Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.07.2017.
11:49
Srna A

"Katolička crkva temeljno planirala ustaški pokolj 1941: Ubili 1.600 Srba, zatrli srpska sela"

Predsednik Udruženja "Ognjena Marija Livanjska" Nikola Petrović izjavio je povodom 76 godina od ustaškog pokolja nad Srbima u Livanjskom polju da je zločin nad pravoslavnim življem temeljno i dugo planiran i da je veoma značajnu ulogu u tome imalo katoličko sveštenstvo.

pixabay.com
Potomci se sećaju stravičnog zločina nad Srbima u Livanjskom polju

On je u izjavi za Srnu rekao da je ubistvu 1.600 livanjskih Srba i zatiranju brojnih srpskih sela i porodica prethodila opsežna priprema zločina od strane Katoličke crkve. 

- Oni su imali veoma značajnu ulogu. Pre samog pokolja, župnici su, a znamo da je Katolička crkva uvek bila dobro organizovana, imali zadatak da naprave spisak kraških jama na području Livna kao i da popišu živalj i imovinu. Pa čak i pre nego što je pokolj počeo znalo se koje će pravoslavno imanje pripasti kojem Hrvatu - rekao je Petrović. 

On je naglasio da je svaki Hrvat - komšija i učesnik u pokolju znao šta mu pripada i da je nakon pokolja ušao u srpsku imovinu. 

- Oni su u selima, poput Čelebića, sistematski poubijali muškarce, a potom i žene, starce i decu, a onda uzeli našu stoku kao svoju i počeli obrađivati naše njive kao da su uvek bile njihove - rekao je Petrović. 

Govoreći o sramnoj ulozi Katoličke crkve u pokolju nad Srbima u Livanjskom polju u leto 1941. godine Petrović je kao primer naveo fratra Srećka Perića. 

- On je u samostanu Gorica 1941. godine pozvao Hrvate tog Livanjskog polja da kolju Srbe rekavši: "Zakoljite prvo moju sestru koja je udata za Srbina pa dođite kod mene da vam okajem grehe" - podsetio je Petrović. 

Prema njegovim rečima, Katolička crkva je, nažalost, uvek služila kao neko ko će snositi grehe onih koji su i pre 1941. godine vršili zločine nad Srbima tog dela BiH. 

- U hrišćanstvu se kaže da će čoveku, ako se iskreno pokaje, biti oprošteni svi grehovi, međutim, postoje grehovi za koje nema oproštaja - smatra Petrović. 

On je naglasio da nije važno koliko će ljudi danas biti na pomenu žrtvama u Spomen-kapeli Svete velikomučenice Marine u Livnu, jer su Srbi tog kraja davno preboljeli "kvantitet" i činjenicu da su od 40 odsto u ukupnom broju stanovnika koliko ih je bilo 1941. godine svedeni na jedva dva odsto, već je iznad svega važno njegovati kulturu sećanja i duhovno jačati. 

Stravičan zločin

Leta 1941. godine, a najviše u danima oko Ognjene Marije, koju Srpska pravoslavna crkva pominje i slavi danas, ustaše su pobile više od 1.600 Srba Livanjskog polja. Veliki broj njih su živi bačeni u jame Dinare, Golije, Staretine, Tušnice, Kamešnice da tamo umiru danima, a tih dana zauvek su nestale cele srpske porodice i potpuno zatrvena srpska sela. Nakon pedeset godina, 1991. godine, potomci su izvadili mošti stradalnika iz većine jama i sahranili ih u Spomen-kapeli sagrađenoj u porti livanjske pravoslavne crkve, ali su samo godinu dana kasnije oskrnavljene, a pravoslavna crkva zapaljena. Eparhija bihaćko-petrovačka, Parohija livanjska i potomci stradalnika obnovili su Spomen-kapelu i ponovo u kriptu položili mošti mučenika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online