Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.12.2017.
11:44
Vestionline, index hr A

Hrvati 26 godina kasnije optužili Srbe zbog Tuđmana

Hrvatska policija održala pres konferenciju povodom završetka istrage o raketiranju Banskih dvora koje se dogodilo pre 26 godina. Optuženo šest majora JNA.

pixabay.com
Istraga trajala dugo i zbog "zida ćutanja"

Kako prenosi Index.hr, cela konferencija protekla je u pomalo “bizarnom tonu”, s obzirom na činjenicu da je policija organizovala konferenciju povodom završetka kriminalistikčkje istrage o događaju koji se dogodio pre punih 26 godina.

Radi se o događaju od 7. oktobra 1991, kada su avioni Jugoslovenske narodne armije raketirali i teško oštetili Banske dvore, sedište hrvatske vlade, u kojima je tada bila i rezidencija prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana i u kojoj se on nalazio u trenutku napada. 

U tom napadu poginula je jedna osoba, četiri su povređene, srušen je deo krova Banskih dvora, a skoro sve prostorije su oštećene. Dva jugoslavenska borbena aviona oko 15 časova ispalila su na zgradu šest raketa, jedna je pogodila palatu, a ostale su pale na susedne zgrad 

U trenutku napada Tuđman je razgovarao u zgradi sa Stipom Mesićem i Antom Markovićem, tadašnjim predsednicima jugoslovenskog predsedništva i vlade. 

Na današnjoj pres konferenciji hrvatska policija je saopštila da je za taj napad prijavljeni bivši majori i general majori bivše protiv-vazdušne obrane JNA. 

- Podnosimo krivičnu prijavu protiv šest osoba, pet državljana Srbije i jedne osobe koja je državljanin Hrvatske - rekao je Ante Gudelj, načelnik Uprave kriminalističke policije. 

- Tih šest osoba je prijavljeno za ubistvo pripadnika najviših državnih tela u pokušaju. Drugo kazneno delo za koje se ta šestorica sumnjiče je ratni zločin protiv civilnog stanovništva - dodao je Gudelj. 

Pošto se optuženi ne nalaze u Hrvatskoj za njima će se raspisati međunarodne poternice, a biće pokrenute i druge radnje, rekao je Jurica Ilić iz Županijskog državnog odvjetništva. 

Na pitanje novinara zašto im je trebalo 26 godina da završe istragu, iz policije i tužilaštva su rekli da je slučaj bio veoma složen i da se posebno intenziviro 2016. kada su dobili ključne informacije. Takođe, kako je rečeno, optuženi su najviši vojni zvaničnici oko kojih postoji zid ćutanja. 

Pravodusni organi Srbije nisu učestvovali u istrazi, takođe je rečeno.

- Morate imati u vidu da su i prijavljeni i deo svedoka visoko rangirani činovnici JNA, takve ljude je godinama okruživao zid ćutanja koji je trebalo probiti - dodao je načelnik kriminalističke policije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online