Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 06.12.2017.
22:54
Vestionline, Tanjug A

Kitarović: Hrvatska nije kriva, samo se branila od "velikosrpske agresije"

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović odbacila je danas u Savetu bezbednosti UN kolektivnu krivicu hrvatskog naroda za zločine u BiH i govornicu Saveta bezbednosti UN ponovo iskoristila da kaže da je Hrvatska bila izločena "srpskoj agresiji s ciljem stvaranja velike Srbije".

EPA/Justin Lane
Predsednica Srbije u Njujorku: Kolinda Grabar Kitarović

Pritom ona je kazala da kada kaže velikosrpska agresija ne misli na građane Srbije, već isključivo na politiku i dela bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Hrvatska umereno zadovoljna

- Kad je reč o procesuiranju ratnih zločina tokom agresije na Hrvatsku, Hrvatska može biti umereno zadovoljna - rekla je Grabar Kitarović podsetivši da je i u pravosnažnoj presudi protiv Milana Martića i Milana Babića utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem proterivanja hrvatskog stanovništva sa "okupirane hrvatske teritorije s ciljem stvaranja velike Srbije".

Kolinda Grabar Kitarović nijednom rečju nije pomenula etničko čišće koje su sprovele hrvatska vojska i policija u akcijama "Oluja" i "Bljesak".

Navela je i presude za granatiranje Dubrovnika i masovni zločin na Ovčari i izrazila žaljenje što za tromesečnu opsadu Vukovara nije niko odgovarao, kao ni za mnoge druge zločine.

- Hrvatska potpuno podržava rad Međunarodnog krivičnog suda i poštuje sve njegov presude, iako povremeno izražava neslaganje s određenim aspektima rada Suda - rekla je hrvatska predsednica.

- Iako je presuda na suđenju Ratku Mladiću donela značajno olakšanje porodicama njegovih brojnih žrtava genocida u Srebrenici, ovde moram ponovno podsetiti da je on upravo u Hrvatskoj 1991. godine započeo svoj ratni pohod, da bi ga kasnije nastavio u susednoj Bosni i Hercegovini - rekla je Grabar Kitarović.

Žal zbog Miloševića

Iznoseći zamerke na račun suda je rekla da je MKSJ previše vremena potrošio na proceduralna i statusna pitanja, a nedovoljno vremena žrtvama na pružanje osećaja zadovoljene pravde. 

- Na kraju, Slobodan Milošević kao glavni kreator projekta "velike Srbije", koji je doveo do tragedije u bivšoj Jugoslaviji, izbegao je konačnu presudu, što ostavlja veliku prazninu u ostavštini Suda - rekla je Kitarović.

Priznala je, doduše, da nije lako naći snagu i priznati da su neki od vaših sunarodnjaka počinili zločine i da za njih treba da odgovaraju. 

- S tom smo se istinom u Hrvatskoj suočili, a isto očekujemo i od drugih. Međutim, postoji razlika između pojedinačne odgovornosti i kolektivne krivice - rekla je Grabar Kitarović i osvrnuvši se na poslednju presudu u slučaju Prlić i ostali istakla da ona ne sme biti zloupotrebljena.

- Svako tumačenje ove presude izvan pravnog okvira i nepostojanje izričitih nalaza nužnih za utvrđivanje krivične odgovornosti Hrvatske ili njenog rukovodstva navodi na pogrešan put i pogrešna je - rekla je. 

Hrvatska imala ključnu ulogu

Nijedna zajednica u BiH ne sme se osećati uznemireno, a upravo to je, kako tvrdi, nažalost ono čemu svedočimo ovih dana.

- Hrvati se moraju osećati sigurno u domovini koju dele s Bošnjacima i Srbima. Pozivam sve političare u BiH da prvenstveno misle na svoju odgovornost za dobrobit oba entiteta i BiH kao celine. Hrvatska kao supotpisnik i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ima posebnu odgovornost za stabilnost našeg susedstva i za očuvanje Hrvata u toj njihovoj domovini - rekla je.

Utvrdila je i da je Hrvatska imala ključnu ulogu u ratu u BiH, ali i, kako je rekla,  "ključnu ulogu u porazu velikosrpske agresije".

- Nakon zahteva iz Sarajeva za pomoći i u skladu s našim bilateralnim sporazumima, Hrvatska je u Bihaću 1995. sprečila neposrednu opasnost ponavljanja genocida iz Srebrenice Hrvatska se vojska uz podršku Hvatskog veća odbrane i Armije BiH sukobila s Slobodanom Miloševićem dovodeći do njegova neizbežnog i sveukupnog vojnog poraza, nateravši ga za pregovarački sto i na taj način privela kraju rat u BiH - navela je.

Pojašnjavajući šta porazumeva pod velikosrpskom agresijom, Grabar Kitarović je rekla da je "ona dovela do sukoba, razaranja imovine i gubitaka ljudskih života", ali da ni na koji način Hrvatska krivicu ne pripisuje srpskom narodu, nego naglašava isključivu odgovornost Slobodana Miloševića i njegova režima u to vreme.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.12.2017. 23:25
Коментари председнице окупираних Српских Крајина
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online