Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.05.2017.
08:40
KRIK A

Lazanski i BIA u "makedonskom scenariju"

Portal KRIK objavio je da je novinar i poslanik SNS Miroslav Lazanski sa pripadnikom srpske tajne službe sprovodio medijsku propagandu u Makedoniji.

A. Čukić
Miroslav Lazanski

Kako navode, Lazanski je medijsku propagandu sprovodio u korist bivšeg premijera Nikole Gruevskog i ruske politike.

Lazanski sve negira i navodi da je u Makedoniji bio kao novinar. KRIK se u tekstu poziva na prisluškivane razgovore za koje tvrde da su procurili iz makedonske tajne službe. 

Oni ističu da je pripadnik BIA Goran Živaljević, koji je u veče nereda sa demonstrantima ušao u makedonsko Sobranje, 3. marta ove godine pozvao Ivana Stoilkovića, poslanika u makedonskom parlamentu i predsednika Demokratske partije Srba, koji mu je saopštio da je u Skoplju ugostio novinara koji će izvršiti zadatak za njih. 

"Hej, smestio sam ovoga, izbrifovao sam ga o kolumni koju treba danas da napiše za ʼPolitikuʼ. Idemo (on i novinar) na proteste da snimamo i onda kada sednemo negde uveče, nazvaću te", Stoilković je preneo Živaljeviću, piše u transkriptu razgovora u koji KRIK tvrdi da je imao uvid. 

"U sledećem razgovoru, od narednog dana, otkrilo se ko je misteriozni novinar, ali i više o njegovoj misiji. Stoilković je rekao da ga vodi na sastanak sa šefom vladajuće makedonske partije Nikolom Gruevskim", piše KRIK. 

"Pokupiću u 20:45 Lazanskog u hotelu i vodim ga kod Gruevskog. Tako da nas čekajte u hotelu da se vratimo", objasnio je. 

Dan posle toga u "Politici" je objavljena kolumna pod nazivom "Ne damo Makedoniju". 

"Izlaz je u novim izborima", predlaže u tekstu Lazanski ono što je bio i zvanični zahtev Gruevskog, upoređujući lidera opozicije sa vođom nacista. "I Hitler je došao na vlast putem legitimnih izbora. Time, naravno, ne želim da kažem da je gospodin Zoran Zaev, lider (opozicione) stranke SDSM, takva ličnost."

Ekipa je bila zadovoljna obavljenim poslom. Istog dana kada je objavljena kolumna, u večernjim časovima Živaljević i Stoilković ponovo su se čuli telefonom.

"Javio se Lazanski malopre. Kaže tekst prebacuje rekorde čitanosti u Srbiji", prenosi Stoilković uspehe akcije. 

"Odlično, odlično", odgovara Živaljević koji mu je, prema razgovorima, očigledno nadređen. 

"Ovi transkripti deo su materijala koji je makedonska obaveštajna služba sakupila prateći i prisluškujući Živaljevića i Stoilkovića. Novinari KRIK, Nova TV i OCCRP videli su izveštaje agencije, transkripte, audio zapise i fotografije. U dokumentima se tvrdi da je makedonska služba imala odobrenje suda da vrši nadzor", piše KRIK. 

Sakupljeni dokazi, kako agencija tvrdi, pokazuju da je "uz posredovanje Živaljevića i Stoilkovića u martu 2017. godine, novinar i vojno-politički komentator i član parlamenta iz vladajuće SNS stranke Miroslav Lazanski doveden u Makedoniju sa ciljem da izvede propagandne akcije.“ 

Cilj je bio, kako je opisano, da se promoviše ruska politika i Gruevski, ali i bori protiv ulaska Makedonije u NATO. 

Miroslav Lazanski u izjavi za B92 navodi da su tvrdnje portala KRIK "glupost" i da na to "ne treba trošiti vreme". 

- Bio sam u Makedoniji, radio sam reportažu za televiziju Republike Srpske, a posle toga je kolumna izašla u politici. Tačno je da sam se video sa Živaljevićem koji radi u ambasadi i sa Stoilkovićem koji je predsednik Demokratske snage Srba u Makedoniji. Pa sa kim da se viđam? Logično je da se vidite i informišete se sa ljudima iz ambasade Srbije. U kakvoj sam ja to kampanji kada sam imao jedan tekst, a potom je i sam Zaev dao intervju za Politiku - navodi Lazanski.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online