Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 08.12.2016.
15:19
Tanjug A

Hrvati i za referendum spremni: Ne odustaju od ustaškog pokliča

Najava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će formirati posebnu komisiju koja treba da iznađe rešenje za simbole totallitarnih režima, pa i ustaškog pokliča "Za dom spremni" izazvala je različita reagovanja na političkoj sceni te zemlje, a bivši predsednik desne HSP Ante Đapić najavio je skupljanje potpisa za održavanje referenduma o tom pokliču.

Tanjug/AP
Hrvatima nije jasno otkud tolika hajka zbog table u Jasenovcu

Zastupnik opozicionog SDP Gordan Maras je povodom Plenkovićeve najave rekao da je to nešto što čovek ne bi očekivao da će čuti iz usta premijera u decembru 2016.

- Plenković je rekao da će osnovati komisiju da vidi da li su javno istaknuti ustaški pozdravi neprihvatljivi. Vlado naša, premijeru recite zbogom pameti - kratko je komentirisao na društvenim mrežama Maras.

S druge strane, pripadnici HOS-a održali su konferenciju za novinare na kojoj je Đapić pozvao veterane da započnu prikuplanje potpisa za održavanje referenduma o pozdravu "Za dom spremni", ukoliko se, kako je rekao, nastavi hajka.

- Pripremamo se za referendum, verujemo da ćemo njime raščistiti brojne stvari u Hrvatskoj - rekao je Đapić, preneli su hrvatski mediji.

HOS-ovci su na konferenciji govorili o ploči postavljenoj u Jasenovcu, na kojoj se nalazi pozdrav "Za dom spremni", a što je izazvalo brojne negativne reakcije ne samo u Hrvatskoj već i šire.

- Postavili smo jednu malu, skromnu ploču za 11 hrvatskih vitezova. Nitko na nju nije obraćao požnju. Onda je došao diktat ministra iz Srbije, nekakvog Aleksandra Vulina, i svoje je satelite u Hrvatskoj digao na noge. Smeta im pozdrav "Za dom spremni" - objasnio je Borislav Barišić, pripadnik HOS-a.

Barišić kaže da su podizanje spomen ploči podržala i druga udruženja veterana, te da HOS-ovci nisu činili zločine i da ih nijedan sud nije procesuirao. Smatra da je poređenje njih sa fašistima suludo. Barišić je pozvao vladu da ne satanizuju i da "ne peru ruke" od HOS-ovaca.

- Pozivam sve da stanu iza HOS-ovaca, koji su uvek stali iza njih. Mislim da ovo nije slučajno. Mi spomen ploču u Jasenovcu nismo digli čuvarima logora, nego pravim antifašistima - dodao je Barišić.

Željko Soldo je rekao da su upravo dobrovoljci HOS-a istinski hrvatski antifašisti jer su, kako je rekao, upravo oni ti koji su na prvoj liniji 1991. "lomili kičmu srpskim fašistima".

- Upravo danas fašizam buja u Srbiji, gde rehabilitovani četnici pljuju po Republici Hrvatskoj. Sedam stotina poginulih dobrovoljaca zaista je ogromna žrtva. Ploča koju smo podigli u Jasenovcu je spomen na naše saborce i nikad ih nećemo zaboraviti - rekao je Sabor, a onima koje te ploče smetaju savetovao je da ih zaobilaze.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.12.2016. 16:26
AFERA u KRVatskoj............mali Ivan se nakon pojedene čokoladice koja je proizvedena u Srbiji odaziva na ime Jovan......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online