Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.12.2017.
16:11
dojče vele, Vestionline A

Špigl: Hrvatska žali - za ratnim zločincem

Nemački nedeljnik "Špigl" u onlajn izdanju objavio je tekst pod nazivom "Hrvatska žali - za ratnim zločincem" povodom samoubistva hrvatskog generala Slobodana Praljka u Haškom tribunalu.

Tanjug/AP
Slobodan Praljak - žrtva ili zločinac?

"Dojče vele" prenosi da je u tekstu opisano kako je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović prekinula posetu Islandu i vratila se u Hrvatsku kada je saznala za Praljkovo samoubistvo, kao i da je u hrvatskom parlamentu održan minut ćutanja za Praljka  i sve žrtve rata .

Navodi se da su osim toga  mnogi hrvatski mediji pisali o hrabrom komandiru sa tri diplome, kao i da je u nekim publikacijama koje su poznate kao kritične pridev sporan bio otprilike najoštriji kada je reč o Praljku.

- Ali, istina glasi: Slobodan Praljak je bio ratni zločinac. Kao privremeni šef generalštaba armije bosanskih Hrvata u ratu u Bosni znao je za masakre, ubistva i progone. Bio je i jedan od glavnih počinilaca "udruženog zločinačkog poduhvata" sa ciljem da se deo Bosne i Hercegovine etnički očisti i pripoji Hrvatskoj, poduhvata koji je naredio tadašnji hrvatski predsedik Franjo Tuđman - stoji u "Špiglovom" tekstu.

Navodi se da je "Praljak bio jedna od mnogih, na sumnjiv način, blještavih figura ratova u bivšoj Jugoslaviji".

- Sin visokog funkcionera jugoslovenske tajne službe, studirao je elektrotehniku, filozofiju i pozorišne nauke i dugo je radio kao režiser. Kada 1991. počeo rat protiv Hrvatske, prijavio se kao dobrovoljac i brzo napravio karijeru u hrvatskoj armiji, kao i u armiji bosanskih Hrvata - piše u članku.

Navodi se i da je po njegovom naređenju 9. novembra 1993. uništen svetski poznat Stari most u Mostaru, koji je na Balkanu bio simbol mirnog suživota vera i nacionalnosti.

Kada je protiv njega podignuta optužnica zbog ratnih zločina dobrovoljno se predao Haškom sudu 2004. I otada je u zatvoru.

U zatvorskoj jedinici Haškog tribunala u Ševeningenu napisao je 18 knjiga i radio na svojoj ulozi heroja i patriote, stoji u tekstu.

"Špigl" navodi da je presudom Haškog suda Hrvatska zapravo zbog uloge Tuđmana proglašena za agresora. 

- Ali, to je u suprotnosti sa jednim od najsvetijih zakona hrvatske države prema kojem je hrvatska nacija bila isključiva žrtva jugoslovensko-srpsog napadačkog rata - piše nemački magazin u onlajn izdanju, prenosi Dojče vele.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online