Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.05.2017.
20:11
Đ. Barović - Vesti A

Za četiri glasa 270 evra?!

Zagrebačka televizija RTL emitovala je prilog u kome tvrdi da Srbi prognani iz Hrvatske već godinama unazad izlaze na izbore u Hrvatskoj tako što im organizatori plaćaju i put i određenu svotu kako bi glasali za određene kandidate i liste.

EPA/Antonio Bat
Bruka isplivala na videlo: Glasanje u Hrvatskoj

Afera je izbila u javnost tako što je vozač autobusa iz Novog Sada, punog Srba rodom iz Obrovca, po završetku glasanja, odbio da ih vrati ka Srbiji uz objašnjenje da to mora da se plati. Istovremeno, putnici su tvrdili da im je obećano da će ukoliko izađu na glasanje i besplatno otići, ali i vratiti se ka Novom Sadu.

Jedan od ogorčenih putnika Miodrag Gagić direktno je doveo u vezu besplatan prevoz i za koga će se glasati, sa Branislavom Švonjom, bivšim direktorom vojvođanskog Fonda za pružanje pomoći izbeglicama koji je zbog navodnih mahinacija nedavno hapšen.

- Bila su tri autobusa i malih kola je bilo negde preko 50 verovatno. Plaćaju po 2.000 kuna (oko 270 evra) četiri glasa i prevoz iz Srbije. Na taj način kupuju glasače, glasove kupuju, verovatno i pobeđuju zbog toga. Uglavnom mislim da idu sredstva iz Srpskog nacionalnog vijeća na teret poreskih obaveznika Republike Hrvatske - otkrio je za RTL Dragan Milanko, Obrovčanin sada u Beogradu.

Pupovac: Gnusna laž

Predsednik SNV i potpredsednik SDSS, Milorad Pupovac, oštro je demantovao tvrdnje o kupovini glasova i "cenovniku" od oko 240 evra za četiri glasa. On je tu tvrdnju nazvao "gnusnom laži".
"SDSS, posebno ja i predsednik stranke, nemamo nikakvih saznanja o tome da bi bilo ko od naših ogranaka organizovao bilo kakva dovoženja bilo kakvih birača iz bilo koje zemlje. Razgovarao sam s predstavnikom gradske organizacije i rekao je da to nema s nama nikakve veze, nego je reč o nezavisnoj listi koja je organizovala autobus, i sad širi neistine koje su lažne", izjavio je Pupovac za N1.

Sagovornici "Vesti" na dvojak način tumače ovu informaciju. I dok sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir tvrdi da je reč o još jednom podmetanju iz Hrvatske, dotle predsednik Saveza Srba iz regiona Milorad Linta kaže da Srbima ovog puta Hrvati nisu nizašta krvi, već sopstvena nesloga.

Prema nezvaničnim informacijama, problem Srba iz Obrovca je nastao tako što su oni iz Novog Sada krenuli u organizaciji SDSS, pa je otuda bilo logično da će za ovu partiju i glasati.
Navodno, posle glasanja, ustanovljeno je da je većina putnika autobusa glasala za direktne konkurente sa Nezavisne liste Zorana Kljajića. Kada su organizatori puta to čuli, odlučili su da ne plate i povratak!

Nisu uvek Hrvati krivi

Jedini organizovani odlazak na lokalne izbore u Hrvatskoj bio je iz Novog Sada ka Obrovcu i to je očigledno zasmetalo Hrvatima, pa su uz pomoć potkupljenih Srba proizveli aferu oko kupovine glasova. Za javnost je uvek interesantnije da čita o aferama, već da će Srba u Hrvatskoj uskoro biti na nivou statističke greške. Nažalost, neki Srbi se lako daju potkupiti - tvrdi Budimir.
Linta ipak ne misli da je sve "hrvatsko maslo".
- Pa Srbi su o tome pričali, ne Hrvati. Dakle, ne trebamo u svemu da vidimo "hrvatsku zaveru", jer je ovde reč o srpskoj neslozi i prostoj stvari da je ljudima obećan prevoz u oba pravca i da to nije ispoštovano. Uostalom, ko nam je branio da se bolje organizujemo za ove izbore i više ljudi ode na glasanje u mesta iz kojih su proterani - ističe Linta.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online