Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Subota 10.12.2016.
02:00
Đ. Barović - Vesti A

Alijin zločin na teret Mladiću

Nakon dana pauze, u Haškom tribunalu počinje iznošenje završne reči odbrane generala Ratka Mladića u kojoj će njegovi advokati pokušati da pariraju zahtevu da ratni komandant vojske bosanskih Srba bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Reuters
Presuda krajem 2017: Tužioci traže najstrožu kaznu

Mladićevi branioci imaju tri dana da ospore prikupljene dokaze tužilaštva za pet tačaka optužnice za zločine protiv čovečnosti, uključujući i genocid, kao i četiri tačke za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Zločin u Srebrenici je izdaja

Ratni predsednik Srpske Radovan Karadžić je za beogradski "Nedeljnik" rekao i da je zločin u Srebrenici naneo najviše štete srpskim interesima.
- Ko god je to uradio, bio je izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese. To se nikad nije desilo u našoj istoriji, i nije se smelo dogoditi ni sada. To je bilo potpuno idiotski i glupo, počiniti zločin koji se mogao izbeći, i to na kraju rata koji smo dobijali. Za nas je to bilo potpuno neočekivano i neverovatno. Kao da je to učinila neka poremećena pamet - rekao je Karadžić.

Mladićev sin, Darko kaže da se tužilaštvo u svojoj završnoj reči više bavilo "dramaturgijom", nego iznošenjem dokaza, te da će odbrana predočiti jasne dokaze da je rat u Bosni počeo Alija Izetbegović.

Šešelj: Da robija u Srbiji

Lider radikala Vojislav Šešelj izjavio je da Haški tribunal nastavlja da krši sve pravne principe u suđenju Srbima, navodeći da niko od zvaničnika Srbije ništa nije preduzeo mada se u završnoj reči tužilaštva u procesu protiv Ratka Mladića "otvoreno vređao ceo srpski narod". Šešelj je kazao da bi Srbija trebalo da zatraži od Saveta bezbednosti UN da svi osuđeni Srbi pred Haškim tribunalom kazne izdržavaju u Srbiji.

- Ono što je primarni zločin u svakom ratu, to je zločin protiv mira, koji nije u mandatu Haškog tribunala. Međutim, tužilaštvo je pokušalo da generala Mladića označi kao osobu koja je izazivala patnje svih u građanskom ratu. Mi svi jasno znamo, i to će odbrana da pokaže, da je Izetbegović, gurnuvši Bosnu u rat izazvao sve patnje koje su se narodima dešavale za vreme rata - kazao je Mladić.

Srna
Biće osuđen: Milomir Savčić

Predsednik Boračke organizacije RS, general Milomir Savčić ocenjuje za "Vesti" da su procesi Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću pokazali način na koji se uspešno razbija međunarodno pravo.

- Procesi u Haškom tribunalu trebalo je da doprinesu međunarodnoj pravdi, procesu istine i pomirenja u regionu, a umesto svega toga samo su pokazali na koji način je moguće manipulisati, i na kraju uništiti međunarodno pravo - ističe general Savčić i dodaje da je i presuda Mladiću, kao mnoge pre nje, već unapred određena.

- Nažalost, ne postoji šansa da general Mladić ne bude osuđen, jer se ni njemu nije sudilo na osnovu dokaza i činjenica, već na osnovu haške prakse da su Srbi po prirodi stvari jedini krivci za rat i zločine tokom rata kojih je nesumnjivo bilo. Zato je i napravljena konstrukcija "udruženog zločinačkog poduhvata" koja je trebalo da poveže neposredne izvršioce sa ljudima koji sa tim zločinama nisu imali veze - zaključuje Savčić.

Guskova: Mora u Hagu da umre

Šef Centra za proučavanje savremene balkanske krize na Institutu za slavistiku Ruske akademije nauka, Jelena Guskova upozorila je da je zdravlje generala Mladića veoma loše i da Rusija čini sve da bude prebačen na lečenje u tu zemlju.
- Ako Mladića ne prebace u Rusiju, on će gotovo sigurno, kao Slobodan Milošević, umreti u Hagu pre presude - kazala je Guskova.

POVEZANE VESTI

Subota 10.12.2016. 13:58
h,ttps://w,ww.youtube.com/watch?v=QWDzMtXQOeA...........Nezuk(Sapna)....Dolazak muslimana iz Srebrenice na slobodnu teritoriju.....muslimani pricaju da su po izlasku iz Srebrenice prosli kroz 4 zasede koje su im srbi postavili....na snimku se vide naoruzani muslimani koji su LEGITIMNA meta.....DOKAZ o lazima o genocidu u Srebrenici....
Subota 10.12.2016. 14:04
Бивши официр Ал каиде Али Хамад рекао је да ће се наредног мјесеца појавити у Хашком трибуналу као свједок на суђењу у поступку против ратног команданта Главног штаба Армије БиХ Расима Делића. Хамад, који се у БиХ борио као муџахедин, прецизирао је да ће у Хагу да свједочи о муџахединима, о њиховим злочинима над српским и хрватским народом и да су били под контролом Армије БиХ. "Не желим да ме свијет памти по злу. Ја сам прво причао о својим грешкама, причао сам о Ал каиди, о међународном тероризму. Написао сам књигу и говорио о грешкама других. Они покушавају да криве само странце који су дошли да се боре за ову државу као да су сами дошли овдје и као да нису били под контролом Армије БиХ. То није истина. Да нисмо били примљени овдје, не бисмо могли ни доћи", рекао је Хамад .
Subota 10.12.2016. 14:15
FALSIFIKOVANJA........ Dezinformaciji je, kad je o Bosni reč, pušteno na volju, a ono što treba zapamtiti jeste da činjenica da je mnogo puta uhvaćena na delu (in flagranti) ne menja ništa u stavu koji je nametnut javnom mnjenju. Navedimo samo nekoliko primera pozajmljenih iz različitih publikacija: - Fotografija majke predstavljene kao Hrvatice u podnožju krsta na grobu svog sina. Na krstu je ime sina ispisano ćiriličnim slovima. Reč je, dakle, o Srbinu; - Fotografija pogubljenika. Reč je, kažu nam, o muslimanu kome su odsekli tri prsta da ne može da načini slovo V -znak za pobedu. Međutim, on nosi burmu na desnoj ruci: reč je, dakle, o pravoslavcu; - srpske seljanke snimljene kao da se klanjaju pred klozetom. Klozet je, medutim, izgrađen na mestu na kojem je srušena crkva; - seljanka sa puškom u ruci, a za njom ide malo dete. Kažu nam da su to muslimani u bekstvu, ali dete nosi na glavi šajkaču koja je tipična za Srbe; - naoružani vojnici zlikovačkog izgleda predstavljeni su nam kao Srbi. Oznaka koju nose, međutim, je hrvatska šahovnica (o tome je "Nuvel Observater" objavio ispravke u brojevima 1470 i 1473); - niz drugih listova objavljuje otkrića male Anise koja je videla Srbe kako u Tuzli seku noseve i uši. Međutim, Tuzla nikada nije pala u ruke Srbima;- muslimanski zatvorenik u srpskom koncentracionom logoru koji je snimila televizija BBS 1992. u stvari je Branko Veleć, srpski oficir, zarobljenik u muslimanskom logoru; - deca ub,ijena u jednom autobusu predstavljena su kao muslimani, iako prikazana sahrana pokazuje da je reč o pravoslavnima; - na jednoj fotografiji je prikazana Hrvatica kako oplakuje sina ub,ijenog u Posušju u srpskom napadu. Srbi, međutim, nikada nisu napali Posušje, hrvatsko selo u kojem su pak muslimani ubili 34 lica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online