Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.04.2017.
16:44
Vestionline, Srna A

Zvizdić: U Siriji i Iraku ratuje 120 državljana BiH, a ne hiljade

Prema podacima razmenjenim sa obaveštajno-bezbednosnim i policijskim agencijama u BiH i svetu, trenutno na sirijsko-iračkom ratištu boravi 120 punoletnih državljana BiH, i to 69 muškaraca i 51 žena, izjavio je u Sarajevu predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Tanjug
Borba protiv terorizma je univerzalna: Denis Zvizdić

Zvizdić je ministrima unutrašnjih i spoljnih poslova, koji učestvuju na konferenciji "Oblikovanje naše zajedničke budućnosti" rekao da su proizvoljne i neutemeljene tvrdnje nekih zvaničnika iz regiona po kojim nekoliko hiljada državljana BiH ratuje na sirijsko-iračkom ratištu, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

- Od 120 državljanja BiH, 29 lica su pre odlaska u Siriju živela u dijaspori. Do sada se vratilo 46 lica, a od toga je procesuirano i osuđeno 20 lica. Upravo iz tog razloga smatram da je regionalna inicijativa, koja će osigurati razmenu informacija i formulaciju zajedničkog pristupa bazirana na proverenim i službenim podacima, garant uspešnosti u borbi protiv svih oblika terorizma, ekstremizma i prevencije radikalizacije -  istakao je Zvizdić.

On je rekao da je borba protiv terorizma univerzalna i da je terorizam globalni fenomen koji, nažalost, predstavlja pretnju svima, te da se jedino zajedničkim naporima može odgovoriti ovom globalnom izazovu i pretnji.

- Jačanje i unapređenje naše zajedničke budućnosti temeljene na zajedničkim vrednostima i pravima će biti ojačano našim naporima ka članstvu u EU i NATO, jačanju vladavine prava sa posebnim akcentom na borbu protiv svih oblika organizovanog kriminala, a naročito prevenciji radikalizma, terorizma i svih oblika ekstremizma - naglasio je Zvizdić.

Zvizdić je dodao da je Savet ministara BiH 2015. i 2016. godine povećao budžet agencija za provođenje zakona, s ciljem jačanja borbe protiv svih oblika organizovanog kriminala, korupcije i terorizma, te da je u junu 2016. godine usvojen Zakon o izmenama i dopunama zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma u cilju provođenja "Manival" preporuka, te provođenja zahtjeva iz FATF Akcionog plana, nakon čega je BiH u septembru 2016. godine skinuta sa sive liste Manivala.

Prema njegovim rečima, BiH je prva zemlja u regionu koja je u svoj Krivični zakon unijela odredbu na osnovu koje je učešće državljana BiH na stranim ratištima kriminalni čin koji će biti krivično sankcionisan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online