Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.10.2017.
00:20
Đ. Barović - Vesti A

Srbi će žaliti za Tuđmanom

Dragoljub Čupković, jedan od osnivača vodeće srpske stranke u Hrvatskoj, Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), kao i brojnih kulturnih organizacija, odlučio je da zvaničnicima Srbije: od predsednika države do ministra spoljnih poslova, na sopstvenom primeru pokaže sa kojim se sve životnim problemima Srbi svakodnevno susreću u Hrvatskoj.

Lična arhiva
Dragoljub Čupković

Parafrazirajući ocene srpskih i hrvatskih zvaničnika da su odnosi dve zemlje sve bolji, u krajnje ironičnom tonu, Čupković se obratio vrhu srpske države konstatujući da Srbima u Hrvatskoj više ništa ne nedostaje, sem "novog Arsenija Čarnojevića", a zatim i da kako vreme sve više prolazi, "Franjo Tuđman će za Srbe postati pozitivac".

Ostao u Kninu i posle "Oluje"

Naime, Čupković već 22 godine vodi borbu protiv vetrenjača s hrvatskom državom kako bi mu bila obnovljena porodična kuća u Kninu koja je zapaljena i opljačkana 20 dana pošto su hrvatske oružane snage avgusta 1995. okačile šahovnicu na tvrđavu ovog grada.

Mada se Hrvatska hvali da čini sve kako bi podstakla povratak prognanih Krajišnika, uključujući i obnovu porušenih domova, slučaj Čupkovića ih debelo demantuje.

Uprava za dijasporu prva reagovala

Ako je suditi po jutru, Čupković će možda i uspeti da reši svoj problem, i to zahvaljujući Srbiji, odnosno Upravi za dijasporu i Srbe u regionu. Naime, već posle nekoliko dana pozvali su ga iz Uprave i zatražili dodatnu dokumentaciju.

Ne samo zato što je reč o porodici koja ni direktno ni indirektno nije učestvovala u ratu, već i zbog toga što je Čupković jedan od malobrojnih Srba koji su ostali u Kninu i posle "Oluje".

- Kao državljanin Hrvatske koji poštuje zakone svoje države, već 22 godine se, tražeći pravdu, uredno obraćam svim relevantnim institucijama: od onih lokalnih do predsednika republike. Kada sam shvatio da od toga nema ništa, kada sam potrošio i vreme, živce, novac, pa i zdravlje, odlučio sam da kada već matična država ne želi da mi pomogne, da okušam sreću sa "rezervnom", čiji sam državljanin tek dve godine - Srbijom.

Na adrese predsednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, ministra Ivice Dačića i predsednice Skupštine Maje Gojković dostavio sam svu relevantnu dokumentaciju i oko srušene porodične kuće i oko golgote koju sam prošao po završetku "Oluje" samo zato što sam Srbin. Želeo sam da se kroz moj primer uvere kako Srbi u Hrvatskoj danas zaista žive, odnosno s kojim problemima se svakodnevno susreću - kaže na početku razgovora Dragoljub Čupković.

Prodaje imovinu izbeglicama

Dragoljub Čupković kaže da ukoliko uskoro ne reši pitanje uništene imovine, planira da ispuni obećanje dato predsednici Hrvatske - da svu imovinu proda izbeglicama s Bliskog istoka.

- Daću na "doboš" svu pokretnu i nepokretnu imovinu, a prednost u kupovini će imati isključivo Sirijci, Avganistanci i drugi koji traže azil po Evropskoj uniji. Potencijalne kupce ću obavestiti velikim "panoima oglasima" na hrvatskom, srpskom, ali i arapskom i kineskom jeziku. Jasno, o svemu ću prethodno obavestiti javnost, da cirkus bude kompletan - kaže ogorčeno Čupković i citira šta je na kraju poručio predsednici Hrvatske.

"Predsednice, ja sam ozbiljan i odgovoran čovek, ne podnosim nepravdu, a osećam odgovornost i prema naslednicima i pokoljenjima... Nastojim da zlo ne pobedi dobro... Je li država slučajna?"

Začarani krug

Obimnu dokumentaciju je "začinio" ironičnim propratnim pismom razočaranog Krajišnika.

"Kada smo mi Srbi iz Hrvatske u pitanju, ništa nam nedostaje sem jedne stvari, a to je novi Arsenije Čarnojević. Naravno, tu se postavlja pitanje više od 30 odsto katastarske imovine?! Kako sada stvari stoje na kraju će Franjo Tuđman ispasti pozitivac koji je apelovao 'ostajte ovdje...', a isključiše struju, pa slušajte... A tek novi zakoni se osmišljavaju i kroje... Zato ovu vekovnu agoniju stranog tela u zdravom organizmu i definitivno treba odstraniti. Što nije išlo silom može i licemerjem", deo je propratnog pisma čelnicima srpske države.

Iz dostavljene dokumentacije u koju su "Vesti" imale uvid, slučaj koji je krajnje jednostavan država Hrvatska već 22 godine razvodnjava prebacujući odgovornost s jedne na drugu instituciju.

Čupković ništa bolje nije prošao ni kada se obratio predsednici Kolindi Grabar-Kitarović.

- Vođen njenom izjavom da su stradalnici Domovinskog rata njena briga, obratio sam joj se uveren da mi može pomoći, jer kuću mi je spalila hrvatska vojka. Ali, već posle prvog pisma sam udario o zid. Moja molba je upućena nižim instancama, a ovi opet prosledili onima ispod, tako da sam se vratio na početak začaranog kruga - jada se Čupković.

Pitanja za Kolindu Grabar-Kitarović

Čupković kaže da se predsednici obraćao ukupno tri puta, a u poslednjem pismu, kada je shvatio da od pomoći nema ništa, postavio joj je neka od ključnih pitanja po opstanak Srba u Hrvatskoj. Evo samo nekih:

- Zašto je danas teško biti građanin u Hrvatskoj, a još puno teže Srbin?
- Do kada će u Hrvatskoj nacija biti zanimanje?
- Do kada će se patriotizam naplaćivati na štetu drugih?
- Lepo je čuti kako zovete Hrvate iz Švedske, Irske, ..."treba vas domovina". Ne bi Vam Bog zamerio da pozovete i Srbe da se vrate na svoju zemlju a ne da im korov raste po zavičaju?
- Zašto generalizovati ceo narod? Krivce koji su zaslužili procesuirati, a ostale pustiti na miru bez šikaniranja... Čak se provodi "podzemna Oluja" pa se preti oduzimanjem grobnih mesta...
- Svaka žrtva je za žaljenje, a za vreme četiri godine rata broj civilnih žrtava u gradu Kninu, hrvatske nacionalnosti je duplo manje stradalo nego za dana posle "Oluje" (osobe starije dobi) i to od svojih sunarodnika. Kako je stanovništvo nastanjeno u izmešanim selima na rubnom delovima grada, egzekutori su verovatno bili uvereni da su to "čista" srpska sela. Za srpskim civilnim žrtvama još se traga...

Sutra: Kundak po glavi, pištolj u srce

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online