Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.07.2010.
23:49
Mondo A

Utvrđen identitet 6.481 žrtve iz Srebrenice

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) utvrdila je analizom DNK identitet ukupno 6.481 osobe nestale padom Srebrenice u julu 1995. godine.

Od tog broja, 775 osoba identifikovanih putem DNK analize će 11. jula biti sahranjeno u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice.

Kolona od četiri šlepera sa 775 kovčega stigla je danas oko 17 časova u Potočare, gde ih je dočekalo više desetina članova njihovih porodica i nekadašnjih komšija.

Među dovezenim je i kovčeg srebreničkog katolika Rudolfa Hrena koji je poginuo kao pripadnik Armije BiH i biće sahranjen u Memorijalnom centru u Potočarima, prema katoličkom običaju.

Kovčezi će biti smešteni u bivšu Fabriku akumulatora odakle će ih u subotu uveče preneti u Memorijalni centar, gde su pripremljene grobnice za ukop koji će, uz verski obred koji će predvoditi poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, biti obavljen u nedelju, 11. jula, na dan obeležavanja 15 godina od stradanja žrtava.

Sa ovim ukopom u Memorijalnom centru biće ukupno 4.524 ukopanih, među kojima i nekoliko desetina poginulih u ratnim sukobima pre jula 1995. godine.

ICMP procenjuje da je oko 8.100 osoba nestalo u Srebrenici u julu 1995. godine.

"Najteži slučajevi za identifikaciju su posmrtni ostaci žrtava pada Srebrenice. Počinioci su pokušali da prikriju dokaze o ovom teškom zločinu premeštanjem mnogih tela iz prvobitnih masovnih grobnica i njihovim ukopavanjem na drugim mestima. Kao posledica toga, delovi tela su pronađeni razdvojeni u mnoštvu primarnih i sekundarnih masovnih grobnica", saopštila je ta institucija.

Forenzički antropolozi koriste DNK analizu kao sredstvo za spajanje razdvojenih delova tela. "U jednom od slučajeva, ICMP je identifikovao žrtvu iz Srebrenice čiji su delovi tela pronađeni u četiri masovne grobnice, dve od tih grobnica su od druge dve bile udaljene 20 kilometara", dodaje se u saopštenju.

ICMP je naveo da je nedostatak informacija o lokacijama skrivenih masovnih grobnica ogroman problem u BiH.

Predstavnici te institucije pozvali su vlasti u BiH da ulože dodatne napore i pronađu masovne grobnice kako bi i druge porodice mogle da na dostojanstven način sahrane svoje najmilije.

Vlada Brčko distrikta donela je danas Odluku o proglašenju dana žalosti u ovoj lokalnoj zajednici u nedelju, 11. jula. Prema toj odluci, na svim institucijama i vladinim zgradama u distriktu biće istaknute državne zastave na pola koplja, a izostaće planirane javne, kulturne, zabavne i sportske priredbe.

U nedelju u ugostiteljskim objektima neće biti puštana muzika, izuzev onih u kojima su već ranije zakazane proslave, ali pod uslovom da se one održavaju u zatvorenim prostorima.

Takođe, svadbarske kolone neće koristiti automobilske i druge sirene. Osim toga, radio-difuzne i televizijske stanice sa područja distrikta Brčko prilagodiće svoj program, a posebno muzičke sadržaje, danu žalosti, navodi se u odluci.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online