Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.04.2017.
08:45
M. Đorđević - Vesti A

Seks skandali u Titovoj Jugoslaviji (1): Zaustavite tog ludaka!

Seksualni skandali političara s vremena na vreme potresaju mnoge države, pa ni SFR Jugoslavija, iako zemlja proklamovanog socijalističkog reda nije bila izuzetak. Sudeći prema sačuvanim dokumentima i svedočenjima, vladavina Josipa Broza Tita bila je itekako obeležena seksualnim aferama i tračevima, koji su se najviše vezivali za njega samog, ali i za većinu prvaka Komunističke partije Jugoslavije. U narodu se dugo širila i krilatica: "Na jednu drugaricu 34 druga." Krilatica je, naravno, imala i zanimljivu povest.

wikipedia.org
Josip Broz Tito sa suprugom Jovnkom

Kumovi iz Belog dvora

Istorijski izvori pokazuju da se iza bar četiri-pet najvažnijih političkih događaja skrivala upravo pikantna pozadina. Najvažnije afere su istražili hrvatski istoričari Slavko i Ivo Goldštajn, a preneo hrvatski portal Ekspres. Titovim obračunima s dogmatskim kadrovima u Srbiji pomogla je i čuvena afera u čijem je središtu bio ljubavni skandal Petra Stambolića. Njemu je ljubavnica bila žena generala Ljubodraga Đurića, generalnog sekretara Titovog kabineta, onda i vlade FNRJ.

Generala Đurića su negde posle raskida Jugoslavije sa Staljinovim Sovjetskim Savezom 1948. godine Tito i ministar unutrašnjih poslova federalne vlade Aleksandar Ranković pozvali na razgovor. Tom prilikom su mu predočili da je brat njegove tadašnje supruge Slavke Morić, pristalica Informbiroa. Na njihovo pitanje da li mu je važnija žena ili posao, general je rekao "posao" i razveo se od nje. Nešto kasnije Đurić je od svojih ratnih saboraca i drugova tražio da mu nađu novu, neku "ispravnu" ženu.

Pucanj u glavu

Posledice ove ljubavne afere bile su dalekosežne i mnogo ozbiljnije od moralističke tirade uvređenog muža. Tito je u Petru Stamboliću, inače partijskom liberalu, dobio još jaču podršku u Srbiji, dok je tvrda komunistička struja doživela poraz. Ljubomir Đurić se ženio još dva puta. Najpre je o ovoj aferi napisao memoare, koji su objavljeni 1988. godine. Posle toga je uzeo pištolj koji je, davno još, dobio od Tita na poklon i pucao sebi u glavu.

Đurić je na predlog Tita i Rankovića u drugi brak ušao s Milkom Petrović, svojom zemljakinjom, Užičankom kao što je i on. Ona je ranije bila devojka Milinka Kušića, narodnog heroja, koji je poginuo 1943. godine. Posle oko pola godine braka, Milka je rekla Đuriću da čeka bebu, ali da je otac deteta Petar Stambolić, tadašnji predsednik vlade Narodne republike Srbije.

Bila je to 1952. godina, upravo uoči Šestog kongresa KPJ koji se održavao u Studentskom centru u Zagrebu i smatrao jednim od najvažnijih za sudbinu države. Četiri godine posle raskida sa Staljinom, Jugoslavija je prelazila na liberalniji smer. Amerikanci su slali desetine tenkova šerman, automatske puške tompson i drugo oružje vredno nekoliko milijardi dolara. Grad Zagreb je Americi poklonio zgradu na Zrinjevcu. Država se okretala zapadu, ali ono što se čulo za govornicom kongresa šokiralo bi i Ameriku Klintonovog doba.

Naime, general Ljubodrag Đurić je besno istupio i održao tiradu o tome da u Partiji vlada nemoral, da se poštenima otimaju žene. To je uzburkalo atmosferu i nekolicina se osetila prozvanim, povikali su Đuriću da laže. Međutim, Đurić je s govornice direktno optužio Petra Stambolića da je ljubavnik njegove žene. Dvoranom su se prolomili uzvici. Dve hiljade delegata ostalo je u šoku. Stambolić, jedan od čelnika srpskih komunista, sedeo je ukočeno, a general je uperio prst u njega. Stvar je prekinuo Tito.

- Zaustavite tog ludaka! - povikao je. Ali, zaboravio je da isključi mikrofon, pa su maršalovu pretnju čuli i milioni građana u direktnom radio-prenosu. General Đurić je uhapšen istog dana.

Ulje na vatru

Na Šestom kongresu KPJ, kojim je Stambolić predsedavao, general Đurić se posle priznanja svoje nove mlade jedva suzdržavao da ne prsne. U pauzi mu je, navodno, prišao general Nikola Ljubičić i rekao mu:
- Izvini, i ja sam se ogrešio. Pozvala me je tvoja žena na kafu, navodno da je posle negde odvezem, ja svratio i eto.


Sovhoz na užički način

Posle medenog meseca, šef Titovog kabineta odjednom je počeo da primećuje "crvenu buržoaziju" po državnim vilama, zlatni escajg i diplomatski magazin uvozne odeće, piše u jednoj analizi slučaja generala Ljubodraga Đurića. "Kao vrhunac odnarođene potrošnje državne imovine, njegova žena priznala je da već godinama održava seksualnu vezu s Petrom Stambolićem, sa kojim je ostala trudna. Stambolić je predstavljen kao razvratnik koji konzumira poveći harem tuđih supruga. Priču je Đurić preneo samom Titu, koji je Rankovića zadužio da ispita činjenično stanje. Šef Udbe stao je na Đurićevu stranu i uredio pobačaj njegove žene, ali Tito je odbio da smeni Stambolića. I tako je Đurić, u najdubljem uverenju da uživa apsolutnu drugarsku podršku najplemenitijih izdanaka revolucije, samoinicijativno izašao za kongresnu govornicu, i rekao šta je rekao, računajući na kodeks časti i dužnosti", stoji u analizi.
I, pogrešio je.
- To je bio tragičan dokaz erozije partizanskog morala - pisao je Titov biograf Vladimir Dedijer.
- Tito je u besu to nazvao "užički jebhoz". Ovaj naziv je nastao spajanjem dva izraza - kolhoz i sovhoz ili sovjetsko državno preduzeće, koji će se pretvoriti u "jebačko" preduzeće - jebhoz... Kasnije se pričalo da je Milka Petrović sastavila i stavila na papir spisak drugova s kojima je išla u krevet. Jedni tvrde da je na njemu bilo 34 imena, a drugi da ih je bilo čak 52. Zbog svega toga bila je formirana Komisija za utvrđivanje nemorala u KPJ, koju su činili Spasenija - Cana Babović i Slobodan Penezić Krcun.

SUTRA - Seks skandali u Titovoj Jugoslaviji (2): Zatrovan brak generala i balerine

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online