Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.12.2016.
14:37
sputniknews.com A

Crnogorska drama u američkom Senatu

Saga povodom uvlačenja Crne Gore u NATO još uvek traje. I pored neviđenog pritiska i insistiranja NATO birokratije sa obe strane Atlantika da se protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi na brzinu ratifikuje još za mandata Obamine administracije, na sednici američkog Senata održanoj u subotu to se ipak nije dogodilo.

Reuters
Da li se bivši premijer prerano radovao zbog pozivnice iz NATO: Milo Đukanović i Jens Stoltenberg

Da je nervoza zaista prisutna kod NATO elita najbolje svedoče izjave Bena Kardina, vodećeg senatora demokrata u spoljnopolitičkom odboru SAD i inicijatora ratifikacije u Senatu, koji je bio veoma zainteresovan da se sporazum potpiše pre dolaska nove administracije, piše Sputnjik.

- Bio sam u prilici da se sretnem sa mnogim predstavnicima članica NATO-a, a da budem iskren, akcija SAD biće najvažnija, i bitno je da to jasno saopštimo. Ako to sada ne učinimo, to neće biti moguće do naredne sednice Kongresa, kada ćemo imati novu administraciju. Zato smatram da je važno da taj proces okončamo sada - insistirao je Kardin obraćajući se Senatu u subotu, u pokušaju da ubedi kolege da parafiraju sporazum.

Ulazak u NATO ipak nije "gotova stvar"

Dok danas, nakon prvog neuspelog pokušaja, isti Kardin poziva vodeće članove Senata da u januaru ratifikuju Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi i time, kako kaže, "crnogorski put u NATO učine zagarantovanim", što ipak govori da crnogorski put za NATO u ovom trenutku nije završena i "zagarantovana" stvar.

Da je žurba veoma velika takođe je nedavno primetio i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji je kazao da "postoje grozničavi pokušaji da se Crna Gora uvuče u NATO", i uz to dodao da je, izgleda, "po svemu sudeći, cilj da Crna Gora postane članica NATO pre okončanja mandata Baraka Obame".

A atmosfera urgentnosti ratifikacije sporazuma sa Crnom Gorom ogledala se i u činjenici da u američkom Senatu nije bila predviđena rasprava, već se glasanju pristupilo odmah. Upravo ova okolnost bi ironijom sudbine mogla biti presudna ako kojim slučajem Crna Gora na koncu izbegne NATO sudbinu. Naime, američki zakoni nalažu da se za parafiranje svih međunarodnih ugovora u Senatu mora obezbediti dvotrećinska većina, sem u slučajevima kada usled nedostatka vremena rasprava nije moguća, pa se sporazumi po zakonu usvajaju aklamacijom, odnosno - jednoglasno.

Trampovci blokirali CG

Sve okolnosti jasno upućuju na to da bi Senat u slučaju obavljene rasprave o pristupanju Crne Gore NATO-u u aktuelnom sazivu komotno dvotrećinskom većinom zatvorio to pitanje. Ali kako se usled tolike "hitnosti“ rasprava zaobišla, čak i samo jedan glas protiv bio je dovoljan da blokira jednoglasnu odluku. I šta se onda desilo? Pa ono što se desilo najbolje opisuje ožalošćena objava na Tviteru izvršnog potpredsednika Atlantskog saveta SAD Dejmona Vilsona, koji je saopštio da su dva senatora, Rend Pol i Majk Li, obojica slučajno Trampovi republikanci, zasad blokirala ratifikaciju sa Crnom Gorom.

Tačno je, ogromna većina senatora je u subotu glasala za ulazak Crne Gore u NATO, tako da postoji, blago rečeno, realna mogućnost da to bude učinjeno već u januaru. Međutim, ono što je takođe tačno je da će novi saziv, koji će odlučivati o ovom pitanju, biti bitno drugačiji u odnosu na prethodni. Naime, londonski "Gardijan" je već pisao da lider republikanske većine u Senatu Mič Makonel nije bio posvećen stavljanju na dnevni red protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, naglasivši tada da se u Vašingtonu odigrava prava drama iza zatvorenih vrata u vezi sa odlukom da se podrži članstvo Crne Gore.

Republikanci ne žele da provociraju Rusiju

Razlog je, kako je istakao "Gardijan“, taj što republikanska većina, posebno posle izbora republikanca Donalda Trampa za predsednika SAD, ne želi dalje da provocira odnose sa Rusijom, dajući podršku članstvu Crne Gore u Alijansi, uprkos pozivima sa brojnih adresa da Amerika obavi ratifikaciju pre nego što Tramp stupi na predsedničku funkciju.

A zebnja NATO birokratije oko ponašanja buduće američke administracije zasigurno nije umanjena ni nakon objave da će novi američki državni sekretar biti Reks Tilertson, direktor "Ekson mobajla", kojeg mediji drže za vrlo bliskog prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina.

Da li je takav izbor Donalda Trampa za praktično drugog čovjeka SAD već ozbiljan signal Moskvi o budućem ponašanju Vašingtona?

- Američki predsednik javno govori u korist normalizacije američko-ruskih odnosa. Ne možemo da ne podržimo to. Naravno, mi smo spremni da uradimo naš do - jasan je bio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Da li će tako i biti saznaće se vrlo uskoro. Možda odmah posle novogodišnjih praznika. Upravo će odnos nove američke administracije prema prijemu Crne Gore u NATO biti prvi ozbiljan test budućih američko-ruskih odnosa i prvi konkretan signal Moskvi šta uistinu može da očekuje od Trampa.

No, jedno je sasvim sigurno. Ako kojim slučajem Trampova administracija na bilo koji način zaustavi ulazak Crne Gore u Alijansu, to će biti i definitivni kraj Đukanovićeve političke karijere. Za razliku od lažnog državnog udara koji je navodno "režirala" Moskva, to bi već za crnogorski režim bio istinski državni udar. I to pravo iz Vašingtona.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online