Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.04.2017.
08:55
M. Đorđević - Vesti A

Katolički sveci - 11 tačaka protiv Alojzija Stepinca (2): Hrvatski kardinal pao na svim ispitima

Srpska pravoslavna crkva je 1998. godine donela odluku da Srbina iz Hercegovine, Vukašina Mandrapu, proglasi za sveca. On je bio mučenička žrtva ustaškog najbrutalnijeg i najozloglašenijeg logora za istrebljenje Jasenovac, koji je označen kao jedan od najgorih logora za istrebljenje u Drugom svetskom ratu. Nad Mandrapom je izvršena sadistička tortura, nakon koje je brutalno komadan i bestijalno umoren u Jasenovcu, piše istoričar dr Dario Vidojković, portparol Međunarodne ekspertske grupa GH7 - Stop revizionizmu.

wikimedia.org
Alojzije Stepinаc (krаjnje desno), u septembru 1944, nа sаhrаni predsednikа sаborа NDH Mаrkа Došenа

Uvreda za prave vernike

Ove žrtve i spasioce, koji su rizikovali svoje živote, srpska pravoslavna nomenklatura, ali i katolička, na bazi univerzalnih moralno-etičkih principa beatifikovala je, odnosno proglasila svecima sa punim pravom. Do sada, nijedna ličnost iz Drugog svetskog rata koja je bila zločinac, dželat i krvnik ili saučesnik sa drugima u činjenju najstrašnijih masovnih zločina protiv čovečnosti - nije doživela beatifikaciju ili kanonizaciju. Kanonizacija Stepinca bila bi time jedan vrlo opasan presedan.

Kada se postavlja pitanje proglašenja nekoga za sveca, moramo se zapitati, po čemu je on to zaslužio? U čemu je razlika između jedne Edit Štajn i Ruperta Majera, biskupa grofa Fon Galena, Vukašina Mandrape na jednoj strani, i Alojzija Stepinca na drugoj?

Ove gorepomenute ličnosti su sa punim pravom proglašene ili za svece ili blaženima Katoličke crkve ili Srpske pravoslavne crkve, kao moralni uzori, koji su se u tamnim vremenima ljudske civilizacije hrabro i nesebično suprotstavili pošasti nacizma i ustaštva u najcrnjem vremenu sunovrata ljudske civilizacije tokom Trećeg rajha i NDH, u Drugom svetskom ratu pružali otpor i digli svoj glas protiv nacističkog i ustaškog terora.

Katolički sveci - 11 tačaka protiv Alojzija Stepinca:

1. Nacisti proganjali heroje vere

Znao za sva zverstva

Zato najpre treba postaviti sledeća pitanja: Da li je Alojzije Stepinac rizikovao svoj život i svoj položaj za spasavanje žrtava? Da li je i kada digao javno i oštro svoj glas protiv ustaškog bestijalnog progona i sprovođenja genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima? Da li je za to bio hapšen, proganjan, da li je bio zatočen u nekom od strašnih ustaških ili nemačkih koncentracionih logora, ili bio lično podvrgnut mučenju?

Na sva ova pitanja moramo jasno reći, ne! A da je znao za ustaška zverstva, znao je. Stepinac je bio upoznat sa svim ustaškim zločinima jer su se javno dešavala. Istina, izneo je i kritike zbog načina nasilne deportacije Srba i Jevreja, ali samo je kritikovao način, ali ne i ciljeve tih deportacija, u čemu je iskazan svojevrstan cinizam same opservacije! Dakle, te ciljeve, koji su se svodili na progon i pokolj Srba, Jevreja i Roma je time odobravao, nešto što jedan biskup Galen ne bi nikad učinio.


Vatikan kanonizovao bivšu Jevrejku

Edit Štajn, Jevrejka koja je 1922. godine prešla u katoličanstvo i koja se zamonašila, obratila se već 1933. godine, nedugo nakon što će Hitler preuzeti vlast i odmah početi sa svojim antisemitskim programom, pismom tadašnjem Papi Piju Jedanaestom sa molbom da javno protestuje protiv nacističkog progona Jevreja. Naime, Štajnova je pisala, da se svi oni koji su verni i odani crkvi, i koji otvorenih očiju posmatraju prilike u Nemačkoj, boje najgoreg za ugled Crkve, ako se nastavi sa ćutanjem. Edit Štajn je kasnije bila primorana da napusti nacističku Nemačku i nastanila se u Holandiji, gde ju je Gestapo 1942. godine uhapsio. Tada je deportovana u koncentracioni logor u Aušvicu, gde je početkom avgusta iste godine umorena u gasnoj komori, zajedno sa svojom sestrom. Edit je odbijala u ranijim prilikama da sebe spase (pošto je trebalo da ostavi samu svoju sestru), i još 1939. godine u svom testamentu je napisala da je spremna radi krsta da pogine na sve moguće načine. Tako je htela odlučno, i posvećena Bogu i svojoj veri, da podeli sudbinu jevrejskog naroda, kome je pripadala. Od 1998. godine Vatikan je Editu Štajn proglasio svetiteljkom Katoličke crkve i mučenicom vere.

Heroji među evangelistima

Bilo je primera herojstva vere u Drugom svetskom ratu i na strani Evangelističke crkve. Samo ćemo spomenuti teologa Ditriha Bonhefera, koga su ubili nacisti u zatvoru, i teologa Martina Nimelera, koji je takođe bio u koncentarionom logoru u Saksenhauzenu. Obojica su se hrabro suprotstavili nacistima i nacističkoj ideologiji.

SUTRA - Katolički sveci - 11 tačaka protiv Alojzija Stepinca (3): Oda poglavniku u Hrvatskom saboru

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online