Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.11.2017.
14:47 >> 15:01h
Vestionline A

Kako su bosanski mediji videli presudu Mladiću?

Vest da je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu robiju u Haškom tribunalu udarna je vest u regionu. Mediji u BiH, pogotovo oni u Federaciji slave presudu nekadašnjeg komandantu oružanih snaga Republike Srpske.

EPA/Peter Dejong/Pool
Presuda: Ratko Mladić osuđen na doživotnu robiju

Pod oznakom "Kriv je", ispisan crvenom bojom preko slike Ratka Mladića, avaz.ba piše o presudi srpskom generalu.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić proglašen je u sredu pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Od 11 tačaka optužnice kriv za 10. Suđenje generalu Vojske RS Ratku Mladiću počelo je 16. maja 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine - piše "Dnevni avaz".

Portal klix.ba piše:

- Ratni zločinac Ratko Mladić proglašen je krivim kao učesnik raznih udruženih zločinačkih poduhvata i osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Sudsko veće odlučilo je da Mladić nije kriv po tački jedan, odnosno za genocid u šest opština i to u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom mostu, Kotor Varoši i Prijedoru. Između ostalog i po tačkama genocid, progon, istrebljenje, ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacija, nehumano delo prisilnog premeštanja, terorisanje, protivpravni napadi na civile i uzimanje talaca.

Citira se izjava sudije Alfonsa Orija.

- Optuženog se teretio po dve tačke za genocid i pet tačaka za zločine protiv čovečnosti. Optuženi je takođe optužen po četiri tačke za kršenje zakona i običaja ratovanja, a to su nasilna delovanja čiji je glavni cilj bio terorizovanje civila, nezakoniti napadi na civile, uzimanje talaca, optužen je takođe i za genocid - kazao je Ori.

"Oslobođenje" prenosi izjavu "Srebreničkih majki".

- Doživotna kazna je jedina ispravna odluka, toliko smo i tražile. I hvala sudijama što su ga osudili, što nas nisu i oni ranili kao i on. Žalosno je ono kako se ponašao u sudnici, ona njegova gluma. Verovatno nije mogao više da sluša. I nek su ga isterali. Kako je samo klimao glavom na sve što je sudija ćutao, slagao se sa onim pročitanim. Ponašao se isto onako bahato kako se ponašao u Potočarima, onako nadmeno, isto držanje je imao, ona njegova pseća radost - rekla je Aiša Omerović za oslobodjenje.ba.

Stigla je i prva reakcija Dodika: Sraman šamar Srbima, ali Srpskoj ne mogu ništa

- Presuda je dokaz neadekvatnog tretmana žrtava i apsolutno je selektivna i prema žrtvama i prema počinjenim zločinima koje godinama sprovodi Haški tribunal - kategoričan je Milorad Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online