Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.11.2017.
10:22
Vestionline A

Dan kad je potpisan Dejton: Zaustavljen sukob, nastavljen verbalni rat

Na 22. godišnjicu okvirnog potpisivanja Dejtonskog sporazuma, 21. novembra 1995. godine, prevladava mišljenje da je u pitanju jedan od najboljih međunarodnih mirovnih ugovora, kao i da je nepoštivanje tog dokumenta nedopustivo.

wikipedia.org
Potpisivanje Dejtonskog sporazuma

Takođe, iako je Dejtonskim sporazumom u BiH zaustavljen oružani sukob, ocenjeno je da je nastavljen verbalni rat političara.

Postoje i stavovi da bi međunarodni faktor trebalo da prestane da upliće prste u dešavanja u BiH.

Sporazum je parafiran 21. novembra 1995. u vojnoj bazi "Rajt-Peterson" u amričkom gradu Dejtonu.

- Dejtonski sporazum je jedan od najboljih međunarodnih ugovora s elementima ustavnosti, koji je postignut u novijoj svetskoj istoriji, ali smatram da je vreme da BiH konačno treba da prestane da bude savremenim oblikom protektorata - istakao je Mile Dmičić, profesor ustavnog prava.

Dejton urušavan na štetu Srpske

Poslanici u Narodnoj skupštini RS (NS RS) ocenili su da je međunarodnim intervencionizmom narušeno pravilo poštovanja izvornih principa Dejtonskog sporazuma, što u dogledno vreme mora biti promijenjeno.

Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a u NS RS, naglasio je da vladajuća koalicija zastupa princip poštivanja izvornih principa Dejtona.

- BiH može funkcionisati jedino ako su u svim sferama života ravnopravno zastupljeni interesi tri konstitutivna naroda. Nažalost, 22 godine se grubo krši Dejtonski sporazum i time izaziva nezadovoljstvo dva konstitutivna naroda - Srba i Hrvata - kaže Višković, a prenosi Srna.

Nenad Stevandić, potpredsednik NS RS, kazao je da je Dejton, otkada je potpisan, urušavan na štetu RS.

- Došlo je vreme da predstavnici srpskog naroda u BiH zatraže vraćanje nadležnosti koje je dobio nivo BiH, a nisu predviđene Dejtonom", rekao je Stevandić.

Spomenka Stevanović, šef Kluba poslanika DNS-a u NS RS, istakla je da je ovaj sporazum narušen odlukama visokih predstavnika.

- Predstavnici RS u narednom periodu moraju insistirati na vraćanju izvornih principa Dejtonskog sporazuma - istakla je Stevanovićeva.

Krajišnik: Zaustavljen rat, ali nastavljen verbalni sukob

Momčilo Krajišnik, predsednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske", istakao je da je zahvaljujući Dejtonskom sporazumu u BiH zaustavljen oružani sukob, ali da je nastavljen verbalni rat političara, koji se stalno optužuju i problematizuju prava onih drugih.

- Mislim da je Dejtonski sporazum trebalo da da BiH, onakvoj kakva jeste, neku šansu, ako je već na taj način usmjerena u budućnosti, ali nije joj dato pravo i potpuno je pogrešna tvrdnja da su krivci srpski predstavnici - naglasio je Krajišnik, jedan od učesnika mirovnih pregovora u Dejtonu.

Neradni dan

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar, republički je praznik i neradni dan u RS.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su Slobodan Milošević, Alija Izetbegović i Franjo Tuđman.

Krstan Simić, pravni ekspert iz Banjaluke, naglasio je da odnosi unutar BiH nisu uređeni, iako je Dejtonski sporazum stvorio okvir za to.

- Političke elite u BiH nisu se potrudile da pokušaju stvoriti uslove za uspostavljanje vladavine zakona i prava, pravne i ekonomske sigurnosti - ocijenio je Simić.

Zanimljivo je da proteklih dana u FBiH osvrtanja na Dejtonski sporazum gotovo da i nije bilo.

Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA, ocijenio je da Srbija svojim potpisom "nije dobila apsolutno pravo na to da se miješa u unutrašnja pitanja BiH".

- Podsećamo političke predstavnike Srbije da Srbija nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekao je Genjac.

Igor Rajner, zastupnik u tadašnjoj Skupštini BiH u vreme potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, podsetio je da je Dejtonski mirovni sporazum zaustavio rat u BiH, te da toga moramo biti svesni, "jer to je, u doba kada je donošen, bila vest koju smo jedva čekali".

- Da li je on donio loših stvari - jeste. Međutim, kao što je Alija Izetbegović rekao kada se vratio iz Dejtona - evo vam tekst sporazuma, evo vam i aneksi, nemojte me pitati da li mi se sviđaju - ne sviđaju mi se, ali oni su ono što smo zatekli i ono oko čega smo se uspjeli dogovoriti - kaže Rajner.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online