Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.06.2010.
11:16
Đ. Barović - Vesti A

Jatak Ratka Mladića: Zašto su vojnici obožavali generala

Kapetan bojnog broda Ratko Vučetić, optužen da je jatak Ratka Mladića, otkriva istinu o svom komandantu, danas najtraženijem haškom optuženiku. U današnjem, trećem delu feljtona, pukovnik Vučetić nam dalje kazuje da je akcija koju je general Mladić isplanirao, da je tada, kada je došao u Kalilnovik, i sprovede u delo, bila briljantno izvršena i sa minimalnim žrtvama.

U toj akciji, međutim, generalov imenjak, naš sagovornik, bio je teško ranjen. Prilikom istovremene eksplozije tri mine koje su sve zajedno imale više od kilogram eksploziva, izgubio je levu nogu i pola prstiju na levoj ruci i bio hitno prebačen u bolnicu u Foči.

Ratni zarobljenici

 

General Mladić je posebno vodio računa o ratnim zarobljenicima i stalno je svojim podređenima ukazivao da zarobljenik mora da ima isti tretman kao naš vojnik.


"Bio sam šef zatvora u Bileći u kojem su bili zatvoreni i piloti NATO i znam da je Mladić lično proveravao da li dobijaju sledovanja hrane i cigareta", priča nekadašnji podmorničar Ratko Vučetić.

Kad je saznao šta se dogodilo s njegovim i ratnim školskim drugom, general Mladić je pohitao u Foču, da ga poseti. Uz njega je sačekao helikopter koji je Vučetića jer se pokazalo da su njegove povrede veoma ozbiljne, prebacio u Beograd, na VMA.


"To je bilo karakteristično za njega, ta briga za podređene. Zbog takvog, brižnog odnosa prema svakom podređenom, a posebno prema običnom vojniku, vojska ga je naprosto obožavala."

Kod vojnika je veoma cenio hrabrost i važio je za starešinu koji je znao kako da se postavi prema takvim ljudima. Verovali ili ne, ali on nikada tokom svog službovanja, ni pre rata, a posebno u ratu u Bosni, ne bi, i nije uvredio nekog vojnika ili ga omalovažio.


Jednostavno, za svaki propust koji bi neki od vojnika i uradio, on je krivio njegovog pretpostavljenog i prema starešinama je zaista znao da bude bez milosti. Znao je da, nenajavljen, dođe u neku kasarnu i kada bi tamo zatekao oficire kako sede tako bi se prodrao da bi se zidovi tresli:


"Šta radite ovde! Vojska vam je u rovovima, a vi kafenišete. Marš na front!".


- Takvom privrženošću vojnicima odlikuju se samo retke vojskovođe i u svetu, a Mladić bez pogovora spada u tu vojnu elitu - naglašava Vučetić i otkriva još neke, do sada nepoznate pojedinosti o ratnom komandantu armije bosanskih Srba.


- Znao je da neplanirano poseti vojsku u prvim borbenim redovima. Sada se već ne sećam gde se to zbilo, ali znam da je padala jaka kiša i da su vojnici izgledali kao crkveni miševi. Stao je pored jednog, u šapku nalio kišnicu iz bare, polio se po glavi i onda mu rekao: "E sada smo tek isti."Vučetić potom dodaje da je mnogo puta bio svedok da je general Mladić impulsivno reagovao kad bi saznao da je neka jedinica na frontu ostala bez sledovanja ili kako je, kad bi nastao zastoj u snabdevanju, danima kumio, preklinjao i pretio odgovornima u vladi Republike Srpske da konačno dostave pošiljke, bilo da su to bile cigarete ili vojna oprema za trupe.


- Vojnicima je uvek govorio: "Prvo moramo biti nahranjeni, onda obučeni, a zatim i naučeni da se branimo". Posebno bi se iznervirao na starešine koje o tome nisu vodile računa, ali i na one koji su u tim ratnim godinama pokušavali da profitiraju.


Sećam se da smo 1992. godine zadržali jedan kamion s cigaretama "marlboro" koji je išao za Čapljinu. To je bio posao jednog od moćnih privatnika koji je kasnije postao i ministar, pa smo svi bili zbunjeni šta da radimo.


Kada sam mu referisao, on se toliko iznervirao da sam mislio da će biti svašta. Onda je, za trenutak, zastao i mirnim glasom mi naredio da sve te cigarete što je pre moguće rasporedim vojsci u prvim borbenim redovima. Naravno da sam ga odmah poslušao - priča Vučetić.


Vučetić kaže da je general Mladić bio jedan od retkih oficira koji se ničega nije plašio, pa je, neretko, ne samo zalazio u rovove u prvoj liniji, već je, zajedno s vojnicima, išao u juriš na neprijateljske rovove.


- Sumnjam da se u bližoj i daljoj istoriji ratovanja može naći vojskovođa koji je zarobio više neprijateljskih vojnika ili bio efikasniji od njega.


Čovek vrlo blizak generalu Ratku Mladiću, ne samo kao nekadašnji saborac, već i kao dugogodišnji prijatelj, kapetan bojnog broda Ratko Vučetić se priseća i susreta i raznih događaja sa raznim međunarodnim predstavnicima i komandantima mirovnih snaga, kojih se u Bosni u te tri-četiri godine podosta smenjivalo.


Svaka od tih priča je toliko neverovatna da su o ratnom komandantu armije bosanskih Srba kružile legende i o njemu se stvarao mit, isto kao o najvećim vojskovođama u istoriji ratovanja.

 

General Slavko Lisica, član Glavnog štaba Vojske RSK
Kupanje iza neprijateljskih linija


O posebnoj strani ličnosti generala Mladića svedoči i general-major Slavko Lisica, nekadašnji član Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Krajine, komandant akcije "Koridor" kojom su, početkom 90-ih spojene Krajina i Semberija. U autobiografskoj knjizi "Komandant po potrebi" čitav jedan deo je posvetio generalu Ratku Mladiću, tada načelniku štaba Kninskog korpusa.


Prenosimo detalje koji upečatljivo oslikavaju ličnost oficira koji će godinu dana kasnije postati komandant armije bosanskih Srba.


"Krajem jula 1991. godine pozvao me pukovnik Mladić i kaže:
- Šefe, idemo!
Sjednemo u terensko vozilo (marke "puh") i vidim da idemo ka Kistanju-Đevrskama i zatim ka Skradinu. Mislim da smo stali u S. Sonkovići. Tu je Mladić razgovarao s nekim ustašama, a i našim Srbima. Kad se završio taj razgovor, jedan čovjek nam predloži da odemo na Prokljansko jezero. Pozvao nas je da ručamo kod njega. Kaže da ima i dobro vino. Imao on tamo svoju kafanu.
- Idemo, šefe - obrati se Mladić meni.
- Što se tiče ribe i vina tu nemam primjedaba, volim ja i jedno i drugo, kažem. No, to je neprijateljska teritorija, ako nas uhvate, ode koža na šiljak.
- Ma, Lijo, što si se uplašio?
- Nisam, šefe, ali ipak. Vi ste načelnik štaba korpusa.
- Slušaj, kaže, oni su glupi i ne mogu nam ništa. Imamo bombe, oružje, pa da vidimo čija majka crnu vunu prede - šegači se Mladić u svom stilu.
- Dobro, idemo. I tako je i bilo.
Taj čovjek, Srbin, ispred nas, te levo, desno, po nekim sporednim putevima i ukaza se Prokljansko jezero. Odahnuh, mislim, sad bar da se dobro najedemo, a i vino neću odbaciti, pa šta bude.
- Lijo, imaš li gaće da se kupamo - pita me Mladić.
- Ja neću, šefe, gladan sam, a i nije mi do kupanja, mogu samo da operem noge i da se umijem.
Mladić sa našim domaćinima par riječi i oni mu nađoše kupaće gaće, on se presvuče i buć u vodu. Pliva, skače i, vidim, uživa.
- Daj nešto da se popije - kažem domaćinu.
On iznese dobru lozu, ja sjedim i pijuckam lozu, a Mladić se prevrće po vodi, čas pliva leđno, čas prsno i povremeno viče:
- Uh, dobra voda, prekrasno jezero. Hajde, Lijo - zove mene.
- Bolja je loza od te bare.
- Samo ti tako, nećeš daleko, nikad nećeš biti pukovnik - šali se on.
- Važna je glava, a inače, inflacija je činova, kao dinara.
- Hoćeš reći da sam i ja u tom inflatornom stroju.
- Ma, ne šefe, već uopšteno, u JNA, uvale nam zvjezdicu, a plata ista.
- Možda imaš pravo, ali voda je idealna za kupanje.
Mislim, bože, mi u neprijateljskoj pozadini, a ponašamo se kao da smo na odmoru u sretnim vremenima. Imamo obezbeđenje, par vojnika. Načelnik štaba korpusa i načelnik oklopno-mehanizovanih jedinica - rizik, ali, ipak se isplati - ludost.

Taj dno Prokljanskog jezera je netaknuta priroda, sve blista od čistoće, voda, vazduh, okolina. Lijepe vikendice, vikend naselje. Ovo naselje je srpsko, a prijeko su ustaše. Vide se tragovi metaka po fasadi na pojedinim zgradama-vikendicama.
- Da li gađaju sa one strane? - pitam domaćina.
- Gađaju povremeno, a naročito noću, pjevaju, šenluče, čitava halabuka.
- Prestani sa kupanjem - vičem Mladiću - prijeko su ustaše, mogu da nas vide i gađaju.
- A, strah te, bato, je li, a dobro znaš da oni loše gađaju. Pa šta, neka gađaju, ne mogu oni mene pogoditi, moj šefe - opet Mladić tjera po svom.


Kada se Mladić dobro iskupao i obukao uniformu, već je domaćin pripremio ribu.
Sjednemo za sto i počnemo razgovor uz ručak. Razgovor se vodio o vojno-političkoj situaciji, a Mladića je sve interesovalo o ovom kraju, o narodu i šta misle obični ljudi.
Ja sam više ćutao, tamanio ribu i vino, a Mladić me jednog momenta pogleda, pa će domaćinima:
- Eh, dok mi bistrimo politiku, ovaj - i pokazuje na mene - pojede i ribu i popi ovo lijepo vino.
Nasta smijeh. Tako smo završili ručak i dobro se osvježili poslije napornog dana."

 

Pročitajte još:

1.Sve lažu o mom komandantu!

2. Atentata se nije plašio 

3. General šokirao međunarodne snage

4.Nije preboleo ćerku Anu

5.Sačuvali ga od lovaca na glave

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online