Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.11.2017.
18:18
Đ. Barović - Vesti A

Presuda važnija od života

Advokati generala Ratka Mladića demantuju tvrdnje Haškog tribunala vezane za pokušaje odbrane da se, zbog drastično pogoršanog zdravstvenog stanja što hitnije preduzme adekvatno lečenje bivšeg komandanta VRS.

EPA/Toussaint Kluiters
Odbrana pokušava da odloži presudu generalu Mladiću

U razgovoru za "Vesti", Dragan Ivetić i Boris Zorko, članovi tima Mladićeve odbrane ističu da su zbog višemesečnog odbijanja da im se dostavi lekarska dokumentacija, a zatim i nepotpunih podataka, izgubili svako poverenje u tačnost i istinitost zatvorskog lekara.

- Zatražili smo hitno pokretanje postupka zbog nepoštovanja suda, šefa medicinske službe Pritvorske jedinice Ševeningen, dr Paulusa Falkea. Njegovo odbijanje da svoje procene podvrgne testu medicinske nauke suprotno je lekarskoj etici. Nemamo nikakvog poverenja u podatke koji stižu od dr Falkea - ističu Mladićevi branioci.

Boris Zorko podseća da je punih devet meseci trajala potraga za Mladićevom medicinskom dokumentacijom i decidne tvrdnje da smo dobili sve što smo tražili.

- Odbrana ni danas ne raspolaže svim podacima u vezi sa zdravljem generala. Kada se tome dodaju konfuzne i površne informacije čiji je izvor Pritvorska jedinica, više nego jasno je da je ovakvo postupanje neprihvatljivo - naglašava Zorko.

Dragan Ivetić dodaje da se istovremeno obmanjuje i javnost kada je reč o "ponudi" odbrani generala da lekari specijalisti pregledaju u Hagu Mladića.

- Ističe se podatak da su nam ponuđena tri datuma, a pritom se svesno ignoriše činjenica da još od 26. oktobra postoji zajednički zahtev za posetu lekara koji bi se ostvario u nedelju, 13. novembra. Na taj zahtev nikada nam nije odgovoreno, pa se tako ne može govoriti o tome da se čeka odgovor odbrane, jer je to već urađeno - kaže Ivetić i podseća da su svi termini koji su ponuđeni odbrani zapravo posle izricanja prvostepene presude.

- I to je takođe ignorisanje našeg zahteva da je potrebno da se precizno utvrdi zdravstveno stanje generala, kako bi se ustanovilo da li uopšte može da prisustvuje tom izricanju presude - precizira Ivetić.

Ime pritvorskog lekara, dr Falke ne pojavljuje se prvi put u javnosti. On je dovođen u direktnu vezu sa neadekvatnim terapijama u slučaju Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja.

Manipulacija dr Falkea

Darko Mladić otkriva da je pre nekoliko dana pritvorski lekar, dr Falke tražio od generala da mu potpiše odobrenje da njegove snimke glave prosledi jednom radiologu iz Holandije.
- Moj otac je to odbio. Lekari i na ovaj način pokušavaju da manipulišu zdravstvenim stanjem mog oca - ističe Darko Mladić za "Vesti".


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online