Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 14.07.2010.
14:18
Tanjug A

Bugojno: Napad izvršili sledbenici tekfir ideologije

Pripadnici vehabijskog pokreta Haris Čaušević, zvani Oks, i Naser Palislamović, osumnjičeni za teroristički napad u Bugojnu, podržavaju i promovišu tekfir ideologiju, pravac izrazito radikalnih i ekstremnih islamskih stavova koji se zalaže za društveno uređenje na normama šerijata, navodi se u izveštaju Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH.

Vehabija koji promoviše tekfir ideologiju: Haris Čaušević



Kako prenose lokalni mediji, OBA je informacije o njihovim terorističkim aktivnostima na vreme ustupila MUP-u Federacije BiH, Tužilaštvu BiH i Euforu.


U izveštaju o nedavnom napadu na policijsku stanicu u Bugojnu, u kojem je poginuo jedan policajac, ističe se da Čaušević i Palislamović smatraju da svaki musliman koji živi u društvu uređenom po normama različitim od onih koje oni vide kao islamske, prestaje da bude musliman, jer je odabrao sistem vrednosti koji nije muslimanski.


Njih dvojica su, dodaje se, odranije poznata zbog konfliktnog i nasilničkog ponašanja, a skloni su brzim i nekontrolisanim emotivnim reakcijama.


"Čaušević je policiji priznao da je u pripremanju terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu učestvovao i Palislamović. Njihov motiv (za napad) bilo je pritvaranje Rijada Rustempašića i vođenje krivičnog postupka protiv njega pred Sudom BiH", navodi se u izveštaju Obaveštajno-bezbednosne agencije.


Čaušević kaže da je na ovaj način želeo da se vidi kako se vrši nepravda prema muslimanima.


On je sa Rustempašićem, protiv koga Tužilaštvo BiH vodi postupak, zbog udruživanja radi činjenja krivičnog dela, označen kao mogući počinilac nekoliko krivičnih dela na području Bugojna - napad i ranjavanje jedne osobe i podmetanje požara na krovu Srpske pravoslavne crkve u bugojanskom naselju Čipuljić, što još nije dokazano.


Prema podacima OBA, Čaušević je na sebe skrenuo pažnju u februaru 2006. godine u Bugojnu, kad je po završetku verskog obreda verbalno napao i vređao tadašnjeg člana Predsedništva BiH Sulejmana Tihića i pretio uvođenjem u BiH "talibanskog režima i halifata".


U vreme protesta organizovanih u Bugojnu u znak osude objavljivanja karikatura poslanika Muhameda u inostranstvu, organizovao je grupu mladih koji su demonstrirali ulicama Bugojna, a on je upućivao pozive na džihad i druge pretnje "nevernicima i protivnicima islama".


Polovinom 2007. godine ispred ugostiteljskog objekta "Holivud" u Bugojnu pretio je grupi devojaka, govoreći im da "treba da budu u džamiji, a ne u kafani", a zatim je na dve nasrnuo nožem.


Sledeće godine uništio je inventar u internet-klubu "Sajber" u Bugojnu.
Poslednjih godina preko Interneta je ostvarivao česte kontakte s pripadnicima tekfir ideologije u zemlji i inostranstvu.


Na internet-forumima bio je poznat pod nadimkom "Oks315". Upadao je u zaštićene i-mejlove, obarao i blokirao pojedine servere, pretio... Napadao je pojedine internet-stranice zato što se "protive islamskoj veri", brisao sadržaje sa foruma "sarajevo iks kom", sabotirao razne "antiislamske teme", navodi OBA.
Palislamović je, prema poverljivim obaveštajnim saznanjima koje prenose mediji u BiH, psihički labilna ličnost, sklona nasilničkom ponašanju i povratku kriminalnim delima, zbog čega je već bio kažnjavan.


Palislamoviću je kao maloletniku izrečena mera starateljskog nadzora u Sloveniji, a zatim kazna zatvora zbog nasilničkog ponašanja u Nemačkoj.


Pravosudni organi u BiH su mu 2004. godine izrekli kaznu od šest meseci zatvora zbog prevare - uzimanja novca za nabavku viza, zatim kaznu zatvora od osam meseci zbog nasilja u porodici.


Protiv njega je bio podnesen i izveštaj zbog ilegalne nabavke oružja. Često je menjao mesto boravka i uglavnom se krio od policije, a za njim je bila raspisana poternica.


U terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a šestoro ljudi je povređeno, od kojih teško policajka Edina Hindić.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.07.2010. 14:25
Zivi dokaz da evolucija moze da ide i unazad !!! Od obozavaoza Dzonija Stulica do pripadnika hordi dzihada !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online