Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 08.06.2017.
00:24
Đ. Barović - Vesti A

Crna Gora u NATO: Prst u oko Rusiji

Prvi dan u NATO-u Crna Gora je podeljenija nego ikada. I dok se zvaničnici Crne Gore utrkuju u hvalospevima zbog priključenja Alijansi, dotle se opozicija uhvatila za slamku spasa, pa je od Ustavnog suda zatražila ocenu ustavnosti priključenja NATO-u.

EPA/Shawn Thew
Gensek NATO-a Jens Stoltenberg čestita premijeru Crne Gore Dušku Markoviću

Crnogorski premijer Duško Marković ocenio je da je Crna Gora "nakon 100 godina" vraćena na mapu Evrope, ali i da je to priključenje "istorijski dan za NATO".

Armija u brojkama

Aktivni sastav: 1.950
Budžet: 50 miliona evra
Aviona: 4 galeba G4 (ali na prodaji)
Helikoptera: 13
Patrolnih brodova: 3 (jedan školski jedrenjak)
Raketna topovnjača: 1

- Nakon 100 godina kada smo izbrisani sa političke mape Evrope i 11 godina od povratka nezavisnosti danas postajemo deo najmoćnijeg saveza u istoriji. Članstvo u NATO-u znači stalnu stabilnost za nas i mogućnost za dalji napredak našeg društva - kazao je Marković na svečanoj ceremoniji u Stejt departmentu.

Međutim, crnogorska opozicija nije toliko srećna.

Strahinja Bulajić iz Demokratskog fronta tvrdi da je ulazak Crne Gore u NATO "najtužnijih dana u njenoj slavnoj istoriji".

- Desilo se ono što se nije desilo sa Crnom Gorom u njenoj istoriji, dok je bila pod raznoraznim okupacijama. Uz pomoć sopstvene vlasti, Crna Gora je aneksirana. Ulazak u NATO će u istoriji Crne Gore biti upisan kao jedan od najsramnijih dana u njenoj istoriji - kazao je Bulajić.

Za iskusnog geopolitičkog stratega, penzionisanog generala Radovana Radinovića, NATO je priključenjem Crne Gore zapravo samo zaokružio svoje prisustvo na Jadranskom, odnosno Sredozemnom moru, ali da je suština ovog poteza da se "obuzda" ruski uticaj na Balkanu.

- I za NATO i za Rusiju je jasno da je Srbija ključ Balkana. Velike sile su svesne da onaj ko vlada centralnoevropskom balkanskom prohodnicom, zapravo vlada Balkanom, odnosno najranjivijim delom Evrope. Zato je NATO i svestan da ruski uticaj na ovaj deo Evrope jedino može sprečiti ukoliko Srbija uđe u NATO. Za sada takav rasplet nije izgledan, ali jeste da Srbiju očekuju još veći pritisci i ucene - naglašava Radinović.

Članstvo u NATO-u znači da evropski kvalitet života za Crnu Goru više nije stavka na listi želja, izjavio je lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović. On rekao da je to satisfakcija za region, jer pokazuje kako je jedna od najmanje razvijenih država Balkana sada iskoristila šansu.

Moskva ljuta

Rusija će revidirati vojno-tehnički program saradnje sa Crnom Gorom, izjavio je za Sputnjik šef komiteta Saveta federacije za odbranu i bezbednost Viktor Ozerov.
- Da li će neki programi biti prekinuti ili revidirani, pokazaće revizija. U svakom slučaju, sporazum sa Crnom Gorom će biti revidiran nakon njenog stupanja u NATO - obećao je Ozerov.


 

POVEZANE VESTI

Subota 10.06.2017. 18:36
"Mrka kapa" i ne samo za "silnu" C Goru.
Subota 10.06.2017. 18:39
Na CG televiziji govore samo o privilegijama clanstva a o obavezama niko.Koliko miliona ce da ode na Nato standarde i opremu na instruktore itd to niko ne spominje....
Subota 10.06.2017. 18:40
Ko bi napao CG da nije članica Nato? Pa zašto onda troškovi? Pa zbog interesa Nato sila da se Rusiju udalji sa Sredozemlja. I to su uspeli, a CG će samo da plaća skupu članirinu Bolje da te pare potroše na opremu bolnica ili na penzije ili na decu. Uato Zapadu trebaju korumpirani, pardon, poslušni političari.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online