Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.04.2017.
18:01
Đ. Barović - Vesti A

Prvostepena presuda u slučaju Lora 2 : Mučitelji za 15 dana na slobodi?!

U Županijskom sudu u Splitu u ponedeljak su izrečene prvostepene presude u slučaju Lora 2, zbog ratnog zločina zlostavljanja civila i vojnika tokom rata u Hrvatskoj. Ali, i pored nove, višegodišnje robije, trojica okrivljenih bi već za petnaestak dana mogli da budu na slobodi?!

A. Čukić
Savo Štrbac: Srbe u Hrvatskoj osuđuju na mnogo veće zatvorske kazne samo zbog šamara ili krađe

Naime, u drugom postupku za zločine u vojnom zatvoru Lora kod Splita, sudsko veće je, odlučujući o visini kazne, uzelo u obzir da sva trojica okrivljenih, Tonči Vrkić, zamenik upravnika Vojno-istražnog centra i pripadnici 72. ratne vojne policije Ante Gudić i Anđelko Botić, već robijaju po presudi iz slučaja Lora 1, pa ih je za zločine kojim se bavio postupak u Lori 2 osudilo na šest, odnosno na po četiri godine zatvora, odnosno, na jedinstvene kazne od deset i po osam godina zatvora.

Lajanje iz kućice za pse

Vladimir Živaljić, predsednik Sudskog veća, je kao posebno ponižavajući postupak istakao prisiljavanje zatvorenika na bludne radnje i lajanje iz kućice za pse.
- Teško je poverovati da bi iko od zarobljenika lagao da je morao raditi takve stvari - kazao je Živaljić.
Replicirao mu je jedan od advokata odbrane, Nediljko Ivančević, tvrdnjom da su ti iskazi "motivisani" pokušajem da od Hrvatske naplate novac.

Svoj trojici hrvatskih vojnika za 15-ak dana ističe dve trećine odležane robije, čime stiču uslov da traže prevremeno puštanje na slobodu. Ukoliko ni tužilaštvo ni odbrana ne podnesu žalbu na ovu presudu, hipotetički bi već do kraja ovog meseca mogli da se nađu na slobodi.

Neadekvatna kazna

Savo Štrbac, direktor Veritasa, nema dileme da je u pitanju neadekvatna kazna za stravične zločine koji su se odigravali tokom rata u vojnom zatvoru kod Splita.

- Srbe u Hrvatskoj osuđuju na mnogo veće zatvorske kazne samo zbog šamara ili krađe, a ovde su dokazani teški ratni zločini. Uveren sam da bi u slučaju žalbe bilo koje od strana u postupku, ova presuda "pala" pred Višim sudom, ali sumnjam da će se tako nešto i dogoditi. Jednostavno, reč je o "pravosudnom manevru", posle koga će se okrivljeni naći na slobodi - smatra Štrbac.

Dil tužilaštva i okrivljenih potvrdio je i advokat Vrkića, Nediljko Ivančević.

- Neću se žaliti na presudu jer je moj klijent postigao neformalni dogovor sa sudom pošto službena nagodba nije bila moguća - objasnio je Ivančević.

Svakodnevna maltretiranja

U obrazloženju presude, pročitano je više od 30 imena ljudi koji su bili smešteni u zloglasnom bloku C i svakodnevno podvrgavani najrazličitijim oblicima mučenja i maltretiranja.

- Tonči Vrkić je s Tomislavom Duićem dopuštao stražarima dok su Ante Gudić i Anđelko Botić zajedno s Emilijom Bungurom sami učestvovali u zlostavljanju zarobljenika u bloku C gde su se nalazili neevidentirani ratni zarobljenici - objasnio je predsednik Sudskog veća Vladimir Živaljić.

On je naveo da je ustanovljeno da su ti zatvorenici imali i fizičke i psihičke posledice boravka u zatvoru.

- Od ozleda su nabrojane razderotine, lomovi, prostrelne rane i psihičke traume nastale od udaraca šakama, nogama, bejzbol palicama, štipalicama spojenim na induktorski telefon, te vatrenim oružjem - naveo je Živaljić.

Od posledica zlostavljanja preminuli su Dušan Jelić, Bojan Vesović i Vlade Savić čiji ostaci su zakopani na groblju u Livnu i kasnije premešteni na pravoslavno groblje u Tomislavgradu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online