Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.12.2017.
13:39
Vestionline, Tanjug A

Kolinda otišla u SAD da se žali na rad Haškog suda

Hrvatska predsednica otputovala je u višednevnu posetu SAD, gde će, između ostalog, u sredu prisustvovati sedici SB UN i govoriti o radu Haškog tribunala.

EPA/LUKAS COCH
Kolinda Grabar Kitarović se ne miri sa presudom Haga

Taj sud je, podsetimo, doneo konačnu optužujuću presudu za šestoricu Hrvata u BiH, a tokom izricanja presude jedan od osumnjičenih Slobodan Praljak, se ubio.

Za hrvatski državni vrh optužujuća haška presuda nekadašnjim liderima samoproglašene republike Herceg Bosne, kao i utvrđivanje postojanja udruženog zločinačkog poduhvata, neprihvatljiva je i najavljeno je njeno osporavanje i pred Savetom bezbednosti UN.

- Hvatska smatra da se ovom presudom pogrešno aludira na ulogu državnog vrha u zbivanjima u BiH devedesetih godina. Smatramo da državni vrh u tim ratnim događanjima prema stavu vlade nije ni na koji način mogao biti povezan s onim činjenicama i interpretacijama kako su nastojale biti rastumačene i interpretirane u presudi iz 2013. godine - rekao je premijer Andrej Plenković u svom prvom obraćanju nakon izricanja presude. 

Sutradan se oglasila i predsednica Kolinda Grabar Kitarović rekavši da se u Hagu nije sudilo Hrvatskoj, da Hrvatska nije bila agresor, već da je najviše učinila za opstanak celovite BiH.

- Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu napala je Miloševićeva Srbija i tzv. JNA i to su notorne činjenice. Hrvatska nije napala nikoga - rekla je hrvatska predsednica i dodala da je Hrvatska uz SAD najviše učinila da BiH opstane kao suverena država. 

Hrvatska, kazala je, na čelu s predsednikom Franjom Tuđmanom među prvima je priznala samostalnost BiH.

- Niko drugi pa ni Haški tribunal neće pisati našu istoriju - poručila je predsednica. 

Te izjave hrvatskih čelniika začudile su svetske medije, a portal Index. hr podseća da to nije prvi put da državni vrh, kako navodi, "zanesen lažnim i opasnim folklorom, lažno tumači hrvatsku istoriju". 

Portal, naime, ukazuje da zvanični dokument Ujedinjenih nacija pokazuje da ipak nije istina "da se ovom presudom pogrešno aludira na ulogu državnog vrha u zbivanjima u BiH devedesetih godina, kako to, kako se navodi, tvrdi Plenković. 

Takođe, pokazuje i da, bez obzira šta kaže premijer Plenković, državni vrh u tim ratnim događanjima ipak jeste bio povezan s onim "činjenicama i interpretacijama kako su nastojale biti rastumačene i interpretirane u presudi iz 2013. godine". 

Pokazuje i da Hrvatska ipak nije "najviše učinila za opstanak celovite BiH", kako tvrdi predsednica, navodi Index.

Podseća se, naime, da je 3. februara 1994. održana je 333. sednica Saveta bezbedosti UN na temu "Situacija u Bosni i Hercegovini", te da je tadašnji predsednik tog saveta izjavio, izmedju ostalog, da Savet bezbednosti oštro osudjuje Hrvatsku zbog "ozbiljnih neprijateljskih dela protiv členice UN, što predstavlja kršenje medjunarodnog prava, Povelje UN i bitnih odluka Saveta bezbbednosti, posebno Rezoluciju 752 iz 1992. kojom se zahtevao hitni prekid svih oblika uplitanja i puno poštovanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. 

- Savet bezednosti zahteva da Republika Hrvatska smesta povuče sve elemente Hrvatske vojske (HV), kao i vojnu opremu, te da potpuno poštuje teritorijalni integritet Republike Bosne i Hercegovine - navodi se u izjavi kojom se traži i da SB još jednom potvrdjuje suverenost, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine te ne prihvata i osudjuje prisvajanje teritorija silom ili 'etničkim čišćenjem', ko god ga počinio.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online