Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 07.03.2017.
20:19
Vestionline A

Za godinu dana Hrvati "mrze Srbe duplo više"

Tokom 2016. godine je zabeležen 331 slučaj nasilja i drugih oblika podsticanja na diskriminaciju prema Srbima, što je 57 odsto više nego prethodne godine.

Tanjug
Proustaše se šetaju centrom Zagreba (Foto: Arhiva)

To piše u dokumentu koji je u Zagrebu predstavilo Srpsko nacionalno veće.

- Ovo nije 331 izolovan slučaj, već 331 prostor iza kojih se nalazi na stotine drugih slučajeva koje je teško popisati. Ne radi se o izolovanim slučajevima, već o fenomenu koji se širi i koji je s margina ušao u javni prostor - poručio je predsednik SNV-a Milorad Pupovac.

Pupovac je uveren da će se trend diskriminacije nastaviti, s obzirom na to da je prošle godine došlo do drastičnog porasta pojava kojima se, kako je rekao, diskriminišu Srbi u Hrvatskoj. 

- Podatke smo beležili po prijavama pojedinaca i iz različitih medija - rekla je Tamara Opačić, autorka biltena SNV-a koji donosi pregled podataka o govoru mržnje, etničkoj netrpeljivosti i istorijskom revizionizmu. 

Opačićeva smatra da će se takav trend nastaviti, na šta ukazuje i događaj u Sinju, gde je u utorak na pravoslavnoj crkvi osvanuo grafit ustaškog pozdrava "Za dom spremni", a slično je zabeleženo i prošlog meseca u Bjelovaru. 

Zabrinjava, kaže, i podatak da je prošle godine zabeleženo ukupno 16 fizičkih napada na pripadnike srpske manjine. Takođe je zabeležen rekordan broj od 42 izjave i postupaka javnih osoba koje su otvoreno promovisale ustaštvo i koristile govor mržnje ili druge oblike verbalnog nasilja, a dobar deo tih izjava potekao je od dela katoličkog sveštenstva, rekla je.

U dokumentu je kritikovana javna promocija filma Jakova Sedlara "Jasenovac. Istina", koji se zasniva na, kako se navodi, nizu falsifikata. 

- Taj film se prikazivao u nekim hrvatskim školama, dok je istovremeno u jednoj šibenskoj školi zabranjena izložba o Ani Frank - istakla je Opačićeva. 

Zamerila je i to što je ploča u Jasenovcu s natpisom "Za dom spremni" prošla bez reakcije represivnog aparata i tamo stoji već četiri meseca. 

POVEZANE VESTI

Utorak 07.03.2017. 21:27
Učiteljica: Zamislite da ste u specijalnoj jedinici i da vas je služba poslala da spasite dva davljenika, crrnca i belca. Кoga bi ste vi spasili? Slovenac, Bosanac, Hrvat i Srbin se javljaju. Slovenac: Čujte, ja bi prvo spasio crrnca. Oni su obdareni. Bosanac: Učiteljice, ja neću spasiti nikog! Slovenac: Pa moraš! Učiteljica: Da li si normalan?! Pa ti si tamo poslat da spašavaš davljenike. Bosanac: Jesam, bona, ali ne znam da plivam! Hrvat: Кao i svaki Кroat, pravoga kroatskoga podrijetla, naravno, spasao bi obojicu. Slovenac: Ma laže, učiteljice! Srbin: Ja bi spasio samo crrnca! Slovenac: Eto vidite! Srbin: Ali ne zbog njegovog razloga. Imam ja svoje razloge. Učiteljica: A koje to razloge? Srbin: Možda je belac Hrvat. Neću da rizikujem.
Utorak 07.03.2017. 22:07
Eto ja uopšte ne verujem da Krvati mr,ze Srbe više nego lane - čak šta više mr,ze ih u kontinuitetu isto i 100%
Utorak 07.03.2017. 22:27
Verujem da je u pitanju maloumnik koga ni rodjeni ne mogu gledati ocima..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online