Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 29.03.2017.
18:01
Đ. Barović - Vesti A

Bošnjački generali spremni za rat

Na tajnom sastanku desetak penzionisanih generala Armije BiH, od kojih se neki nalaze na spisku optuženih za ratne zločine, odlučeno je da će se svim sredstvima braniti teritorijalni integritet BiH.

M. Karović
Dževad Galijašević

Prema pisanju pojedinih bosanskih medija, ovaj sastanak je održan 22. marta ove godine, a uz bošnjačke generale prisustvovali su i niži oficiri.

Između ostalih, ovom sastanku su prisustvovali general Vahid Karavelić i Ramiz Dreković protiv kojih se u Tužilaštvu BiH od 2006. vodi istraga zbog navodnog granatiranja i snajperisanja u sarajevskim opštinama koje su tokom rata bile pod kontrolom bosanskih Srba.

Na sastanku su bili i generali: Rašid Zorlak, Nehru Ganić. Sulejman Vranj, Hamid Bahto, Džemo Merdan.

Prema navodima nekih bosanskih medija, u usvojenim zaključcima se ukazuje na "potrebu animiranja svih patriotskih snaga i suprotstavljanja svakom nasrtaju na suverenitet i teritorijalni integritet BiH".

"Ukoliko se nešto ne uradi na ovom planu, generali će svoje aktivnosti proširiti na celu teritoriju zemlje i pozvati sve patriotske snage, bez obzira na politička opredeljenja, na budnost i otpor bilo kojoj opstrukciji i oportunizmu, bez obzira na to s koje strane dolazio", navode bosanski mediji tvrdeći da su glavnu reč vodili ratni komandanti Prvog i Petog korpusa tzv. Armije BiH Vahid Karavelić i Ramiz Dreković.

Međutim, sagovornici "Vesti" ističu da nije reč o tajnom, već javnom sastanku nekadašnje Patriotske lige koja je uredno registrovana na prostoru Federacije BiH.

- Tom sastanku su prisustvovali i generali s početka rata, oni koji su formirali odrede unutar Patriotske lige, Fikret Muslimović, Fikret Prevljak i Nenad Ajnadžić i čija imena se dovode u vezu sa zločinima nad Srbima i Hrvatima. Međutim, mnogo je važnije da je ovom skupu prusustvovao i Bakir Izetbegović i da su zaključci sa skupa zapravo otvoreno pozivanje na novi rat u Bosni protiv svakog ko će se suprotstaviti daljoj unitarizaciji BiH - ističe Dževad Galijašević, stručnjak iz oblasti bezbednosti.

Mnogo oprezniji u ocenama je Milomir Savčić, penzionisani general VRS i predsednik Boračke organizacije RS.

- Svi pričaju o tom sastanku, ali niko ništa ne zna pouzdano, pa zato tome i ne bih davao bilo kakav značaj. Legitimno je pravo nekadašnjih kolega i saboraca da se okupljaju i ti susreti sami po sebi ne znače ništa, a najmanje pozive za rat. Uostalom, suludo bi bilo očekivati te pozive od ljudi koji odlično znaju šta je rat. Sva tri entiteta moraju da brane BiH u onim, Dejtonskim okvirima, jer sve drugo zaista vodi u nove sukobe - ističe Savčić.

Treba da brinemo

Penzionisani general Vojske RS Dragomir Keserović izjavio je za "EuroBlic" da bi tajno okupljanje ratnih komandanata bošnjačke vojske trebalo da zabrine svakog ko se zalaže za mir u BiH.
"Zamislite situaciju da su se penzionisani generali i visoki oficiri VRS negde tajno sastali i doneli zaključke u kojima pozivaju na mobilizaciju patriota u RS? Verovatno bi se o tome, već sledećeg dana raspravljalo i na Savetu bezbednosti UN, a o reakcijama iz Sarajeva ne smem ni da razmišljam", kazao je Keserović.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.03.2017. 18:25
Ramiz Drekovic....Neko ko ne poznaje tekbir propagandu pomislio bi da je ovaj general najveci vojskovodja u istoriji muslimana,da je u Sarajevu docekan paradom,cvecem,da je Alija pretopio zlatne rezerve da napravi ljiljane za generala....Kad ono....general je dobio krivicnu prijavu zbog operacije Jesen 94.....radikalni muslimani su hteli da ga streljaju za primer i postao je vic kao i njegov korpus....Nekoliko stotina vojnika,5 komandanata bataljona,12 komandira odeljenja,20 komandira vodova su izazvali pometnju u djenetu,jer je zbog velike navale sehida Alahu ponestalo devica,pa ih je uputio jedne na druge dok traje recesija devica....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online