Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 24.10.2017.
09:51
Poslovni dnevnik A

Hrvati masovno beže iz "lijepe njihove", a u Hrvatsku dolaze stranci

Često se čuju vesti da radnici odlaze iz zemlje zbog bolje plaćenih poslova, ali Hrvatska je primamljiva za radnike iz susednih zemalja i inostranstva.

pixabay.com
Dok domaći odlaze u inostranstvo, Split "uvozi" radnu snagu

Brodosplit, inače, u stalnom radnom odnosu ima i jednog Španca, koji već nekoliko godina radi u škveru, a u hrvatska brodogradilišta osim iz susednih zemalja najčešće dolaze radnici iz Ukrajine, kojih je samo u Brodosplitu u ovom trenutku 32.

Vestima da radnici iz Hrvatske odlaze u potrazi za poslovima ili bolje plaćenim poslovima mediji zasipaju poslednjih godinu-dve, od kada se, nakon ulaska u EU, tu priliku lakše i više koristi.

Međutim, da je i Hrvatska, osim za radnike iz BiH i drugih susednih slabije razvijenih zemalja, poželjna za radnike, retko se čuje. A upravo takva vest stiže iz splitskog brodogradilišta. 

Brodosplit uz redovne zaposlene i one "uvezene" iz susednih zemalja, ima i nove koji su na privremeni rad stigli iz Poljske. To je prvi put da su u Hrvatskoj, u proizvodnom sektoru, u većem broju angažovani strani radnici iz neke od članica EU. 

Ukupno ih je, kako potvrđuju iz splitskog škvera, stiglo 34, međutim kako je reč o radnicima iz EU, njihov angažman ne ulazi pod kvotni režim za strane radnike, kojih trenutno u Brodosplitu radi ukupno 100. 

Šta je privuklo poljske radnike u hrvatsko brodogradilište? 

U splitskom škveru kažu "poslovi na izgradnji najvećeg jedrenjaka na svetu", Novogradnji 483 Flying Clipper koji se gradi za naručioca Star Clippers iz Monaka, i na kom bi radovi trebalo da budu okončani za godinu dana. Jedrenjak će na pet paluba moći da primi 450 osoba, raspolagaće sa 224 kabine od kojih je 150 luksuznih, bibliotekom, velikim salonima. 

Brodosplit ima nešto više od 2.000 zaposlenih, međutim za dodatne potrebe na ovom projektu radnici sa specifičnim kvalifikacijama tražili su se najpre na domaćem tržištu, a slab odaziv rezultirao je saradnjom sa Poljacima. 

Preko tamošnje kompanije Activ radnici iz Poljske došli su da rade na poslovima unutrašnjeg uređenja enterijera na velikom jedrenjaku. 

Tačnije, baviće se drvodeljskim radovima ugradnje kabina i javnih prostora za putnike i posadu, kao i poslovima limovanja, odnosno montaže i izolacije tankim čeličnim limovima.Za te poslove potrebni broj radnika škveru nije bilo moguće naći u Hrvatskoj. 

Plate za rad u Hrvatskoj Poljacima su izgleda prihvatljive. Inače upravo u sektoru brodogradnje Poljska je nekad bila jednako moćna kao i Hrvatska, a u proteklih desetak godina taj sektor i kod njih prolazi sličnu krizu kao i hrvatska brodogradnja, od restrukturiranja i privatizacije do pada novih poslova zbog globalne krize i pada narudžbi. 

Kvalifikovani radnici iz Poljske odlazili su najviše u Nemačku, Norvešku i Veliku Britaniju. Izbor Hrvatske, u kojoj preovladava opšte mišljenje o podcenjenosti rada, iznenađuje jer se pokazuje da su plate u Brodosplitu dovoljne da Poljaci prevale dalek put i na određeno vreme rade u Splitu.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.10.2017. 10:53
Него шта него да беже!!! Балкан није постојбина Кројцера. Дошло је врема да се "странци" Срби селе у тако звану Кроацију!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online