Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 01.07.2017.
00:20
B. Simonović - Vesti A

Podizanje spomenika ustaškom zločincu: Glave partizana u zobnicama

Vest da je emigrantska (ustaška) Hrvatska akademija znanosi i umjetnosti u dijaspori sa sedištem u Bazelu naumila da 1. jula u Otočcu postavi spomen-ploču Juri Francetiću, ustaškom pukovniku i jednom od najzloglasnijih hrvatskih ratnih zločinaca, izazvala je ogorčenje i revolt i među crnogorskim antifašistima jer su i crnogorski partizani dobro zapamtili zlotvorstva Francetićeve Crne legije.

commons.wikimedia.org
Ustaški zločinac Jure Francetić u aprilu 1942.

Priču o tome potpisnik ovih redaka je svojevremeno zapisao od Vukice Mićunović, poslednje, prošle godine preminule crnogorske heroine, legendarnog junaka sa Vilića guvna i Ljubina groba, koja nikad nije volela da priča o sebi i svojim podvizima, već uvek o drugima, posebno o onima koji su ostali na branicima slobode:

- Nikad neću zaboraviti naše borbe sa ustašama i Francetićevom Crnom legijom u livanjskom kraju 1942. godine - kazivala mi je svojevremeno Vukica Mićunović.

Neznani junaci

- U selu Podgreda smo uspeli da se izvučemo iz njihovog obruča samo zahvaljujući četvorici mladića iz Dalmacije i Krajine, koji su koji dan ranije došli u našu brigadu (reč je, naravno, o Četvrtoj proleterskoj crnogorskoj brigadi, napomena B. S) i niko im ni imena nije zapamtio. U krtičnim trenucima oni su zauzeli jedan presudno važan položaj i puškomitraljezom nam štitili odatle odstupnicu, ali se potom, nažalost, nisu uspeli i sami izvući. Sutradan, naš Drugi bataljon je na juriš osvojio sela Podgredu i Potočane. Na mestu s koga su prethodnog dana dejstvovali naši zaštitnici i spasioci našli smo četiri trupa bez glava! Malo potom, u jednoj kući u Potočanima, u kojoj je, izgleda, bio smešten štab ustaške bojne, našli smo i dve torbe, zobnice iz kojih se konji hrane žitom i u njima glave tih naših neznanih drugova. Zobnice su bile obešene o verigama iznad ognjišta, iznad kotla u kojem se kuvao ručak za crnolegijaše. Tragedija naših neustrašivih drugova, kojima na veliku žalost i moju i svih nas nikada nismo uspeli doznati imena, i bestijalno iživljavanje ustaša i nad njima mrtvima toliko su nas sve potresli i motivisali da smo jedva čekali priliku da ih osvetimo, a prilika nam se ubrzo pružila u borbi za oslobođenje Livna - ispričala je Vukica.

Grozomorna smrt

Nedugo posle žestokog poraza u Livnu, Francetić se 22. decembra 1942. godine avionom zaputio u Liku na novi borbeni zadatak koji je dobio od Pavelića. Motor letelice je otkazao (do danas se špekuliše da je u pitanju bila neka sabotaža Italijana ili partizana) i pilot je morao da se prizemlji na teritoriji koju su kontrolisali partizani.

I pilot i Francetić su ostali nepovređeni, ali na njihovu nesreću pre partizana do njih su dotrčali meštani iz okolnih sela i masakrirali ih vilama i rogljama tako da svi kasniji pokušaji hirurga u partizanskoj bolnici nisu urodili plodom nisu uspeli da spasu Francetića i razmene ga za stotine zatočenih Srba u Jasenovcu.

Težak poraz Crne legije

Svi pokušaji više partizanskih jedinica da izvrše naredbu Vrhovnog štaba i po svaku cenu zauzmu Livno u jesen 1942. godine, ostajali su bezuspešni - moćna, utvrđena i do zuba naoružana Francetićeva Crna legija od oko 1.500 ljutih ustaša nije dala Livno ni da se gleda, a kamoli zauzme.

Jedne kišovite noći, Četvrti bataljon Četvrte proleterske brigade, kojim je komandovao Savo Drljević, uspeo je neopaženo da se uvuče u grad i utvrdi u nekoliko kuća ispod brda Bašajkovac. Kad je sutradan Crna legija, koja je svakog jutra sa talambasima i muzikom paradirala po varoši da bi proslavila još jednu pobedonosnu noć i podigla moral naroda, ništa ne sluteći, naišla ulicom ispred utvrđenih i pritajenih boraca Četvrtog bataljona, dočekala ih je žestoka vatra.

U toj velikoj pobedi, iz stroja Crne legije je izbačeno više od 400 bojovnika i ona se nikada od tada do kraja rata nije više uspela sasvim konsolidovati, a žestoku cenu su platili i partizani - za to prvo oslobođenje Livna je palo 27 boraca.

Hitlerovo odličje

Ante Pavelić, očigledno teško pogođen smrću Jure Francetića, mesecima je potom to skrivao od svojih pristalica, a onda ga je posmrtno obasuo najvišim odličjima. Francetićeva smrt je pogodila i samog Adolfa Hitlera pa mu je i on posmrtno dodelio svoje najviše odličje - Gvozdeni krst.

Otele ustaški mitraljez

Sve do kasno popodne trajali su u Livnu juriši crnolegijaša i očajnički otpor partizana. U trenutku kad je izgledalo da se partizani više ne mogu odupreti i kad im je ponestalo i municije, pojavila se ustaška tanketa i došla tik ispred vile dr Dušana Mitrovića (njega i njegovu suprugu Ranku ustaše su među prvima zaklale još u junu 1941. godine), u kojoj je bilo utvrđeno gro partizana.

Dok se tanketa polako nameštala da granatama iz lakog topa razori kuću i uništi partizansko gnezdo, Dušan Banović, jedan od partizanskih komandira, iz ranca je izvukao pripremljenu flašu benzina sa fitiljem, zapalio ga i sa prozora bacio na tanketu, koja se začas pretvorila u buktinju.

Dvojicu ustaša-tenkista koji su iskočili iz tankete, partizani su brzo smirili, a onda su iz kuće istrčale Dragica Đurašković i Vukica Mićunović, uskočile u oklopno vozilo, koje se još dimilo i iz njega izvukle teški mitraljez i nekoliko sanduka sa oko 10.000 puščanih i mitraljeskih metaka.

POVEZANE VESTI

Subota 01.07.2017. 22:59
Pa nemojte ovog čoveka nazivati zl,očincem jer on je oličenje Hrvata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online