Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.01.2017.
11:55
Vestionline, Blic.rs A

Dodik: To nisu sankcije SAD, već odmazda, ne trgujem Srpskom

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je o sankcijama koje su mu uvele SAD da su to sankcije onih koji su poraženi na izborima u SAD i odmazda ambasadorke u BiH Morin Kormak.

Reuters
Pravićemo dejtonsku Bosnu, a ne monstruma: Milorad Dodik

Lider RS Milorad Dodik rekao je da se on nalazi "na udaru bahate politike odlazeće administracije SAD".

- Ovo nisu sankcije SAD, ovo su sankcije onih koji su poraženi na izborima u SAD i nisam iznenađen ovim potezom jer sam za poslednjih 10 godina čuo toliko pretnji od ove odlazeće administracije. Odmazda je usledila, a verovatno je ne bi ni bilo da nisam pozvan na inauguraciju novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa. NIsu mogli podneti da me vide - rekao je Dodik u obraćanju javnosti i dodao da su sankcije "lični potez onih koji politiku shvataju kao politiku sile". 

- Odluku je saopštila administracija koja za dva dana ide u političku istoriju, a tek ćemo videti da li su imali neke sugestije odavde za takvu odluku -  istakao je on. 

Dodik je optužio američku ambasadorku u BiH Morin Kormak da je ona ona odgovorna za sankcije koje su mu SAD uvele, navodeći da je Kormakova "neprijatelj RS i Srba". 

- Ovo je i lična odmazda gospođe Kormak (ambasadorka u BiH Morin Kormak) a ne zvaničnika u SAD, koje je ona lažno informisala o stanju u BiH. Ona snosi potpunu odgovornost za ovako ciničan potez koji je povukla. Ona je dokazani neprijatelj Srba i RS - naglasio je Dodik i dodao da očekuje da će "nova vlast u SAD hitno povući Kormakovu iz BiH i krivično je goniti zbog mešanja u unutrašnja pitanja BiH, kršenja Dejtonskog sporazuma, lažnog informisanja Stejt departmenta..." 
 

On je zatražio od ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka da je proglasi "personom non grata" u BiH. 

Dodik je rekao se oseća ponosno i da sankcije ne oseća kao kaznu, jer nije želeo da trguje interesima Republike Srpske. 

- Odluka je deplasirana, jer oni koji su je doneli znaju da ja nemam nikakvu imovinu ni račun u SAD ni u inostranstvu, osim u Srbiji - rekao je Dodik. 

On je kazao da je bitno da ovo nisu sankcije protiv RS, dodavši da je on odavno, već deset godina, "pod sankcijama" raznih aktera koji pripadaju odlazećoj američkoj administraciji. 

- Nastaviću da se borim protiv monstruma BiH koji su napravili oni koji su kršili Dejton. Želim da ohrabrim sve one koji misle da Milorad Dodik radi svoj posao časno i pošteno. Želim da se zahvalim gospodinu Lavrovu za korektnu interpretaciju stanja u BiH. Očekujem da ću sa novim ambasadorom SAD imati korektan odnos.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online