Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.06.2017.
06:15
B. Simonović - Vesti A

Crna Gora ostala bez bogomolje

Nakon pet godina sudanije i tri uzastopne presude Osnovnog suda u Podgorici, kojima je država Crna Gora proglašavana vlasnikom crkvice Svetog Dimitrija, Viši sud u Bijelom Polju je prekinuo lakrdiju i po treći put ukinuo i preinačio presudu sudije Danila Jegdića, odnosno ozakonio pravo vlasništva Mitropolije crnogorsko-primorske nad tim verskim objektom.

B. Simonović
Crkva Svetog Dimitrija

Kralj Nikola bio samo ktitor

Neće se, dakle, ipak desiti da Crna Gora kao sekularna država ima u posedu i jednu bogomolju već je, kako izričito stoji u najnovijoj presudi, "dužna priznati i trpeti promenu upisa prava svojine u katastru nepokretnosti" na ime Mitropolije crnogorko-primorske kao stvarnog vlasnika.

Da podsetimo, država Crna Gora je pre pet godina ustala sa tužbom protiv Mitropolije crnogorko-primorske, zahtevajući da joj vrati ključeve crkvice Svetog Dimitrija u parku Kruševac u Podgorici, koja se nalazi ispred nekadašnjeg dvorca knjaza i kralja Nikole Petrovića, tvrdeći da je i ta dvorska bogomolja pripala državi nakon detronizacije potonjeg gospodara iz dinastije Petrović, 1918. godine i konfiskacije njegove imovine.

Mitropolija crnogorsko-primorska je, međutim, ustala sa kontratužbom, dokazujući da je kralj Nikola zaista bio ktitor, ali ne i vlasnik ove crkvice, koju je, po ktitorskim pravilima, odmah predao Mitropoliji i koja od tada slovi kao njen verski objekat.

 Pritom je ubedljivo dokazivala da je Mitropolija održavanjem stekla pravo svojine nad tom bogomoljom i isticala činjenicu da joj to pravo niko nikad nije sporio, čak ni otkad je nekadašnji dvorac kralja Nikole na Kruševcu pretvoren u Centar savremene umetnosti.

Bačeno 8.000 evra

Ova besmislena petogodišnja sudanija i inaćenje prvostepenog suda, odnosno sudije Danila Jegdića, koštaće državni budžet Crne Gore gotovo 8.000 evra - toliko iznose sudski troškovi, takse i naknade u sporu koji je, kako se pokazalo i nepotrebno pokrenut i još nepotrebnije toliko odlagan.

Prvostepeni sud je sve to ignorisao i uporno, u tri navrata, presuđivao da je ovaj verski objekat pripadao imovini crnogorske dinastije Petrović, te da je kao takav, konfiskovan u sklopu ostale konfiskovane imovine prvog i potonjeg crnogorskog kralja Nikole Prvog Petrovića, odnosno "postao društvena svojina, državna imovina", koju je uzurpirala Mitropolija crnogorsko-primorska.

Prilog se daje crkvi

- Ovaj sudija ne zna elementarnu stvar koju mora znati svaki pravnik - kazao je svojevremeno za "Vesti" Jovan Markuš, nekadašnji gradonačelnik Cetinja i nesumnjivo najbolji poznavalac istorije dinastije Petrović, posebno potonjeg krunisanog izdanka te dinastije - da se hram kao zadužbina, ili kao ktitorstvo, tj.prilog, ne daje državi već crkvi. Osim toga, treba da pogleda testament kralja Nikole u kojem on sinu Mirku ostavlja Dvorac na Kruševcu, ali ne i crkvu Sv. Dimitrija. Kralj Nikola je bio pobožan čovjek, za razliku od ovog sudije, i znao je da ako nešto priloži Crkvi da to nije više njegovo i to je jasno pokazao u svom testamentu.

U testamentu sve jasno kao dan

U testamentu kralja Nikole, čija se kopija čuva u Arhivu Jugoslavije, u legatu Milana Stojadinovića (Arhivu Kraljevine Jugoslavije ga je, kako kaže Jovan Markuš, 2. novembra 1925. godine dostavio Jovan Popović, bivši opunomoćenik ministra i punomoćnik prestolonaslednika crnogorskog Danila, sina kralja Nikole), u drugoj stavci nedvosmisleno piše: "Našem sinu Knj. Mirku ima pripasti, dvorac Kruševac sa zemljom koja je zagrađena žicom." Nema, dakle, ni pomena crkve.

Upravo na ovim činjenicama su u žalbi na prvostepenu presudu posebno insistirali advokati Mitropolije crnogorsko - primorske Vojislav M. Đurišić i Jugoslav Krpović i one su, uz niz drugih pravnih i procesnih manjkavosti, očigledno bile presudne da Viši sud preinači tu presudu i osnaži pravo Mitropolije crnogorsko-primorske.

Najviše pogođen samozvani mitropolit

Mitropolija crnogorsko-primorska je od početka sumnjala da iza svega, u stvari, stoji samozvani mitropolit takozvane Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, odnosno Miraš Dedeić - da crnogorskom režimu svakako nije stalo da u svom vlasništvu ima i jednu bogomolju, već je sve činjeno da se crkvica na Kruševcu otme Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i ustupi toj nelegalnoj crkvenoj organizaciji. To je juče nedvosmisleno potvrdio i Stevo Vučinić, potpredsednik Mitropolitskog saveta CPC, koji u žestokom reagovanju na presudu Višeg suda u Bijelom polju veli da je "većini crnogorske opozicije i Beogradskoj patrijaršiji cilj da nas (Crnu Goru, prim. B.S) dovede u kolonijalni položaj, čemu je s ruke i ovakva presuda kojom se oteta imovina crnogorskog naroda i države pretvara u pravo beogradskih centara moći".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online