloži zakon o Ustavnom sudu, ali da je problem što se kreiraju odluke suda putem Pravilnika o kojem odlučuju same sudije. Oni, kaže, sve više usložnjavaju odnose u BiH.

- Stranci su zakuvali u bivšoj Jugoslaviji, rasturili sve, zakuvavaju u BiH, oni će je i rasturiti. Oni će biti ti kojima je svejedno što se tamo vraćaju stotine talibana, stotine mudžahedina, što postoji skrivena lokalna struktura koja to radi. Mi potpuno raspolažemo spoznajama i dokazima da logistiku za život tih terorističkih grupa daje politički establišment muslimana na čelu sa Bakirom Izetbegovićem - upozorio je Dodik.

Zato je, kaže, Bakira Izetbegovića toliko uvredilo kad je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović otvorila to pitanje. Podsetio je da je i tokom ratova devedesetih godina prošlog veka preko hrvatske teritorije stiglo 4.000 mudžahedina u BiH, a da se opet koriste isti pravci, te je logično očekivati da Hrvati znaju o čemu se radi.

Bakir krenuo očevim stopama

- A Bakir Izetbegović se uznemirio oko svega toga. Svi znaju da je glavni i odgovorni urednik Islamske države, koja sada egzistira na Bliskom istoku, njegov otac, jer je on napisao Islamsku deklaraciju. Kada pročitate Islamsku deklaraciju Alije Izetbegović videćete da ono što je primenjivala u praksi ID u Siriji i Iraku to je to, šerijat, i nema oprosta nikom ko nije sa njihove strane. A Bakir Izetbegović kada je došao na čelo Predsedništva i kao član Predsedništva rekao je: "Ja nastavljam putem svog oca". To su priče koje mi ne možemo ni sekundu da izbacimo iz posmatranja - rekao je Dodik.

On je zaključio i da tim problemom mogu da se pozabave i Hrvatska i Srbija.

- Problem mogu rešiti predsednica Hrvatske i vlasti Srbije, a Predsedništvo BiH ionako ničemu ne služi. Oni nemaju nikakvih ingerencija, to je na nivou debatnog kluba koji stranci pokušavaju da održe u životu. Stvarni život je u entitetima, što se tiče bezbednosti. Pokušaj da se na nivou BiH napravi integracija bezbednosnog sektora završila je na nekoj priči o Ministarstvu bezbednosti za koje su stranci verovali da će preuzeti neke funkcije. A u suštini Ministarstvo bezbednosti je puko mesto koordinacije - uveren je Dodik.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.12.2016. 16:34
Srbi su cesto optuzivani za tzv snajpersko terorisanje Sarajeva, uglavnom pausalno ili ubacivanjem fraza Snajperska aleja itd. Svako ko dobro poznaje Sarajevo i liniju razgranicenja za vrijeme rata zna da je tako opisana situacija daleko od istine. Jedino pogodno mjesto za tako nesto je nekoliko mjesta na Grbavici i Vracama, dok je suprotna strana drzala bezbroj polozaja idelnih za snajperska gnijezda, kojih se nisu ni ustrucavali koristiti. Na zalost ratno izvjestavanje prvenstveno sa nase strane je bilo na najnizem mogucem nivou, a strancima zbog politike nije odgovaralo tako nesto da objavljuju. Sjecam se samo jednog izvjestaja CNN-a sa Gbavice koji je odlicno uradio Brent Sadler, ali vjerovatno bas zato nije vise dobio dozvolu ili ti prilozi nisu vise objavljivani. Prvu bih bas pomenuo Grbavicu, najurbanije gradsko podrucje koje smo drzali, na domaku samog centra grada. Na Grbavici se bilo jako tesko kretati bas zbog muslimanskih snajpera. Bukvalno sa svih strana su hladnokrvno ubijani stanovnici tog naselja. Pucalo se sa Izvrsnog vijeca, sa Masinskog fakulteta, Bristola, Lorisa, Sanca, Golog brda, nebodera sa tzv Stare stanice, Trga Pere Kosorica...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online