Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.10.2017.
13:55
Vestionline, Tanjug A

Dodik objasnio: Srpska će ući u NATO samo u "ambasadorkinoj glavi"

Republika Srpska želi da bude zajedno sa Srbijom u odluci o tome da li će srpski narod pripadati nekom savezu ili neće, sadašnja odluka je neutralnost i mi to pratimo, izjavio je danas u Beogradu predsednik Srpske Milorad Dodik.

Tanjug
Republika Srpska prati politiku vojne neutralnosti Srbije: Milorad Dodik

Dodik je za Tanjug objasnio da taj stav podrazumeva i da se odbacuju sve aktivnosti vezane za učlanjenje BiH u NATO:

- Mi istorijski gledano ne želimo više iskustva, koja smo imali sa Austrougarskom, kada su Srbi sa prostora Hrvatske i današnje BiH bili mobilisani u austrougarsku vojsku da bi napali Srbiju. O tome ne želimo ni hipotetički da razmišljamo - rekao je Dodik. 

Predsednik Republike Srpske je istakao da u RS godinama postoji gotovo konsenzus oko toga da, imajući u vidu istoriju sa NATO,  "činjenica je da su nas bombardovali, da su bili na strani muslimana u završnici rata, činjenica je da su bombardovali Srbe i Srbiju i da su odlučivali i kažnjavali ne samo vojno, nego i politički Srbe i srpske države, Republiku Srpsku i Srbiju".

Prema rečima predsednika RS, postoji nesagalsnost naroda o članstvu u NATO i političari u RS moraju da vode računa o tome, kao što se o tome vodi računa u drugim zemljama.

Neutralni status

- Meni je stalo do mišljenja našeg naroda i sve političke partije i vlast i opozicija, godinama su govorili da smo mi za neutralan status imajući u vidu, između ostalog, da ne želimo da vojni savezi na ovom prostoru imaju granicu na Drini, pa da Srbija ostane neutralna, a da mi budemo   uključeni u neki vojni savez - rekao je Dodik.

Sa tim stavom Republika Srpska ide na nivo BiH i tamo će u okviru predviđenih procedura utvrđivati zajedničku politiku, rekao je predsednik RS i dodao da ne zna da li će biti utvrđena zjednička politika jer je u rezoluciji rečeno da će narod na referendumu o tome odlučiti i da to neće uraditi politička elita.

Odlučivanje o vojnim savezima kao i drugim savezima nije deo Dejtonskog sporazuma, to je ono što pripada BiH, naveo je Dodik i objasnio da je BiH sastavljana od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da ni politika ne može to da zaobiđe.

Prema rečima predsednika RS, američka ambasada, pre svega loklano osoblje i američka ambasadorka Maurin Kormak se neprimereno mešaju u unutrašanje stvari Bosne i Hercegovine.

- To je posebno praksa ove ambasdorke koja je prestavnica stare administracije, koju ne dotiče ono što sam predsendik SAD Donald Tramp govori da se neće mešati u unutrašnje stvari  - rekao je Dodik.

Ona nastoji da "to radi obimno" i u svakoj prilici i upetljava se ne samo u globalne odluke nego i u makro i mikro odlučivanje.

Dodik je naveo da američka ambasadorka kaže je odluka o članstvu u NATO doneta, ističući da je to tako "možda u njenoj glavi".

On je istakao da je doneta odluka da se krene u razgovor sa NATO o učlanjenju, pre desetak godina, pod pritiskom međunarodne zajednice, ali da je opšte poznato da se konačna odluka o učlanjenju u neki savez mora doneti neposredno pred ulazak.

- Ko će potvrditi to, kako je doneta odluka, kada nema ni ugovora o tome, ko će potpisati taj ugovor, koji će organ doneti odluku, o tome ćemo tek odlučivati, znači ništa se nije desilo - rekao je Dodik.

Američka mabasdaorka nije reagovala kada su se bošnjački ili hrvatski političari izjašnjavali da su za NATO, ona je iskoristila da to uradi i pošalje poruku koja je potpuno neprimerana, neodrživa, antidiplomatska, apsolutno ne ide ni u pravcu razumevanja ili produbljavanja saradnje, rekao je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online