Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.10.2017.
18:11
Đ. Barović - Vesti A

Kriju izveštaje o Mladićevoj bolesti

Odbrana generala Ratka Mladića tražila je od Haškog tribunala da naredi, odnosno izda obavezujući nalog Pritvorskoj jedinici Ševeningen i njihovoj zdravstvenoj službi kako bi dobili svu medicinsku dokumentaciju, uključujući i najnovije lekarske nalaze zdravstvenog stanja bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS.

EPA/Toussaint Kluiters
Teško bolestan: Ratko Mladić u haškoj sudnici

Odbrana se odlučila na ovaj nesvakidašnji korak zato što ih odgovorni u u Pritvorskoj jedinici već devet meseci zamajavaju obećanjima da će to učiniti, mada se zdravstveno stanje generala Mladića rapidno pogoršava i on je fizički sve gore.

U podnesku podnetom u četvrtak, u koji su "Vesti" imale uvid, odbrana navodi da je poštujući procedure i pravila Tribunala upravo toliko meseci kontinuirano, ali besuspešno pokušava da dođe do svih relevatnih zdravstvenih podataka generala Mladića.

Prepiska od januara

Tajna i karton Župljanina

Praksa da zatvorski lekari Tribunala selektivno dostavljaju medicinsku dokumentaciju porodici ili odbrani optuženih traje već nekoliko godina. Prvi je na to ukazao Vojislav Šešelj koji je na kraju zabranio i zatvorskim lekarima, ali i sudijama, da imaju bilo kakav uvid u njegov zdravstveni bilten. Pre samo nekoliko dana i porodica Stojana Župljanina se požalila da ni oni, ni njegovi advokati, ne mogu da dođu do kompletne medicinske dokumentacije, a da su pri tome zatvorski lekari moždani udar kod Župljanina mesec dana lečili kafetinima i bromazepanima.

Jedan od članova tima Mladićeve odbrane, kobranilac advokat Dragan Ivetić, objašnjava za "Vesti" da su prvi takav zahtev uputili još u januaru kada su i objasnili da bi tu dokumentaciju prosledili Timu međunarodnih lekara koje je odbrana prethodno angažovala.

- Kao reakcija na taj naš zahtev, u februaru smo ponovo dobili samo deo Mladićeve medicinske dokumentacije, uključujući i onu iz bolnice u kojoj je pregledan - ističe advokat Ivetić.
Odbrana je zatim i u maju tražila uvid u medicinsku dokumentaciju, naglašavajući da im se ovoga puta dostave i oni materijali koji su ranije izostavljeni. U odgovoru je navedeno da će tako i uraditi, ali to se nikada nije dogodilo.

- Zapravo, ponovo smo dobili minimalnu ili redukovanu dokumentaciju koja ponovo nije obuhvatila i kompletan izveštaj - dijagnostiku lekara specijalista. Zato smo krajem avgusta podneli novi zahtev podsećajući da puna tri meseca lekari Pritvorske jedinice ne ispunjavaju ono što su sami obećali. Na kraju, 8. septembra nam je odgovorio jedan od čelnih ljudi Pritvorske jedinice. Ali, i on nam je, umesto cele dokumentacije dostavio samo uopšten zdravstveni bilten generala Mladića koji smo već imali - navodi advokat Ivetić.

Začarani krug

Odbrana je zatim 14. septembra uputila još jedan zahtev u kome je podsetila da ništa od onoga što su u više navrata tražili nije ispunjeno, te da se već devet meseci vrte u začaranom krugu. U zahtevu je dat rok Pritvorskoj jedinici od tri radna dana da napokon dostave tražene zdravstvene nalaze i dokumentaciju.

- Ni u tom roku ništa nismo dobili, a nedelju dana kasnije smo obavešteni da se "rešava pitanje našeg zahteva". Posle ovoga nismo imali drugi izbor nego da od Haškog tribunala tražimo da izda obavezujući nalog jer je zdravstveno stanje Ratka Mladića alarmantno i da nema više vremena za čekanje. Hitno nam trebaju svi njegovi medicinski nalazi kako bi tim eksperata mogao da poseti generala u skladu sa Pravilima koja uređuju pritvor, i predloži hitnu, adekvatnu terapiju - zaključuje advokat Dragan Ivetić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online