Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.05.2017.
00:11
Al Jazeera A

Kako Rusija vodi ekonomski rat protiv Crne Gore

Ruska Federacija zabranila je od 26. aprila uvoz crnogorskih vina koja proizvode podgoričke "Plantaže". Saopšteno je da je Agencija za kontrolu kvaliteta utvrdila da se "u crnogorskom vinu nalaze pesticidi i plastifikatori".

Tanjug
Rusija zadoaj ekonomske udarce od trenutka kada je Crna Gora krenula put NATO-a

To je najnoviji potez Rusije tokom intenzivnog propagandno-ekonomskog rata koji ta zemlja vodi protiv Crne Gore od kada je Podgorica uvela sankcije Moskvi i pokrenula proces ulaska u NATO.


Vina su bila najpoznatiji crnogorski proizvod izvožen u Rusku Federaciju. Rusija je zabranila uvoz iz Crne Gore mesa, ribe, plodova mora, sireva, voća i povrća nakon pridruživanja Crne Gore sankcijama koje je uvela Evropska unija.
 
- U saopštenju ruske agencije iznete su grube neistine. 'Plantaže' svoje proizvode izvoze u 42 zemlje širom sveta i do sada nismo imali nijedan problem - kazao je novinarima Milan Milutinović, direktor izvoza "Plantaža".

Reagovao je i crnogorski premijer Duško Marković: “Iza odluke zvanične Moskve da zabrani uvoz crnogorskog vina stoji aktuelni politički trenutak u Crnoj Gori, uoči Skupštine na Cetinju na kojoj će se izglasati zakon o članstvu države u NATO. Radi se o političkoj odluci koja nas neće spriječiti da idemo putem kojim smo zacrtali”.

Kroz dva dana, u petak 28. aprila, parlament na Cetinju je izglasao odluku o učlanjenju Crne Gore u NATO.

Prilozi o turizmu

Ruski mediji često objavljuju priloge u kojima se turistima poručuje da zaobilaze Crnu Goru da ne bi doživeli neprilike.

Iz Kremlja je više puta stizalo ultimativno upozorenje Crnoj Gori da dobro razmisli da li će da pristupi Alijansi. I ruska Duma usvojila je izjavu kojom se protivi ulasku Crne Gore u NATO, upozoravajući da to može imati negativne tendencije u oblasti turizma, investicija i ekonomske saradnje Rusije i Crne Gore.

Polovinom aprila, portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova optužila je Crnu Goru da sprovodi antirusku histeriju i neprijateljski odnos prema Rusima u Crnoj Gori.

- U Crnoj Gori postoji antiruska histerija zbog ulaska u NATO, pogoršanja odnosa dve zemlje i priključenja Crne Gore sankcijama protiv Rusije. Ne isključujemo mogućnost provokacija, privođenja zbog sumnjivih razloga ili izručenja trećim zemljama - izjavila je Zaharova.

Ona je optužila crnogorske političke lidere da su  "krivi za takav tretman" jer žele da se dodvore Zapadu.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je u Crnoj Gori “odnos prema ruskim biznismenima i građanima negativan” i pozvalo  Ruse na oprez prilikom posete Crnoj Gori.

Reakcija vlasti u Crnoj Gori

pixabay.com
Ruski turisti dobili poruku da zaobilaze Crnu Goru

Na to je odmah reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore. Saopštilo je da najodlučnije odbacuje neutemeljene optužbe o „antiruskoj histeriji” u Crnoj Gori i tvrdi da se radi o pukoj manipulaciji i nastavku specijalnog medijskog rata koji se iz Moskve vodi protiv Crne Gore, sa svima dobro poznatim motivom opstrukcije priključenja Crne Gore NATO.

 “Nije zabeležen nijedan slučaj da je bilo koji ruski biznismen ili turista doživeo neprijatnost u Crnoj Gori, niti u našoj zemlji postoji bilo kakav vid neprijateljskog raspoloženja prema ruskom narodu. U to mogu da se uvere hiljade ruskih građana koji i na današnji dan borave u našoj zemlji. Umesto lažnih optužbi na račun crnogorske vlasti, pozivamo i ovoga puta Rusiju da sve nejasnoće i nerazumevanja razrešimo u direktnim i otvorenim razgovorima, koje zvanična Moskva uporno izbegava”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore.

Zvaničnoj Moskvi je poručeno da će sve odluke o budućnosti države Crne Gore “samostalno i suvereno donositi Vlada i Skupština, u skladu sa Ustavom, sviđalo se to Moskvi ili ne”.

Turistički radnici u Crnoj Gori kažu da nije isključeno da Rusija neće odlučiti da svojim građanima ne izdaje vize za Crnu Goru i da im zabrani putovanja. Ipak, prema njihovim izjavama,  interesovanje ruskih turista za letovanje u Crnoj Gori se ne smanjuje. Trećina turista koji su prošlog leta posetili Crnu Goru bili su iz Rusije. Bilo ih je gotovo 300.000.

Žarko Radulović, predsednik Crnogorske turističke organizacije, na priče o rusofobiji u Crnoj Gori gleda čak i optimistički.

- Naravno, najbolje bi bilo da nema ove antipropagande iz Rusije, ali kad je već ima onda treba reći da batina uvek ima dva kraja. Jedan je to što se ovako krenulo prema Crnoj Gori i ništa od toga nije tačno. Međutim, s druge strane uveren sam da sada nema deteta u Rusiji koje ne zna za Crnu Goru. I zato hvala onima koji nas napadaju, jer su napravili dobar propagandni korak ka saznanju šta je i gde je Crna Gora. Pratio sam, sve je postalo zanimljivo i poznatim svetskim medijima, oni prenose da se Crna Gora nalazi pod pritiskom Rusije, uz opasku da smo  jedna od najlepših država na Balkanu. Dakle, U Rusiji su nam napravili dobar marketinški iskorak - rekao nam je Radulović.

Ruski biznis napušta Crnu Goru

Nakon što je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov krajem marta izjavio da Crna Gora ulaskom u NATO "žrtvuje" svoje ekonomske odnose sa Rusijom, na ruskim državnim televizijama emitovane su reportaže čija je poruka da Rusi ne treba da posećuju Crnu Goru.

U prilogu emitovanom uoči ratifikacije ulaska Crne Gore u tu vojnu alijansu u američkom Senatu, državna TV Rusija navela je: "Ruski biznis napušta zemlju, turizam nazaduje, a oslobođeno mesto veoma brzo zauzima kriminal. Gubimo Crnu Goru".

U reportaži TV Zvezda ruskog Ministarstva odbrane, 25. marta u reportaži je navedeno: "Tamo više nije bezbedno. To se vidi iz novosti - negde gađaju spomenike bombama, hapse Ruse nejasno zašto, opozicija preti masovnim protestima”.

Radulović  tvrdi da ova propaganda neće negativno uticati na ruske državljane koji su kupili nekretnine u Crnoj Gori.

- Oni su postali naši sugrađani koji više nego mi brane Crnu Goru od ovih neistina koje se plasiraju svakog dana. A kad je Crna Gora u pitanju ovde su, ne samo iz Rusije, nego bilo odakle uvek dobrodošli svi oni koji ovde dođu sa dobrim namerama. Turisti u svaku zemlju dolaze da potroše novac i da se odmore. I mi ćemo ih dočekati raširenih ruku, bez obzira na to odakle dolaze, ne zbog novca, a ruske turiste pogotovo i zbog dugih prijateljskih veza Crne Gore sa  Rusijom. Sa ruskim narodom i Rusijom ne mogu nas posovađati političari - kaže Radulović.

Procenjuje se da u Crnoj Gori živi oko 20. 000 Rusa i da su kupili oko 70.000 raznih nekretnina.

I Ruska turistička organizacija demantovala je navode Ministarstva spoljnih poslova da je u Crnoj Gori neprijatna situacija za Ruse i da treba da se čuvaju mogućih provokacija. U martu je saopštila da je pretprodaja aranžmana za Crnu Goru povećana dva do tri puta u odnosu na prošlu godinu.

I jedan od vodećih ruskih turističkih portala Tourdom objavio je da ruski turisti u Crnoj Gori nemaju razloga da se plaše.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović uveren je da će ruski turisti nastaviti da dolaze u Crnu Goru i da nesuglasice dve države oko NATO neće ozbiljnije uticati na ekonomsku saradnju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online