Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.11.2017.
17:17
Vestionline, b92.net A

Oči u oči sa Slobodanom Praljkom: "Imao je tu Karadžićevu avanturističku ludost"

Novinar britanskog "Gardijana" Ed Vilami objavio je tekst naslovljen sa "Dan kada sam se lice u lice našao sa generalom Slobodanom Praljkom u Hagu".

Tanjug/AP
Stravični zločini dogodili se u logoru kojim je rukovodio Slobodan Praljak

Vilami je svedočio u deset procesa pred Haškim tribunalom, a bio je svedok i na suđenju Praljku koji je u sredu nakon izricanja presude u sudnici popio otrov i umro, kao i na suđenjima Karadžiću i Mladiću. Osim toga, Vilami je jedan od trojice novinara koji su uz dozvolu Praljka 1993. ušli u logor Dretelj kod Čapljine u kojem su muslimani maltretirani i ubijani. 

Kako navodi, svu pažnju javnosti proteklih dana privukla je presuda Ratku Mladiću, pa su mnogi zaboravili da se u Bosni vodio još jedan rat u kojem su bosanski Hrvati pokušali da stvore sopstvenu "etnički čistu" teritoriju. 

On ističe da je došao do informacije da uslovi u kojima su hrvatske snage držale bošnjačke muslimane nisu bili u skladu sa Ženevskom konvencijom, ali da je novinarima više puta zabranjivan ulaz u logor Dretelj. 

"Onda je general Praljak iz samo njemu poznatih razloga, potpisao naređenje da se novinari ipak puste. Kad smo došli do bivše baze JNA i pokazali Praljkovu dozvolu upravnik logora je bio zgranut, ali je ispoštovao naređenje i pustio nas unutra. U jednom skladištu videli smo stotine uplašenih ljudi koji su sedeli i čučali. Neki su iza zatvorenih vrata bili 72 sata, a stražari su ih ostavili da se guše u vrućini i smradu. Pili su vlastiti urin. Potom smo otišli prema dva hangara koja su bila ukopana u brdo. Vrata su bila otvorena, ali unutra je bilo mračno."

Kako je naveo, zatvorenici su bili poput kostura, a imali su i problema sa kožom. 

"Ispričali su nam da su vrata bila često zaključana, kao i kako su jedne noći pijani stražari zapucali kroz njih, pri čemu je nekoliko zatvorenika bilo ubijeno i ranjeno. Videli smo rupe od metaka u vratima i udubljenja na zidu tunela. Zatvorenici su bili muslimani, a mnogi od njih bili su se borili u sklopu HVO-a pod Praljkovom komandom protiv zajedničkog srpskog neprijatelja. Sada su bili u zatočeništvu svojih bivših saboraca", naveo je Vilami. 

Novinar "Gardiana" ističe da je bio svedok sveobuhvatnom i zastrašujućem masakru u muslimanskoj enklavi Istočni Mostar, koji je bio pod zaštitom Praljkove vojske. Osim toga, naveo je i da ga je Praljak ispitivao kao svedoka pred Haškim tribunalom 2006. godine. 

Kako navodi, "poput vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, Praljak se sam branio, vrlo rečito, te je odbio advokata - delio je Karadžićevu avanturističku ludost, koja bi se mogla smatrati ekscentričnom da nije bilo toliko smrtonosna”. 

"Trinaest godina kasnije, Praljak nije htio da čuje za to (šta se dešavalo u logoru). Želo je da razgovara o tome da etničke skupine imaju 'pravo suvereniteta' i pitao me pitao: 'Da li je pravo na obranu i slobodu obaveza i pravo suverenog naroda?'. Nije mu para izlazila iz ušiju, ali osećalo se kao da je tako. 

Sudija Antoneti je intervenisao: 'Gospodine Praljak, možete li, molim Vas, postavljati pitanja na koja svedok može da odgovori?' U tom stilu smo neko vreme razgovarali. 

Praljak je fokusirao svoj pogled na mene i upitao: 'Jeste li istraživački novinar ili politički novinar?'

Rekao sam mu da tokom izveštavanja iz rata 'morate, smatram, znati barem malo o političkoj situaciji'. Vrteli smo se u krug sve vreme. 

'Gospodine Praljak, sudije s moje leve i desne strane smatraju da postavljate pitanja koja nisu direktno vezana uz stvari koje ovde nastojimo ustanoviti', rekao je sudija. 

Nakon što je optuženi neko vreme pričao o drugom logoru, Gabeli, vreme je isteklo i Praljak je insistirao da 'iako sam imao puno više pitanja za vas, zaustaviću se ovde. Hvala Vam što ste odgovorili na pitanja'. U zapisu suda stoji da je svedok rekao: 'Hvala Vam, generale. I to je bilo to”. 

Vilami kaže nakon svega kaže da je Slobodan Praljak samoubistvom pred Haškim tribunalom napravio predstavu, ali da mu nije jasno šta je tim hteo da postigne. 

"Ja se i dalje držim priče da je on ratni zločinac", naveo je novinar "Gardiana".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online