Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.05.2017.
07:40
Vestionline, Blic.rs A

Izetbegović pod "kišobranom" Erdoganovih špijuna

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović okružen je ljudima iz obaveštajno-bezbednosnih krugova, od kojih je većina u vezi sa turskom obaveštajnom agencijom (MIT).

Reuters
Bakir Izetbegović svu poliitku usmerio prema Turskoj

Pošto je, po preuzimanju SDA, odlučio da svu politiku usmeri ka Turskoj i njenom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, Izetbegović se, očito u dogovoru s Ankarom, okružio njihovim kadrovima.

Izvori "EuroBlica“ tvrde da je jedan od ključnih Izetbegovićevih saradnika bivši ministar bezbednosti BiH Selmo Cikotić, koji mu je sada savetnik za bezbednost. O Cikotiću se u javnosti sve manje-više zna, osim ključne informacije - da je direktor fondacije "Bigmev"za BiH.

Reč je o turskoj organizaciji čiji je formalni cilj razvoj kulturnih, ekonomskih i naučnih veza u BiH, ali bezbednjaci imaju saznanja da je reč o organizaciji preko koje Turska obaveštajno deluje u Bosni. Direktor fondacije je turski milijarder Muzafer Čilek, koji važi za neformalnog Izetbegovićevog savetnika, a ogranak fondacije smešten je u Sarajevu, u stanu u kome je nekada stanovao Alija Izetbegović.

Prema obaveštajnim podacima, "Bigmev" je u bliskoj vezi sa Turskom agencijom za međunarodni razvoj (TIKA) preko koje se sliva ogroman novac u region u kome žive muslimani - Albaniju, Makedoniju, južnu srpsku pokrajinu Kosovo, zatim oblast Rašku i u BiH.

Direktna veza između MIT i TIKA

Prema navodima Abdulaha Bozkurta, uglednog kolumniste turskog lista "Zaman", postoji direktna veza između MIT i TIKA, i to preko Alija Maskana, trenutno direktora TIKA za Balkan.

- Maskan se od 2010. sreo sa Izetbegovićem najmanje 20 puta. Između ostalih, donacija kojom se TIKA posebno ponosi jeste i obnova porušene Ferhadija džamije u Banjaluci, čijem otvaranju je prisustvovao tadašnji turski premijer Ahmet Davutoglu. Sumnja se da turski MIT ostvaruje direktan obaveštajni upliv u BiH, a dolaskom Osman - priča naš sagovornik.

Izetbegovićev šef kabineta u Predsedništvu BiH je Elvir Čamdžić, koji je bio dugogodišnji saradnik Harisa Silajdžića. Između ostalog, Čamdžić je sa Damirom Arnautom učestvovao u akciji oslobađanja Ejupa Ganića kada je bio uhapšen u Londonu, po poternici Srbije. Kako je "EuroBlic" nedavno objavio, ključnu ulogu u povratku Ganića u Sarajevo imala je upravo - Turska.

Savetnik za medije Bakira Izetbegovića je relativno nepoznati Irham Čečo. Zna se da je radio u OHR, oni koji ga poznaju tvrde da je srbomrzac, ali je činjenica da nikada nije odgovorio ni na jedan upit iz "EuroBlica“. Međutim, njegova je uloga da medijsku sliku o Izetbegoviću širi preko medija naklonjenih SDA, ali i preko turske nacionalne novinske agencije Anadolija.

Doskorašnji Izetbegovićev savetnik, a sada poslanik u PS BiH, jeste Hazim Rančić, čovek koji je u ratu bio na čelu Centra službi bezbednosti Tuzla. Koliko poverenje lider SDA ima u njega govori i podatak da je Rančić bio autor Izetbegovićevog obraćanja Ustavnom sudu BiH za ocenu ustavnosti Dana RS. Osim toga, Rančić je blizak sa predsednikom Ustavnog suda BiH, bivšim poslanikom SDA, Mirsadom Ćemanom.

Neformalni Izetbegovićev savetnik je i Mirsad Ćatić, direktor jedne od najvećih agencija u BiH za obezbeđenje osoba i imovine "Securitas“. Ta agencija je poznata po tome što je učestvovala u organizaciji skupa u Potočarima u julu 2015. kada je srpski premijer Aleksandar Vučić jedva izvukao živu glavu.

Jedinstveno delovanje

Sagovornici "EuroBlica“ tvrde da je Sarajevo Biznis forum 2016. na velikoj sceni pokazao kako svi turski faktori deluju jedinstveno u BiH.

- Organizaor je, osim Saveta ministara BiH, bila Bosna Bank Internacional, glavni partner Ziraat banka, platinum partner Islamska banka iz Dubaija, glavni prevoznik Turkiš erlajns, obezbeđenje agencija "Securitas“, medijski pokrovitelj agencija „Anadolija“, a međunarodni medijski pokrovitelj TRT - Turska radio televizija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online