Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 18.12.2017.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

General Ljubomir Bajić za "Vesti": Zmija se bije u glavu!

Tako sam učen i moje komandno geslo tokom cele vojne karijere bilo je da ako treba da napadneš neprijatelja, onda udaraš u metu, jer se "zmija bije ravno u glavu". U situaciji kada je Hrvatska pred očima sveta pokušavala da rasturi jednu legitimnu i međunarodno priznatu zemlju, doneo sam odluku da to sprečim tako što ću narediti napad na Banske dvore, kaže u razgovoru za "Vesti" penzionisani general Ljubomir Bajić, nekadašnji komandant Petog vazduhoplovnog korpusa.

youtube.com/Cirilica TV HAPPY
Gađao Tuđmana i Mesića: Ljubomir Bajić

- Školovan sam i komandovao sam u JNA kojoj je primarni zadatak bila odbrana granica zajedničke države, a Hrvatska je ušla u otvorenu pobunu i zato sam i izdao to naređenje - kaže Bajić.

Hrvat "fingirao" napad

General Bajić kaže da kada je izvršen napad, u njemu su učestvovala dva pilota, od kojih je jedan Hrvat. On je ispalio rakete, ali ih nije aktivirao, tako da su samo fizički pogodile Banske dvore. Prema nekim informacijama, ovaj pilot je trenutno u Južnoj Africi i bavi se istovetnim poslom, u jednoj civilnoj aviokompaniji.

Sedište ovog Korpusa je prvobitno bilo u Zagrebu, ali su odatle morali da se povuku u Bosnu, odnosno na aerodrom Bihać. General Bajić je odatle i izdao naređenje da se dignu dva supergaleba i 7. oktobra 1991. granatiraju Banske dvore u kojima su u tom trenutku na sastanku bili Franjo Tuđman, Ante Marković i Stipe Mesić.

Ovo je i osnovni povod što je Državno tužilaštvo Hrvatske nedavno, 26 godina od tog događaja, podiglo krivičnu prijavu protiv šestorice nekadašnjih oficira JNA, sa generalom Bajićem na čelu.

- Niko mi nije naredio da granatiram Banske dvore, ali nije ni bilo moguće da bilo koga kontaktiram jer nije bilo moguće uspostaviti veze sa Beogradom. Ljudi ne shvataju da je to bilo vreme kada su kasarne bile u potpunoj blokadi, vojnici i starešine ostavljeni na milost i nemilost. Bukvalno smo bili prepušteni na milost i nemilost. Izdao sam naređenje i niko sem mene tu ne može biti kriv. Svi oni koji su ga izvršili, u suprotnom, da me nisu poslušali, završili bi pred Vojnim sudom - veli ovaj penzionisani general koji smatra da se našao na hrvatskoj optužnici zahvaljujući nedavnoj presudi u Haškom tribunalu po kojoj su Hrvatska i Franjo Tuđman optuženi za udruženi zločinački poduhvat u BiH.

- Optužnica protiv mene je posledica haške presude jer neposredno iza toga Hrvatska je optužila 17 muslimanskih generala, a onda su i Srbi, odnosno ja, došli na red verovatno da bi se u njihovoj javnosti skrenula pažnja sa činjenice da je u Hagu Tuđman dobio ono što je i zaslužio, presuđeno mu je postuhmno da je zločinac - kaže general Bajić.

Ističe da mu ne pada na pamet da ide u Hrvatsku i tamo dokazuje svoju nevinost, jer, kako tvrdi, bezgranično veruje pravosudnim organima svoje države, Srbije.

Optuženi

Uz generala Bajića, Državno tužilaštvo Hrvatske podnelo je krivičnu prijavu protiv tadašnjeg načelnika u protivvazdušnoj odbrani Slobodana Jeremića (68), načelnika 105. lovačkog bombarderskog puka Đure Miličevića (62), kao i pilota Ratka Dopuđe (60) i Davora Lukića (59). Šesti okrivljeni je radio u Kontraobaveštajnoj službi Ratnog vazduhoplovstva i poznati su mu samo incijali Č. K. (66).

- Ne idem nigde. Protiv mene se već dugo vodi istraga, ali me još niko nije kontaktirao, ni kada je reč o hrvatskim, ni srpskim pravosudnim organima. Ali, verujem u to da je država Srbija sposobna da zaštiti svoje državljane. Ukoliko me srpsko pravosuđe pozove, dužan sam da se odazovem, jer poštujem naše zakone. Jedino što ne želim da razgovaram sa hrvatskim istražiteljima, sa njima nemam ništa - zaključuje general Bajić.

Pokušaj vojnog puča?

Prema jednoj verziji, general Bajić je prvi visoki oficir JNA koji je pokušao da isprovocira vojni udar i na taj način spreči raspad SFRJ.
Navodno, očekivao je da će posle ovog napada i ostale starešine da mu se priključe i preuzmu upravljanje svim drugim republikama. Međutim, general Bajić tu verziju ne želi da potvrdi.
- Postupio sam na osnovu tadašnjeg Ustava i zakletve koju sam dao, a to je da ću i po cenu sopstvenog života štititi teritorijalni suverenitet i integritet SFRJ. Hrvatska je zemlja koja je prekršila Ustav i nasilno se otcepila - ističe Bajić.







 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.12.2017. 10:31
"Zmija se bije u glavu!" Генерала Бајића за професора на Српској Војној Академији!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online