Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.06.2017.
09:42
Vestionline A

Danas je dan "D" za Sloveniju i Hrvatsku

Danas je "dan D" za Sloveniju i Hrvatsku. Arbitražni sud u Hagu, kako je najavljeno, saopštava konačnu presudu o graničnom sporu dve zemlje u Piranskom zalivu.

pixabay.com
Kamen spoticanja Slovenaca i Hrvata: Piranski zaliv

Građani na godišnjim odmorima, ne haju za presudu

Dok iz Slovenije poručuju da novih pregovora neće biti, hrvatski državni vrh tvrdi da ih se ta odluka ne tiče i ne obavezuje zvanični Zagreb.

Hrvatska je, naime, 2015. jednoglasnom odlukom Sabora izašla iz arbitražnog spora zbog njegove kompromitacije, a zagrebački mediji prenose da će slovenački premijer Miro Cerar danas prisustvovati posebnoj sednici parlamentarnog odbora za spoljnu politiku, koja će, kako se navodi, biti održana u tzv. "gluvoj sobi", odnosno prostoriji tehnički zaštićenoj od mogućeg prisluškivanja.

Prostorija se, navode, nalazi u podrumu parlamenta u Ljubljani. Tvrdi se i da u Sloveniji sve više raste napetost, a političku i medijsku atmosferu opisuju kao uzavrelu uoči objavljivanja odluke arbitražnih sudija. 

Podseća se i da je slovenački državni vrh ovu odluku arbitražnog suda poslednjih dana nazivao istorijskom, a današnji dan presudnim za svoju državu i pomorsku orijentaciju Slovenije, koja očekuje da će arbitražom dobiti kontakt s otvorenim morem. 

- Proglašenje arbitražne presude biće "treća prelomna" u životu naše mlade države. Prva je bila kad se Slovenija osamostalila pre 26 godina, druga kad je 2004. godine ušla u EU i NATO. Treća će se prelomnica dogoditi u četvrtak, kad će biti određena naša "konačna granica" s Hrvatskom - rekao je predsednik parlamenta Milan Brglez, potpredsednik stranke premijera Cerara, koji slovi za odličnog poznavaoca medjunarodnih odnosa. 

Brglez je pozvao građane da sutra i kasnije ne nasedaju na moguće, kako je rekao, spinove i lažne vesti koje će se širiti. Upozorio je da treba verovatni zvaničnoj odluci arbitražnog suda, slovenačke vlade i parlamenta. Cerar je presudu ovih dana u istupima za medije nazivao istorijskim događajem za obe države, ali i "danom D" za Sloveniju. 

Slovenski mediji danima intenzivno izveštavaju o arbitraži, a Slovenačka tv je najavila specijalne priloge u prajm tajmu vezano za arbitražu i pitanje Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale. Jedinstveno mišljenje zvanične Ljubljane je da presuda arbitražnog suda nema alternativu. 

Među običnim građanima, međutim, nema velikog interesovanja za presudu, možda, i zbog toga što je vreme godišnjih odmora koji Slovenci uglavnom provode u Hrvatskoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online