Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.09.2017.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

Mladić na izmaku snage: Hag generala ne pušta živog

Vlada Srbije ponudiće Haškom tribunalu garancije kako bi bivši komandant VRS-a, general Ratko Mladić, zbog drastično pogoršanog zdravstvenog stanja, hitno bio prebačen u Beograd na lečenje.

EPA/Toussaint Kluiters
Advokat ne veruje da će ikada izaći: Ratko Mladić

Da podsetimo, "Vesti" su prve upozorile da je zdravstveno stanje generala Mladića drastično pogoršano, a u to su se nedavno uverile i delegacije iz Rusije i SAD koje su posetile generala u Pritvorskoj jedinici Ševeningen.

Sin generala Mladića, Darko, objašnjava da se zdravstvena situacija njegovog oca svakodnevno pogoršava zbog čega su se obratili domaćim, ali i međunarodnim institucijama kako bi se izvršio pritisak na Haški tribunal da dozvoli generalovu hitnu hospitalizaciju.

Frenkijeva odbrana optužuje Mladića

Odbrana Franka Simatovića Frenkija sugerisala je, pred sudom u Hagu, da je za zločine nad Hrvatima u selu Škabrnja u jesen 1991. bila odgovorna JNA na čelu s tadašnjim pukovnikom Ratkom Mladićem.

Tokom unakrsnog ispitivanja svedoka tužilaštva Marka Miljanića, Simatovićev branilac Vladimir Petrović citirao je zapis koji je Mladić, tada komandant Kninskog korpusa JNA, u svoju radnu beležnicu uneo 17. novembra 1991, dan uoči napada na Škabrnju.

Kao jedan od zadataka, Mladić u belešci navodi: "Da prodrma oklopni bataljon ka Škabrnji i Nadinu, da to zbriše".

"Kvalitetno očistiti rejon Nadin-Škabrnja", glasila je, prema tvrdnjama advokata, direktiva koju je Mladić uputio svojim snagama.

Međutim, beogradski advokat Toma Fila ne misli da će Mladić ikada napustiti hašku ćeliju.
- Nikoga u Tribunalu ne interesuje neki mrtav Srbin. To je ono što moramo da razumemo i polako da radimo na promeni našeg imidža. Znam kakvi su igrači u Hagu i zbog toga ne verujem u puštanje Mladića u Srbiju - tvrdi Fila za "Sputnjik".

On kaže da su glavna prepreka privremenom puštanju Mladića na slobodu to što Srbija u Haškom tribunalu nema nikakav kredibilitet, a zatim i što se Hag plaši reakcije žrtava.

- To bi moglo da se protumači kao da je Mladić poslat u Srbiju gde je dočekan kao heroj, pa će možda i da pobegne, ili će lekari na neki način onemogućiti njegov povratak u Hag - izjavio je Fila.

Za razliku od mnogih analitičara koji tvrde da Haškom tribunalu ne odgovara još jedan mrtav Srbin u Hagu, Toma Fila tvrdi da je ovom sudu potpuno svejedno ako premine u zatvoru.
- Samo ako budu dobili garancije da će umreti vrlo brzo, oni će ga pustiti. Međutim, potrebno je imati u vidu da u Hagu smatraju da su sličnu grešku napravili kada je reč o Vojislavu Šešelju, ali i Goranu Hadžiću, budući da je preminuo godinu dana kasnije - tvrdi Fila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online