Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 21.09.2017.
20:31
blic.rs, Vestionline A

Britanski lordovi o Balkanu: Nismo smeli da dozvolimo da...

Zapadni Balkan, a posebno Bosna i Hercegovina, bili su tema nedavnog savetovanja koje su organizovali engleski lordovi.

youtube.com/WonderWhy
Britanija se sastala da priča o Balkanu i maloj Srbiji

Zanimljivo je da je, nakon hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, češkog predsednika Miloša Zemana, austrijskog šefa diplomatije Sebastiana Kurca, na opasnost od porasta verske radikalizacije kod muslimana u BiH upozorio i gost lordova u Veću za međunarodne odnose gornjeg doma Ujedinjenog Kraljevstva general ser Majkl Rouz.

General Rouz nekada je bio zapovednik snaga UNPROFOR-a BiH i sigurno dobro poznaje situaciju u ovoj zemlji, piše Večernji list BiH.

Opšte nezadovoljstvo

- Taj radikalizam koji je posledica uticaja dolaska mudžahedina i verske indoktrinacije, uz očekivanja Srba da dođe do podele države te nezadovoljstva Hrvata svojim statusom, preti raspadom zemlje. Rastući elementi radikalizacije, posebno među muslimanimaglavni je razlog što je zemlja podeljenija više nego ikada. Čak postoji rizik da će postati propala zemlja - ističe Rouz koji je, uz bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna, bio gost tog sastanka.

Onda polako prelazi na priču o Srbima:

- Srbima je Dejtonski sporazum dao tu mogućnost da pokazuju mišiće i oni to rade poslednjih 20 godina. To im se nije smelo dopustiti. Druga pretnja su džihadisti.

Rasprava britanskih lordova o BiH izazvala je veliku pažnju u ovoj zemlji.

Političari su složni u oceni da nikome normalnom u ovoj zemlji nije stalo do pogoršavanja situacije i izazivanja novih sukoba, a da pretnje radikalizmom i terorizmom nisu ni veće ni manje nego što je to slučaj u Belgiji, Francuskoj ili pak samoj Velikoj Britaniji.

Ipak, Veće smatra da je BiH najrizičnija.

Veće lordova ima oko 800 članova, a ljudi u Domu su imenovani po raznim osnovama. Rasprava o političkim i društvenim pitanjima ima moralni autoritet.

Takođe, Dom lordova ima i svoje zakonske predloge. Na pitanje lordova može li situacija ponovo da eksplodira na Balkanu, general Majkl Rouz misli kako uvek postoje izgledi za tako nešto.

Istorija Balkana

Vinston Čerčil je kazao kako Balkan ima toliko istorije da je nemoguće razdvojiti je od sadašnjosti, s obzirom na to da je ono što se događa danas temeljeno na onom što se događalo u prošlosti.

- Na Balkanu nije važno ono što vidite na površini, već ono što se događa ispod površine… - kazao je general Rose, dotakavši se i hrvatskog pitanja u BiH:

- Imamo dovoljno jakih lidera koje možemo iskoristiti da sprečimo raspad BiH, što je, kako ste i sami rekli, nezamislivo. Onda bismo završili s hrvatskim delom koji bi se pridružio Hrvatskoj. Evropi bi ostao nemoguć zadatak, a to je da održi malenu muslimansku državu u sredini.

Bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun je pak izrazio bojazan od i bombaških incidenata u BiH.

- Šta ako neko baci bombu na džamiju u Doboju? - upitao je jednom prilikom.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.09.2017. 21:59
Кад је Балкан у питању Енглески лордови увек балегају. Они гледају само своје интересе и у том циљу газе све пред собом ако им то иде од руке. Енглеска мржња према Словенима а нарочито према Русима је позната широм целог света.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online