Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 22.06.2010.
15:46
Đ. Barović - Vesti A

Jatak Ratka Mladića: Sve lažu o mom komandantu!

Kakav je najtraženiji haški optuženik, Ratko Mladić bio na ratištu, a kakav u privatnom životu, saznaćete kroz priče njegovih prijatelja i ratnih saboraca, koje će vam u narednim danima preneti portal "Vesti-online". Specijal započinjemo pričom kapetana bojnog broda, Ratkom Vučetićem, koji je optužen da je bio jatak iščezlog generala.

Veran drug i saborac: Ratko Vučetić

"Previše laži se plasira o mom komandantu. Mada uskoro očekujem presudu jer sam u grupi njegovih navodnih pomagača, moram da kažem pravu istinu ne zbog sebe, već radi istorije", počinje priču 67-godišnji kapetan bojnog broda Ratko Vučetić, jedan od malobrojnih koji su ga poslednji videli, dok je još mogao da se slobodno šeta Beogradom.

Vučetić je i jedan iz grupe optuženih da su pomagali generalu Mladiću i sada čeka presudu da je bio njegov jatak.


Za 32 godine aktivne vojne službe podmorničara i diverzanta osam puta je odlikovan, a povrh toga je, za hrabrost, dobio Orden Nemanjića sa zlatnom ogrlicom i Orden Miloša Obilića. U krvavoj Bosni sredinom devedesetih prošlog veka, kod Sarajeva je ostao bez leve noge i pola šake.

Pristao je da govori za "Vesti" sa jedinom željom da pomogne svom školskom drugu i ratnom saborcu - generalu Ratku Mladiću.


"Verovatno sam njegov poslednji saborac s kojim se video pre nego što je otišao u potpunu ilegalu. Bilo je to za Vidovdan 2001. godine, samo nekoliko časova pošto je Slobodan Milošević isporučen Haškom tribunalu. Pozvao me je jedan od njegovih ađutanata i rekao: "Vuče, šef te zove na Brdo." To je bila dovoljno da znam da treba da dođem na Banovo brdo u Beogradu gde je od vojske svojevremeno dobio kuću i živeo sa porodicom."

Ratni dnevnici


Ratko Vučetić, naš sagovornik, demantu da srpska policija tek pre nekoliko meseci u stanu porodice Mladić u Beogradu pronašla 18 ratnih dnevnika.


"Već prilikom prvog pretresa su pronašli ne 18 već oko 53 tih Ratkovih beležnica, ali vlasti u Beogradu manipulišu s njima i daju ih Hagu kada im to odgovara".


"U tim dnevnicima, međutim, nema ništa bitno. To su beleške ko svaki od oficira bio u obavezi da pravi", kaže Ratko Vučetić.

"Kada sam se tamo pojavio svi su bili smrknuti. On je jedini imao osmeh na licu i pozvao me je u trpezariju. Namerno je sačekao da svi izađu i kada smo ostali sami, smirenim glasom mi je rekao: "Moram da idem, Vuče." Znao sam na šta misli i samo sam mu odgovorio: Pametno. Zagrlili smo se i obećali da ćemo se ponovo videti", priča naš sagovornik Ratko Vučetić, po mornaričkom rangiranju kapetan, po armijskom - pukovnik. On je početkom 2006. godine mesec i po dana proveo u Okružnom zatvoru u Beogradu, osumnjičen da je u lancu podrške svom imenjaku, obezbeđivao stanove po Srbiji u kojima se krio najtraženiji haški optuženik.

"Gde su te mine?"

 

Jedan od Mladićevih saboraca svedoči o iskustvu koje je s njim imao kad je tokom rata došao u Novigradsku brigadu.

"Kada je saslušao referisanje trebalo je da krenemo na borbene položaje. Pošto je ceo taj deo fronta bio, u stvari, niz minskih polja, general Mladić je pitao:
"Gde su minska polja, imate li plan?"
"Nemam", odgovorio mu je starešina.
"Onda vi ispred nas, a mi ćemo za vama. Napred!"
Eto, tako je to bilo", svedoči jedan od očevidaca ovog događaja.

"Sa Ratkom se znam od 1953. godine. Godinu dana je stariji od mene, ali smo ipak šest godina išli u isto odeljenje u osnovnoj školi u Kalinoviku. Sedeli smo zajedno u klupi, bili smo najbolji drugovi. Družili smo se i, mada nismo bili iz istog sela, trudili smo se da što više vremena provodimo zajedno."


"Bili smo odlični đaci, i on i ja, ali smo bili vragolani. Ali pametni vragolani koji su uvek sedeli u prvoj klupi. On bi od mene prepisivao račun, matematiku, a ja od njega srpski. Učitelji nikada ne bi sumnjali u nas, jer ko ima hrabrosti da prepisuje baš pred njegovim očima. Mi smo to smeli. Sećam se da smo se, mnogo godina kasnije, u ratnoj Bosni, smejali tim našim nestašlucima", priča nam Vučetić o dečačkim danima svojim i svog imenjaka.

"Doduše, naša igra stonog tenisa je zaista bila dečja. O pravom stolu ili opremi nismo mogli ni da sanjamo, ali smo se snalazili. Od nekih dasaka smo, uz pomoć starijih sklepali sto, bake su isheklale mrežicu koju bismo zategli do pucanja, a moj otac, stolar, napravio je rekete i preko daščica, šper ploče, zalepio neku gumu. Mada sklepani, takoreći jedva nalik na prave stolove za stoni tenis i savremene rekete, taj astal i ti naši reketi su za nas bili najmodernije sportske sprave."


Evocirajući uspomene iz detinjstva, Ratko Vučetić kaže da su on i njegov imenjak često znali da se izvale na travi - zagledani u plavetno nebo, maštali su, kako je to svojstveno svoj deci sveta u tom uzrastu, šta će sve biti kad porastu.


Vučetić pojašnjava da Mladić nikada, ni kao dete, nije bio nerealan, te da su i ta maštanja uvek bila skromna. "Ja sam maštao da budem elektro-inženjer, a generala su zanimale mašine, pa je planirao da bude mašinski inženjer."

Dr Rade Radić o oficirskoj časti: Mladić nema prava da se preda Hagu


Pukovnik dr Rade S. N. Radić bavi se već dve decenije fenomenom oficirske i vojne časti. Jedini je doktor nauka s disertacijom na tu temu. Kao ekspert on - za knjigu Ljiljane Bulatović "Poslednji raport komandantu" - objašnjava zašto general Mladić ne sme da se sam preda Haškom tribunalu:


"Činjenica je da gotovo nema Srbina koji je indiferentan prema slučaju generala Ratka Mladića. S namerom da se potpunije rasvetli prilično složena problematika oko, kako se to često ističe, 'najtraženijeg haškog begunca', neophodno je imati potrebna saznanja i na osnovu njih ispravnije vrednovati i ocenjivati generala Ratka Mladića."


Po prirodi nepisanih zakona časti koja zahteva hijerarhiju i rangiranja u skladu sa sposobnostima i odgovornostima, s jedne, i da prizna za validne samo ocene vrednosti istih ili viših po rangu, s druge strane, general Ratko Mladić uopšte ne mora da uzima u obzir šta o njemu sude, govore, misle i zahtevaju drugi, pa bilo to izraženo i u masama našeg naroda.


Svi takvi, bez obzira na zanimanje, profesiju, pol i dob, nisu mu ravni, ni po funkciji koju je imao, ni po znanju, ni po pozivu, ni po rangu. U principu, za njega moraju biti validne jedino ocene generala koji su bili načelnici Generalštaba, zatim ministara odbrane, predsednika vlada i predsednika države. Znači, najvažnija bi bila ocena Suda časti generalskog kora.


Međutim, kako posle Drugog svetskog rata u Jugoslaviji nismo imali, niti sada imamo oficire korporativno organizovane u oficirski kor, to nemamo ni instituciju oficirskog suda časti. Doduše, iako oficirskog kora, pa ni oficirskog suda časti, nema ni u Vojsci RS, ni u Vojsci Srbije, kod Srba, po zavetu, postoji duh oficirske časti i to je general Ratko Mladić, po funkciji koju je obavljao, morao da oseća i poštuje.


Uz navedeno, bitno je istaći da za oficire u Srpstvu, po zavetu, postoji i otadžbinski ideal. To nije karakteristično ni za jednu drugu profesiju, službu ili zanimanje u državi i društvu, jer njihovi ideali službenih časti nisu tako uzvišeni kao otadžbinski ideal oficirske službe. Po tom osnovu, predaja generala Ratka Mladića Haškom tribunalu, koji osvedočeno nosi antisrpske karakteristike, predstavljala bi degradaciju ovog ideala, na šta on nema pravo.

Pročitajte još i:

1. Atentata se nije plašio

2. Zašto su vojnici obožavali generala

3. General šokirao međunarodne snage

4.Nije preboleo ćerku Anu

5.Sačuvali ga od lovaca na glave

Petak 25.06.2010. 15:33
Ratko ce ostati u istoriji legenda poput Zivojina Misica,vojvode Putnika...steta sto nije bio komadant vojske Srbije u ono vreme,verovatno bi istorija bila drugacija i lepsa.Njemu treba spomenik za zivota da se digne.Generale nemoj da im priustis to zadovoljstvo i da se predas,jebi ih dok mozes,mislim da je majka Rusija najbolje resenje,tamo mogu da ti puse...
Četvrtak 24.06.2010. 13:10
nemože on da umre stora može samo da crkne. kakvi ste vi to ljudi veličate genocidnog parazita.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online