Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.03.2017.
17:21
b92.net A

"Lijepa njihova" u problemu: Tužba stigla, a u Hrvatskoj sve vrvi od ustaških simbola

Zagreb se za 60 dana mora izjasniti o tužbi građana koji od Hrvatske traže odštetu za dela učinjena Srbima, Romima i Jevrejima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Zahtev za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete od tri i po milijarde dolara stiže u trenutku kada su u Hrvatskoj sve prisutniji ustaški simboli.

pixabay.com
Teški dani za Hrvatsku: Ako bude morala sve da isplati - bankrotiraće

Predmet "Lalić i drugi protiv Države Hrvatske" traži naknadu za žrtve ustaškog režima, njihove naslednike i rodbinu. Privatnu tužbu grupa američkih građana pokrenula je protiv jedne države, članice Evropske unije.

- Meni je s tog aspekta u jednu ruku drago što će sad svi ovi revizionisti, svi oni u Hrvatskoj koji su u zadnjih godinu dana počeli, neću reći veličati ali dopuštati da bi NDH mogla biti nešto što nije apsolutno zlo a to jeste apsolutno zlo, mora se ućutati - rekao je bivši hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Hrvatska nije naslednica NDH, što jasno stoji u Ustavu - poručuje hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

- Niko ne vraća u ime NDH jer je to poražena kvislinška tvorenina i nitko nema ni obavezu da vraća u ime NDH. Ali ima obavezu prema svojim građanima, ima obavezu prema onima koji su trpili nepravdu od države koja je bila uspostavljena na prostoru današnje države - naveo je Milorad Pupovac iz SNV.

Tužba je u Zagreb zvanično stigla u trenutku kada se u Hrvatskoj sve češće čuje ustaški pozdrav, veličaju osobe bliske režimu NDH i podižu spomenici ustašama.

- Ne može, mislim da sa jedne strane u Ustavu piše da se republika Hrvatska protivi NDH a sa druge strane da isplaćuje penzije, odnosno mirovine onima koji su se borili na toj strani i koji su činili zločin. Dakle koji su otvoreno bili na stani nacizma. E sad, mislim da je malo komplikovana ta priča zato što ogroman je broj onih koji su na neki način bili žrtve NDH, prvenstveno oni koji su ubijeni, ali i oni kojima je imovina oteta, koji su ostali bez ičega. Naravno da je to ogroman problem zato što kad bi Hrvatska morala to da isplati, odmah bi bankrotirala - kaže istoričar Milovan Pisari.

Srbija u suštinskom smislu ne može imati taj problem, smatra direktor Agencije za restituciju. Srbija prva u Evropi ima zakon kojim otklanja posledice Holokausta, koji je bez ikakvih otpora usvojen, uveliko se primenjuje i drugima će poslužiti kao primer.

- Jedino što može da se pojavi kod nas je da neka budala rehabilituje Nedića, i da nas stavi u poziciju praktično agresora a ne one u kojoj smo bili a to je žrtve i to teške. Ja verujem da se to neće dogoditi. To bi bila zaista šizofrena situacija. One akte koj eimamo mi, koj eima vlada, oni ukazuju na jasan stav države antifašistički sa potpuno jasnim otklonom prema Holokaustu, ne samo otkolnom nego vrlo aktivnom ulogom u otklanjanju posledica - rekao je direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Hrvatska ima dva meseca da odgovori na tužbu pokrenutu pred sudom u Čikagu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online