Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.01.2017.
18:34
Vestionline, b92.net, jutranji.hr A

Vašington post: Hoće li Tramp priznati Liberland?

Osnivač Liberlanda Vit Jedlička nada se kako će pogledi Donalda Trampa na spoljnu politiku dovesti do priznanja njegove zasad nepriznate države.

Facebook/Liberland
Slobodna Republika Liberland: Ničija zemlja 

Neortodoksni Trampovi pogledi na međunarodnu politiku mogli bi, kako kaže Jedlička, da priznaju Liberland, piše “Vašington post”.

“Trampov dolazak definitivno otvara nova vrata”, rekao je Jedlička na zabavi koju je protrampovski list “Vašingron Eksaminer” organizovao u čast inauguracije u petak. On sam je s 20-ak istomišljenika prisustvovao zakletvi novog američkog predsednika. 

Liberland je područje od sedam kvadratnih kilometara na granici između Hrvatske i Srbije koje je tzv. ničija zemlja, odnosno nije utvrđeno kojoj od dve zemlje službeno pripada. 

Zbog razlike između starih katastarskih granica i današnjeg toka reke Dunav, država koja prva prizna vlasništvo nad teritorijem na kojem je Jedlička proglasio Liberland odrekla bi se većeg dela teritorije na granici. Srbija i Hrvatska stoga tvrde kako njihove državne granice ne uključuju Liberland, no i kako će teritorija pripasti jednoj od te dve države nakon moguće arbitraže o granici, prenosi “Vašington post”. 

S druge strane, neke interpretacije međunarodnog prava mogu zaključiti da je to područje "ničija zemlja", jer Hrvatska tvrdi kako se radi o teritoriji Srbije, dok Srbija tvrdi kako to nije njena teritorija. 

Liberland ima svoju zastavu, ustav, nacionalnu himnu i moto - "Živi i pusti živeti". Do sada se oko 100.000 ljudi prijavilo za državljanstvo, među njima i 12.000 Amerikanaca, a američki državljanin Tomas Vols nedavno je imenovan liberlandovim ministrom spoljnih poslova. Vols se u izjavi za “Vašington post” pohvalio da je Trampov sused, odnosno da živi odmah pored njegovog imanja Mar-a-Lago u saveznoj državi Floridi. 

Iako nijedna postojeća država na svetu nije priznala Liberland, Jedlička se nada kako će iskoristiti svoje veze u Trampovoj administraciji kako bi postigao napredak u statusu Liberlanda. 

Iako ne želi otkriti ko su njegove veze, Jedlička kaže kako se radi o 'prijateljima prijatelja'. Nada se kako će dobiti tihu podršku Trampove administracije te kako bi za par godina Liberland možda mogao biti i priznat. 

Jako ga je razveselila vest o Trampovom telefonskom pozivu predsednici Tajvana, iako Amerika formalno i dalje sprovodi politiku "jedne Kine", prema kojoj priznaje samo vlast Pekinga.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online