Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.11.2017.
11:11
www.dw.com A

"Mladiću se ne sudi zato što je Srbin"

Za ratnog komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, optuženog za genocid, tužilaštvo traži doživotni zatvor, a odbrana oslobađajuću presudu. Sud svoju odluku saopštava sutra 22.11., piše Dojče vele.

en.wikipedia.org/Mihail Evstafьev
Ratko Mladić (Foto: Arhiva)

"Odveo je Bosnu i Hercegovinu u pakao"

Haški tribunal, koji zatvara svoje sudnice poslednjeg dana ove godine, imaće sutra, 22. novembra 2017, jedan od svojih najznačajnijih istorijskih trenutaka: izrećiće prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću, koji je, prema optužnici, kriv za najteža krvoprolića u ratu u BiH - od opsade Sarajeva i etničkog čišćenja sela oko Prijedora, do masakra u Srebrenici.

Pre tačno 11 meseci, tužilac Alan Tiger zaključio je završne reči na suđenju Mladiću sledećom rečenicom: "Etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini nije bilo posledica rata, nego ratni cilj". Na to je dodao: "Stvaranje svesrpske države bio je krajnji Mladićev cilj! Ostvarujući ga, on je sa Karadžićem zemlju Bosnu i Hercegovinu odveo u pakao".

Pošto su u decembru prošle godine tri dana tužioci obrazlagali argumente za izricanje najteže kazne, a potom zastupnici odbrane tri dana pledirali za oslobađajuću presudu, završen je pretposlednji čin procesa Ratku Mladiću, optuženom za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Optuženi Ratko Mladić je u "pritvorskoj jedinici" Ujedinjenih nacija već šest i po godina. Uhapšen je u Srbiji u maju 2011, nakon što se šesnaest godina skrivao.

Pre pet i po godina, kada je počelo suđenje, Ratko Mladić je zatražio da se u sudnici Haškog tribunala pojavi u uniformi s metalnim zvezdama na epoletama, ističući da ga kao slavnog generala zna ceo svet.

Na kraju suđenja, zajedno sa svojim advokatima, nastojao je da dokaže da je bio običan, blag i ne naročito efikasan oficir, bez velike moći i da je imao obzira prema Bošnjacima i bosanskim Hrvatima i nastojao da ih zaštiti, zbog čega se čak sukobljavao s ratnim predsednikom RS Radovanom Karadžićem, koji je već osuđen na 40 godina zatvora.

Jedno od osnovnih pitanja koje se nameće uoči izricanja presude jeste: da li će sudsko veće uvažiti dokaze tužilaca i proglasiti Mladića krivim za dvostruki genocid, u Srebrenici i prethodno u šest bosanskohercegovačkih opština.

"Branio je narod u ratu koji su poveli drugi"

Oslobađanje od te optužbe i krivice zadovoljilo bi odbranu, čija je osnovna teza da se komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske sudi "samo zato što je Srbin i što je pokušao da brani svoju zemlju i svoj narod u ratu koji su poveli drugi".

Uz dve optužbe za genocid, Mladić se tereti za još dva udružena zločinačka poduhvata: za artiljerijski i snajperski teror nad građanima Sarajeva celog rata i uzimanje pripadnika mirovnih jedinica UN za taoce.

- Zbog svega toga, generalu Mladiću se sudi ne zato što je Srbin i ne zato što je vojni oficir. Sudi mu se zato jer dokazi pokazuju i van razumne sumnje dokazuju da je kriv za zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i genocid. Zbog razmera počinjenih zločina i patnji koje je naneo, jedina prihvatljiva kazna za Ratka Mladića je doživotni zatvor - rekao je tužilac Tiger.

Haški tribunal je u prvostepenim procesima izrekao 83 osuđujuće presude, ali, zajedno sa onima iz žalbenog postupka, i 19 oslobađajućih. Saopštavanje odluke sudskog veća o presudi Ratku Mladiću biće 103. i poslednje izricanje prvostepene presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji su osnovale Ujedinjene nacije 25. maja 1993. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online