Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.12.2017.
18:38
Vestionline, Tanjug A

Kolinda ne odustaje: Hrvatska Bošnjake branila od "velikosrpske agresije"

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ponovo je danas negirala da je Hrvatska učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu tvrdeći da je ta zemlja četiri godine učcestvovala u odbrani BiH, kao i da je hrvatski narod u toj zemlji bio "prva žrtva velikosrpske agresije".

EPA/Lukas Coch
Negirala "udruženi zločinački poduhvat" u BiH: Kolinda Grabar Kitarović

- Kao hrvatska predsednica želim još jednom potpuno jasno da kažem: istorijska je istina da je hrvatski narod u BiH bio prva žrtva velikosrpske agresije u susednoj državi i prvi joj se odupro - rekla je Kitarović tokom prijema na Pantovčaku za Hrvate iz BiH.

Kako je dodala, "istorijska je istina da je Hrvatska tokom rata u BiH zbrinula stotine hiljada bošnjačkih i hrvatskih prognanika i izbeglica, te omogućila humanitarnu pomoć i naoružavanje svih odbrambenih snaga, pruživši, u sladu s međunarodnim pravom, i svu drugu pomoć radi odbrane teritorijalnog integriteta i opstanka te države", prenela je Hina. 

Grabar-Kitarović tvrdi da Hrvatska nije učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu već da je kroz pune četiri godine branila BiH. Prema njenim rečima, hrvatski narod  je pristao na stvaranje Federacije BiH kao zajedničkog entiteta s Bošnjacima, "kako bi pridoneo miru i pomirenju".

- S punim pokrićem u istorijskoj istini možemo reći da je hrvatski narod, organizovan u jedinice Hrvatskog veća odbrane, dao presudan doprinos odbrani i opstanku BiH u prvim mesecima velikosrpske agresije, a potom i u daljim operacijama njene odbrane i oslobađanja - rekla je Grabar-Kitarović. 

Osim vojnog, nastavila je s tvrdnjama Grabar-Kitarović, "Hrvatska je u saglasnosti s legalnim državnim telima BiH pružila i najveći mogući politički i vojni doprinos njenoj odbrani, a konstruktivnim i odgovornim učešćem u postizanju Vašingtonskog i Dejtonsko-pariškog sporazuma pružila je ključnu pomoć za završetak rata i uspostavljanje političkog dogovora za mirnodopski razvoj te države".

- Sve ovo što se dogodilo na Haškom sudu nas još više motiviše da, s jedne strane, insistiramo na utvrđivanju i promovisanju istorijske istine, a, s druge strane, da se okrenemo budućnosti hrvatskoga naroda u BiH - poručila je predsednica. 

Hrvatska predsednica rekla je da Hrvati u BiH nisu gosti, nego njen konstitutivni narod koji "u konzumiranju svojih suverenih prava ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s Bošnjacima i Srbima", te je navela da oni "nisu bili i neće biti nacionalna manjina", niti su, smatra, ičim zaslužili da ih iko takvima smatra.

- Hrvati su u Bosni i Hercegovini vekovima živeli, žive i živeće i dalje! - rekla je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsednica je Hrvate iz BiH primila u sklopu Dana otvorenih vrata na kojima tradicionalno ugošćava predstavnike raznih delova hrvatskog društva, a susret je dogovoren pre haške presude šestorici bivših političkih i vojnih lidera takozvane Herceg-Bosne, navodi hrvatska agencija.

- Nažalost, na ovaj naš susret pala je senka tragičnih događanja u haškoj sudnici pre tri dana, u kojima smo u punoj meri videli koliko su krhka očekivanja od ljudske pravde, proživevši moralnu dramu šestorice naših sunarodnika i životnu dramu generala Slobodana Praljka - rekla je  Grabar-Kitarović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online