Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.05.2017.
18:01
Đ. Barović - Vesti A

Skandal u Hagu: Mladića "leče" jogom!

Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića se drastično pogoršalo, sada je alarmantno i zahteva hitnu hospitalizaciju.

EPA/TOUSSAINT KLUITERS
Bez osnovnih prava: Ratko Mladić

Uprkos tom zaključku ne samo srpskih, već i holandskih stručnjaka, Haški tribunal i dalje dozvoljava zatvorskom lekaru da ga leči pogrešnom terapijom, kojoj je pridodao i kurs joge.

Poslednji trenutak

- Nažalost, to nije šala. Zatvorski lekar je zaista uvrstio jogu u lečenje Mladića i to u trenutku kada se njegovo zdravstveno stanje drastično pogoršalo - tvrdi generalov advokat Branko Lukić.

On upozorava da je poslednji trenutak da se učini pritisak na Haški tribunal kako bi dozvolio adekvatno medicinsko lečenje Mladića.

- Izveštaji srpskih, ali i holandskih stručnjaka su nedvosmisleni da general Mladić u Hagu nema adekvatnu terapiju. Domaći stručnjaci čak tvrde da je terapija koju trenutno dobija apsolutno pogrešna i da može da proizvede fatalni ishod.

Holandski stručnjaci su otišli i korak dalje i rekli da je za Mladića "bezbednije" da ga leče u zatvoru nego u nekoj bolnici u njihovoj zemlji. Iz nepoznatog razloga, Haški tribunal namerno prelazi preko tih izveštaja eksperata i dozvoljava da zatvorski lekar i dalje Mladića leči neadekvatnom terapijom kojoj je sada pridodao paracetamole i jogu - ističe Lukić.

Različiti standardi

Prema njegovim rečima, pravni tim Mladića je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja u martu podneo hitan zahtev da se general što pre pusti na privremenu slobodu kako bi bio hospitalizovan u Rusiji. Pre nekoliko dana su uputili i žalbu na rešenje kojim su odbijeni zahtev i garancije ove zemlje.

Terapija kao otrov

Branko Lukić otkriva da advokati odbrane pune četiri godine nisu imali pravo da vide zdravstveni karton svog klijenta.
- On nam je obelodanjen tek kada je Rusija podnela zahtev da bude lečen kod njih. Tu dokumentaciju smo predočili trojici stručnjaka iz Srbije: neuropsihijatru, kardiologu i neurologu. Oni su bili u potpunom šoku jer Mladića apsolutno pogrešno i neadekvatno leče. Sva trojica tvrde da terapija koju prima najviše doprinosi drastičnom pogoršanju njegovog zdravlja - ističe Lukić.

- Očekujem da će do kraja ovog meseca odlučiti o našem zahtevu, a da će odluka na žalbu povodom garancija Rusije uslediti nešto kasnije. Prosto je neverovatno dokle idu različiti standardi sudija. Haradinaj je privremeno pušten na slobodu da bi se bavio politikom tako što su Hagu bile dovoljne garancije Unmika za koji je rečeno da je "produžena ruka Saveta bezbednosti UN". A sada su odbili garancije Rusije koja je stalna članica Saveta bezbednosti, jedna od zemalja koje su ustanovile Haški tribunal - zaključuje Lukić.

Zbog bolova bez sna

Sin generala Mladića, Darko, ističe da je njegov otac početkom marta ove godine u snu imao kraći "tranzitni" moždani udar koji je trajao pet minuta.
- Lekari su rekli da se ne bi probudio da je potrajalo koji minut duže - navodi Darko Mladić i dodaje da njegov otac već neko vreme ima kraće gubitke pamćenja.
On ukazuje da je desna strana tela generala slabije pokretna.
- Za bolove od kojih noću ne može da spava lekar u pritvoru mu daje paracetamol. Za grčenje mišića predlažu mu masažu. To je apsolutno nizak nivo zdravstvene zaštite i neophodno mu je ozbiljno kliničko lečenje - ističe Darko Mladić.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online