Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.04.2017.
09:06
Vestionline, Nezavisne.com A

Dodik i Mektić borci protiv ekstremizma

Dve trećine građana smatraju da su povratnici sa stranih ratišta pretnja za bezbednost BiH, pokazuje najnovije istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI), koje je za njih sproveo "Ipsos".

Fotomontaža Srna, Tanjug
Dragan Mektić i Milorad Dodik po istraživanju Ipsosa borci protiv nasilnog ekstremizma

Kako pokazuje istraživanje, 14 odsto građana BiH bi želelo da živi u verskoj državi, dok ih više od 80 odsto preferira sekularnu državu. Više od pola građana BiH smatra da verske zajednice imaju negativan uticaj u BiH.

Oko 60 odsto građana BiH nikad nije čulo za paradžemate, odnosno muslimanske verske zajednice koje ne priznaje Islamska zajednica BiH. Čak 80 odsto Hrvata i 77 odsto Srba nije čulo za paradžemate, dok je među Bošnjacima 46 odsto onih koji nisu čuli za paradžemate.

Od onih koji su za paradžemate čuli, njih 71 odsto smatra da se radi o negativoj pojavi, dok ih sedam odsto ima pozitivno mišljenje. Gledano po nacionalnostima, paradžemate pozitivno vidi osam odsto Bošnjaka, dva odsto Hrvata i jedan odsto Srba, dok ih negativno vidi 78 odsto Bošnjaka, 96 odsto Hrvata i 85 odsto Srba. Da paradžemati interpretiraju islam na način koji je pretnja islamu u BiH smatra 50 odsto Srba, a istog mišljenja je 29 odsto Bošnjaka i 32 odsto Hrvata. Istovremeno, 52 odsto Hrvata koji su za paradžemate čuli smatra da oni propovedaju ideološki ekstremizam koji nema veze s islamom, a isto smatra i 36 odsto Bošnjaka i 30 odsto Srba.

Oko 86 odsto građana BiH podržava odluku državnih organa da se paradžemati zatvore ako se ne reintegrišu, dok ih se sedam odsto protivi.

Jedan od najzanimljivijih rezultata istraživanja je pitanje koju javnu ličnost građani percipiraju kao borca protiv nasilnog ekstremizma. Najviše poena su dobili Milorad Dodik, predsednik RS, i Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH, koje je tri odsto građana tako okarakterisalo, dok je Dževada Galijaševića pomenulo dva odsto. Reisa Huseina Kavazovića borcem protiv nasilnog ekstremizma smatra jedan odsto građana.

Osam odsto građana nikad nije čulo za Islamsku državu, a njih 94 odsto ima negativno mišljenje o ovoj organizaciji koju uglavnom vezuju za rat, terorizam, nasilje, negativnost i strah. Sedam odsto Bošnjaka ima pozitivno mišljenje o Islamskoj državi, kao i jedan odsto Srba. Zeničko-dobojski kanton je region u BiH s najviše pozitivno raspoloženih prema ovoj terorističkoj organizaciji - njih 11 odsto. Da je Islamska država pretnja za BiH ne smatra 26 odsto građana, a osam odsto da ta organizacija ne predstavlja pretnju islamu. Negativno mišljenje prema onima koji odlaze da se bore na strana ratišta ima 88 odsto građana BiH, a 62 odsto je saglasno da povratnike sa ratišta treba sankcionisati zatvorom.

Mišljenja su podeljena kada se radi o tome da li treba podržati rehabilitaciju onih koji su se vratili sa stranih ratišta - po trećina građana podržava, protivi se ili nema mišljenje.

Istraživanje je sprovedeno u januaru i februaru nad 1.537 građana sa marginom greške do 2,5 odsto, vodeći računa o etničkoj i geografskoj strukturi u BiH.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online