Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.06.2010.
23:01
Đ. Barović - Vesti A

Jatak Ratka Mladića: Nije preboleo ćerku Anu

Kapetan bojnog broda Ratko Vučetić, optužen da je jatak Ratka Mladića, otkriva istinu o svom komandantu, danas najtraženijem haškom optuženiku. Sećajući se dana kada je drugovao ratovao s generalom Mladićem, kaže da je uloga međunarodnih mirovnih snaga u ratom zahvaćenoj Bosni, posebno generala koji su predvodili ove vojne trupe, i dalje velika misterija. Pročitajte više u današnjem, četvrtom delu specijala portala "Vesti-online."

Ratko Vučetić kaže da se svojim školskim drugom i saborcem, prijateljem i imenjakom, generalom Ratkom Mladićem, tokom celog rata video tek nešto više od 30 puta, ali su zato njihovi susreti posle rata bili znatno učestali.


- Znali bismo i da odemo u neki restoran, na utakmicu ili jednostavno da šetamo i razgovaramo. Jer, general Mladić je bio vispren i duhovit. Voleo je da ima, i umeo da uspostavi, neposredan odnos sa sagovornikom, bio to običan vojnik ili starešina, prodavac na pijaci ili akademik. Njemu je bilo sve jedno ko je kojoj društvenoj kategoriji pripadao, u svakome je video čoveka, ličnost. I, voleo bih, vrlo je bitno, da napišete da on nije bio drčan čovek, kao što neki to sada tvrde - kaže nam Vučetić.

Sukob sa Karadžićem


Ratko Vučetić tvrdi da je Mladić predsedniku RS Radovanu Karadžiću najviše zamerao što je pokušavao da u Vojsci protežira svoje partijske kadrove, ljude iz SDS-a.


- Svim bićem se protivio političkim uplivima. Dobio je zaduženje da napravi srpsku vojsku i to je i uradio. U tom cilju je i pomirio četnike i partizane pa su svi na kapama morali da nose srpske trobojke. Ali mislim da je znao da tu Karadžić nije ništa kriv. Samo je imao loše savetnike i saradnike - kaže Vučetić.

Sa Mladićem je, kaže, imao poseban odnos i u vreme po završetku rata u Bosni, kad su obojica već bili penzionisani.


- Bilo je nebrojeno mnogo tih razgovora koje smo, kao penzioneri, vodili u Beogradu. Razgovarali bismo o našim porodicama, o sudbinama naše dece, šta će ona kada se požene i poudaju, šta ćemo kad nam stignu unučići... Sećali bismo se, rado, i detinjstva, nekadašnjih komšija, bezbrižnih školskih dana, čak i o gajenju pčela, jer je on bio veliki zaljubljenik u pčelarstvo.


Jedino o čemu nismo pričali bio je rat u Bosni. I on i ja smo pokušali da se, bar dok smo zajedno, na to ne vraćamo i da se toga ne prisećamo.


Često smo pričali i o njegovoj nastradaloj kćerki Ani. Mnogo, mnogo je žalio za njom i njena smrt je svakako najveći udarac koji je ikada doživeo. Jer ona mu je, kao žensko dete bila sve, za njega je bila u ravni Boga. Sećao bi se kako je završavala medicinu, kako je kovala planove šta će da radi kada završi fakultet.

Svedočenje majora P. Ć. o događaju u Kninu

General ih postideo


"Ratko Mladić je, inače, bio osetljiv na raznolikost uniformi i vojničkih oznaka.

 

Posebno je bio osetljiv na četničke kokarde i velike brade, koje su neki borci nosili u vreme rata. Bivalo je da zbog toga bude izuzetno strog, ali je umeo i da, uz šah sa generalom Đujićem, komandantom Teritorijalne odbrane, završio svu tu priču o izgledu pripadnika ovih jedinica. Pričao je protivniku s druge strane table, ali se, u stvari, obraćao borcima koji su se vrteli oko njih.


Bez direktne naredbe, postigao je da se sutradan postroje i da poskidaju kokarde, obriju se i presvuku. Uspeo je da od te raznolike gomile izgledaju kao disciplinovana borbena jedinica!


General je imao i govornički dar i ubedljivost i po njima je ostao posebno upamćen i poštovan. Jednom se dogodilo da je cela jedinica JNA na kninskom ratištu, svi su bili iz Smedereva, odlučila da se vrati kućama. Niko nije mogao da ih razuveri, a onda ih je general Mladić okupio u Severnom logoru i održao im takav govor da su se oni duboko postideli, samo su sabili poglede duboko ispod sebe.


I kada ih je na kraju upitao da li neko želi da se vrati kući i, ako želi, neka izađe iz stroja - niko se nije izdvojio. Naprotiv, general je dobio aplauz!"


Ovo je Ljiljani Bulatović, za njenu knjigu "Raport komandantu" ispričao jedan od nekadašnjih potčinjenih generala Ratka Mladića, major P. Ć. - pod uslovom da mu se ne otkrije identitet. Oni koji znaju ko je sve bio u Mladićevom neposrednom okruženju znaće, možda, i ko se krije iza ovih inicijala.


Više puta smo razgovarali i o tome kako je stradala, da li je u pitanju samoubistvo ili ubistvo i on mi je jednom, vidno neraspoložen, rekao da zna da nije samoubistvo i da zna ko je to uradio. Rekao mi je čak i imena direktnih izvršioca. Ali molim vas ne pitajte me više ništa na ovu temu. Za sve nas je to bolna, jako bolna rana - priča Ratko Vučetić.


Naš sagovornik otkriva i da je general Ratko Mladić sve do 2002. godine u Beogradu imao legalno obezbeđenje.


- Generala je čuvala posebna jedinica u okviru Vojske Jugoslavije koja je to naređenje dobila posle dogovora vrha civilnih i vojnih vlasti tadašnje SR Jugoslavije i Republike Srpske. Mogu sada da pričaju šta hoće, ali ti ljudi nisu bili tu kako bi ga štitili od Haškog tribunala, već isključivo od lovaca na ucenjene glave, jer su SAD, kao što se zna, za njega raspisale nagradu od pet miliona dolara.

Dragomir Pećanac, nekadašnji telohranitelj pukovnika Mladića u Kninu:
Sam je demontirao mine


Dragomir Pećanac, ratni pratilac generala Ratka Mladića, priseća se detalja iz leta 1991. godine, kada je u Hrvatskoj uveliko besneo rat, a JNA imala poseban zadatak da, u ulozi "plavih šlemova", razdvaja zaraćene strane.


"Čitavog jula meseca obilazio je svako selo, svako mesto na liniji razdvajanja. U drugoj polovini jula izbiše ustaše u selo Velika Glava, inače srpsko selo, južnije od Kistanja. Ta Velika Glava ima dosta zaselaka i tu smo prvi put stvarno vodili borbu sa ustašama. Do tada su bile samo čarke. Ustaše su zauzele selo, rasterali narod, poklali stoku, nagrdili kuće.


I tada Ratko pokušava da smiri ustaški vrh na lokalnom nivou. Krenemo na pregovore sa njihovim čelnikom, Ante se zvao, putem prema tom selu. Na putu, baš ispred generala, na jedno pola metra od njega, tresnu tromblonska kumulativna mina! Srećom, nije eksplodirala, ustaša verovatno nije umeo da izvuče osigurač.


Mladić je podiže i ponese. Onda uze megafon, od kojeg se više nije razdvajao, i veli:


"Ovde pukovnik JNA Ratko Mladić! Nemojte više da pucate na mene! Satrću sve živo ko bude pucao na mene. Slušajte me pripadnici ZNG! Ja sam pukovnik JNA Ratko Mladić, ponavljam: Nemoj da bi neko opalio metak na mene!"


Govori u megafon i stalno ide napred. U jednoj ruci megafon, u drugoj ruci nosi ovu bombu. Idemo po onoj čistini samo nas dvojica, jer sam četvoricu pratilaca sklonio od nas, što da i oni ginu.


Sastajemo se s tim Antom, Ratko mu predaje onu minu i kaže: "Evo ti ova mina i nauči svoje kako se sa njom rukuje." Ovaj se zacrvenio, da pukne, a inače je bio rezervni kapetan JNA.


Pećanac opisuje još jedan događaj s Mladićem, nekoliko nedelja kasnije, kada su se njih dvojica uputili u Otišiće.


"To je, praktično, tada bila srpska oaza, među svim tim hrvatskim selima, 27 km daleko od tog sela Civljani prema Sinju. Nama je bio cilj da deblokiramo garnizon u Sinju, u kom se nalazio inženjerski puk i puk veze JNA. To je bilo 26-27. avgusta 1991. godine.


Oni su imali već dosta mrtvih i ranjenih u kasarnama. Mi smo tada, na krilima uspeha kad smo oslobodili naš vod u Civljanima, krenuli napred već sutradan ujutro.


Pukovnik Mladić mi naređuje: "Uzmi jedan BOV vojne policije i uzmi koliko oceniš da ti treba vojnika, idemo mojim Puhom, pravac Sinj!"


Na putu prema Sinju s desne strane su brda, kamene stene, teren užasan, a s leve strane su rečica Cetina, litice i dubodoline, veštačko jezero. Idemo mi tako, dolazimo između Civljana i Vrlike i baš na delu tog puta stoji poprečen autobus kao barikada. Ustaška!


Kažem Mladiću: Šefe, ovo ne može biti da su samo gurnuli ovaj truli autobus tu, to mora da je minirano!


"I ja bih rekao, ali, ne znam čime bi mogao da bude miniran..." Iziđe iz kola, a meni veli: "Ti, mali, miči, skloni se!" Ja se uzjogunim: "Alo, šefe, ja sam taj koji sam zadužen za vašu bezbednost. Ne možete tamo!"


On me samo sklanja, došlo mi da mu se fizički suprotstavim, ali on sa njegovom voljom, sa njegovim čeličnim očima, sivim-plavim... teško se s njim izlazi na kraj.
Naređuje on meni da se ja odmaknem, ja to ipak ne uradim, nego ulazimo zajedno u taj autobus, on na prednja ja na zadnja vrata. Imali smo šta i da vidimo: tu je bila

postavljena jedna protivpešadijska potezna mina, serijski vezana za 36 plinskih boca! I on uze da ih razvezuje!

Pročitajte još:

1.Sve lažu o mom komandantu!

2. Atentata se nije plašio

3. Zašto su vojnici obožavali generala

4.General šokirao međunarodne snage

5.Sačuvali ga od lovaca na glave

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online