Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.06.2017.
00:44
Đ. Barović - Vesti A

Upozorenje Karadžića iz Haga: Na Balkanu je kao pred rat!

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić upozorio je da je situacija na Balkanu trenutno gora nego pred rat i raspad SFRJ. On je ovo izjavio u petak, na redovnoj statusnoj konferenciji i u iščekivanju drugostepene, konačne presude.

EPA/Koca Sulejmanovic
Tačna procena: Radovan Karadžić

Karadžić je takođe izjavio i da neke odluke Tribunala "služe Islamskoj državi kao razlog za pretnje hrišćanskoj većini u BiH".

Stručnjaci ocenjuju da je Karadžićeva procena tačna i tvrde da bi svaki pokušaj menjanja granica na Balkanu, neumitno proizveo nove ratne sukobe.

- Ukoliko dođe do pokušaja stvaranja velike Albanije, tada nema nikakve dileme da će to proizvesti novi rat. Na Balkanu se granice ne mogu menjati bez sukoba i to je jasno svima, uključujući i velike sile. Istovremeno, o promeni granica se sve češće govori na Zapadu, a neka vas ne zavarava što one nemaju težinu jer ih šalju "analitičari" - ističe jedan od najcenjenijih srpskih vojnih stratega, general Radovan Radinović.

A. Čukić

Radinović: Vučić radi pametno

Za Radovana Radinovića su za svaku pohvalu pokušaji novog predsednika Srbije, Aleksandra Vučića da uspostavi bolje odnose sa zemljama regiona.

- Situaciju na Balkanu je potrebno što pre relaksirati i zato je bitno učiniti sve da se problemi rešavaju razgovorima. Sve i da Vučićevi sagovornici nisu do kraja iskreni, bitno je da je taj proces pokrenut i to je ohrabrujuća vest jer samo dijalogom može doći do otopljavanja odnosa između država regiona - zaključuje ovaj stručnjak.

Prema njegovim rečima, Karadžić je, mada je u Hagu, "odlično sagledao" trenutnu situaciju na Balkanu.

- Današnji događaji umnogome podsećaju ili su istovetni sa onima iz 1990. Sem istovetne, zapaljive retorike, plašenje Evrope ruskim uticajem, tu je i podeljenost među narodima Balkana, ali i objektivno loša bezbednosna situacija kako u Makedoniji, tako i na Kosovu. Kada se tome pridodaju loši srpsko-hrvatski odnosi, a zatim i otvorene težnje da se Republika Srpska svede na praznu ljušturu, a ne sastavni deo BiH, tada je slika gotovo pa preslikana - naglašava Radinović.

I za Darka Trifunovića, profesora Fakulteta bezbednosti, aktuelna političko-bezbednosna situacija "i te kako ima dovoljno elemenata" za poređenje s početkom devedesetih godina.

- Ponovo smo se našli između Rusije s jedne i NATO i Amerike s druge strane. Podsetiću da se tadašnja SR Jugoslavija te devedesete otvoreno svrstala na jednu stranu i pored toga što Rusija tada nije bila u stanju da brani sebe, a kamoli druge. I danas Srbi ne razmišljaju mozgom, već srcem, pa očekuju da će im Rusija pomoći, mada ih i istorija i sadašnjost demantuju. Trenutno smo svedoci "rusko-turskog braka", a podsetiću da je Turska zagovornik velike Albanije, a Rusija od ranije pokrovitelj velike Bugarske. S druge strane, američki ambasador je jasno rekao šta misli o postojanju ruskog centra u Srbiji, ali izgleda da mi i dalje uopšte ne slušamo šta nam velike sile poručuju i koliko nas to posle košta - ističe Trifunović.

Haške presude izgovor islamistima

Obojica sagovornika "Vesti" su saglasni da je Haški tribunal mnogo doprineo jačanju uticaja radikalnih islamista na Balkanu.

- U Hagu je Srbima suđeno i za genocid, zločin koji se nikada nije dogodio. Na taj način, sva krivica za rat u Bosni je prebačena na teret Srba. Zapadu je to svojevremeno odgovaralo kako bi izvršio svaki pritisak na Srbiju, a sada je to element koji koristi Islamska država u propagiranju svojih ideja - ističe Radovan Radinović.

A. Čukić

Darko Trifunović dodaje da je Islamska država upravo zahvaljujući haškim presudama sebi napravila odličan izgovor za borbu protiv hrišćana, a posebno u Evropi i na Balkanu.
- Činjenicom da ne postoji nijedna presuda za genocid nad Srbima ili Hrvatima, u Tribunalu je stvorena lažna slika da su najveće žrtve rata u BiH muslimani, a to nije tačno. U zbiru, u Bosni je bilo mnogo više logora za hrišćane nego Bošnjake, mnogo više je stradalo hrišćana nego muslimana i, na kraju krajeva, mnogo više je uništeno hrišćanskih, nego muslimanskih objekata - zaključuje Trifunović.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online