Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.04.2017.
17:11
sputniknews.com, Vestionline A

Dodik: Srbija ima pravo da odbrani slobodu svog naroda

"Prošli vek je bio vek našeg stradanja, a ovaj mora da bude vek našeg okupljanja", poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na obeležavanju Dana sećanja povodom 72 godine od zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu, Donjoj Gradini.

Srna
Milorad Dodik želi da RS I Srbija brane Srbe zajedničkim snagama

To nije okupljanje da bismo drugima učinili revanš, već da nam se nešto slično nikad više ne desi, rekao je Dodik i poručio da je Republika Srpska stvorena da Srbi budu slobodni, jer za nas nema slobode bez države.

- Da smo 1941. godine imali RS, ne bismo doživeli Jasenovac. Zato je RS i stvorena i opstaje u gotovo nemogućim uslovima u kojima se nalazi - rekao je Dodik.

On je istakao da je Srpska usmerena ka gradnji mira i stabilnosti, te da ne želi destabilizaciju na ovim prostorima, već hoće da bude deo sveta koji gradi mir.

- Ali ono što se desilo mora da bude ubeležno i upamćeno, i zato tražimo da se Jasenovac obeleži kao mesto genocida - rekao je Dodik.

On je podvukao da je RS odgovor i zov za slobodom, ne samo za ovu generaciju, već i za one koji su podnele žrtvu i stradali da bi se očuvala bit našeg naroda.

- Republika Srpska je sinonim za slobodu i ne možemo je se odreći - istakao je Dodik i dodao da je poznato da postoje oni koji je ne žele i da su oni blizu one strane "koja nas je ovde i pobila, da su i deca jedva ostala živa".

Prema njegovim rečima, preko reke Save, sa hrvatske strane, nije dozvoljeno obeležavanje zločina u Jasenovcu, i zato je zahvalio svima koji su došli na komemoraciju u Donju Gradinu.

Dodik je naveo da BiH nije mesto koje štiti Srbe, već da su to RS i Srbija, i poručio da je opredeljenja da nikad više ne dozvolimo nikome da nas pobije i da branimo svoje, bez obzira na to koliko neko bio silan i moćan.

Zato je, podvukao je on, zahvalan srpskom premijeru Aleksandru Vučiću što je došao na komemoraciju, kao i na porukama koje se čuju iz Srbije da više nikad neće biti "Oluje" i sličnih stvari.

- Srbija ima legitimno pravo da brani i odbrani slobodu svog naroda. RS ne želi da destabilizuje nikog, ali želimo jaku RS i Srbiju, i neka žive RS i Srbija i srpski slobodarski narod gde god bio - poručio je Dodik.

On je istakao da moramo da poštujemo stradanja drugih, jer su i oni stradali, ali je primetio da su nekako stradanja Srba izgubljena, možda i zato što ni sami nismo imali dovoljno pažnje i koncentracije da to obeležavamo.

Predsednik RS je naznačio i da su se Srbi uvek borili za slobodu i da nema pohoda u koji su Srbi išli da osvajaju, a i kad su ratovali van svoje teritorije, oslobađali su druge.

- A drugi su se pridružili kada su videli ko je pobednik i izgradili svoju samostalnost koju su im Srbi poklonili. Za koga smo ginuli u Trstu? Zašto smo to dozvolili umesto da gradimo srpske zemlje? Imali smo pravo, kao pobednici, da odredimo način na koji ćemo živeti. Nažalost, to smo propustili - rekao je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online